Lupa sobre els resultats de les tecnològiques
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 21 de juliol de 2024. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 22 de juliol de 2024. 08:29
- Temps de lectura: 3 minuts
Els temes macroeconòmics passen a un segon pla: el BCE va complir el guió i va repetir el preu dels diners, mentre la setmana ens oferirà dades de l'activitat industrial i el deflactor de la inflació als Estats Units, així com la primera estimació del PIB nord-americà del segon trimestre. Però el focus està ara en les empreses tecnològiques que han estat el motor de la recuperació dels mercats en els últims anys. Preocupa l'escalada de les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units i la seva repercussió en aquesta indústria, i també l'apagada informàtica viscuda divendres passat a bona part del món crea incertesa sobre aquestes companyies.
El saldo setmanal ha estat negatiu per als mercats i, especialment, als Estats Units, amb retrocessos del S&P 500 (-1,97%) i el Nasdaq que va perdre 700 punts. El mercat espanyol va baixar l'1,45%, amb protagonisme en les caigudes de Fluidra, Grifols i Immobiliària Colonial. En el deute es va conèixer un lleugeríssim repunt de les rendibilitats en espera de veure el que passa al món de les accions. "La temporada de resultats trimestrals s'intensificarà gradualment en les pròximes sessions, i s'espera amb impaciència als gegants tecnològics nord-americans", expliquen des de MarketScreener. Alphabet, Amazon i Tesla presentaran els seus comptes i la seva evolució serà determinant per a la marxa de les borses.
La dada de creixement de la Xina (4,7%), inferior al 5,1%, tampoc ajuda a animar els mercats, mentre que el ple del Partit Comunista Xinès no va produir cap anunci digne d'impressionar els inversors.
L'actitud d'espera és palpable als mercats petroliers, dividits entre la inquietud per la dinàmica de la demanda xinesa i les expectatives d'una relaxació monetària més gran als Estats Units. Les reserves de cru continuen fonent-se als Estats Units, els Houthis continuen actius pertorbant la navegació al mar Roig i els incendis forestals amenacen els centres de producció al Canadà. El cru Brent cotitza entorn dels 85,2 dòlars, mentre que el WTI nord-americà s'acosta als 81,20 dòlars.
El bitcoin ha anat a contracorrent de les accions en pujar aquesta setmana el 5,5%), apropant-se als 65.000 dòlars. Més de 800 milions de dòlars en entrades netes s'han registrat en els ETF de Bitcoin Spot als Estats Units en la setmana. "A més, Donald Trump, candidat a les eleccions presidencials nord-americanes, dona suport cada vegada més al desenvolupament de les criptodivises a l'altre costat de l'Atlàntic, la qual cosa contribueix a l'entusiasme dels inversors pel sector," indiquen aquests experts.
Activitat industrial
El començament de setmana destacarà per l'absència de referències macroeconòmiques rellevants. No serà fins al dimarts 23, que es coneixerà la lectura preliminar de l'índex de confiança del consumidor a l'eurozona corresponent al mes de juliol, elaborat per la Comissió Europea i clau per avaluar la percepció del sector privat sobre l'evolució de l'activitat econòmica, recull SelfBank a la seva agenda.
L'endemà, publicació preliminar dels índexs de gestors de compra (PMI) de juliol de l'eurozona, després de registrar el mes anterior una tendència lleugerament negativa. Per la seva part, també es donaran a conèixer les referències de la confiança del consumidor GFK a Alemanya del mes d'agost i l'índex de preus de producció (IPP) del nostre país al juny.
El dijous 25 tindrà lloc la publicació de l'enquesta IFO a Alemanya del mes de juliol, rellevant per determinar l'estat de la confiança empresarial en la primera potència europea i les seves possibles implicacions sobre el camí de creixement, després de patir el mes de juny una lleugera contracció (88,6 punts davant 89,3 punts al maig). Per finalitzar la setmana, destacarà la publicació de la taxa d'atur a Espanya del segon trimestre, situant el seu últim registre en un 12,29% de la població activa. Per la seva part, coneixerem les vendes minoristes del nostre país.
En el pla empresarial, tindran lloc nombroses referències com la publicació de resultats de Banc Sabadell, Banc Santander, Mapfre, Repsol i Iberdrola, entre altres. A Europa retran comptes BNP Paribas, Moncler, Orange, Deutsche Bank, UniCredit, Renault, Kering, Deutsche Boerse, Carrefour, Porsche, Mercedes-Benz, BT Group, Air Liquide, Eni i BASF al costat d'altres companyies.
La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimecres 24, dia en què el focus d'atenció se situarà en la lectura preliminar dels PMIs del mes de juliol. Per la seva part, com totes les setmanes coneixerem les sol·licituds d'hipoteca. El dijous 25, serà clau la lectura preliminar del PIB en el segon trimestre de 2024, per determinar el grau de desacceleració que pateix l'activitat econòmica nord-americana. Per la seva part, coneixerem la lectura preliminar de juny de les comandes de béns duradors.
El final de setmana vindrà protagonitzat per la publicació de la lectura final de la Confiança del Consumidor de la Universitat de Michigan corresponent al mes de juliol. Dada fonamental per observar el comportament dels ciutadans nord-americans. Per la seva part, coneixerem el PCE deflactor del mes de juny. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de multitud de resultats com coca-cola, Tesla, Visa, Alphabet, American Airlines i Colgate, entre d'altres.