La Mediterrània necessita un pla per al canvi climàtic
- Anwar Zibaoui
- Barcelona. Dimecres, 29 de novembre de 2023. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 29 de novembre de 2023. 09:54
- Temps de lectura: 3 minuts
L'evidència científica demostra que s'està produint un canvi climàtic provocat per l'home. Les conseqüències són greus i globals, amb continus exemples de desastres naturals, com inundacions o sequeres, un augment de la temperatura mitjana i el coneixement que els recursos disponibles són limitats i es necessiten solucions.
La regió mediterrània pateix especialment aquesta degradació i les seves conseqüències. Augment del nivell del mar, salinització de les zones costaneres, desertificació, la contaminació de l'aire i l'aigua o temperatures rècord amenacen tots els països mediterranis que, a més, depenen de l'agricultura i el turisme. L'escassetat d'aigua no entén de fronteres, països o religions, i la situació exigeix mobilitzar-nos i construir junts un futur amb un medi ambient sostenible.
L'única solució és col·laborar per ser efectius. Els països mediterranis han de millorar la cooperació científica i tècnica, invertir en tecnologies pròpies, evitar malbarataments, adoptar millors sistemes de gestió de l'aigua i altres recursos, revisar la desforestació, parar la desertificació i compartir informació. Sense planificació les condicions empitjoraran i obligaran grans moviments de persones, com refugiats climàtics, i més caos i problemes amb alts costos econòmics i socials.
Davant dels grans desafiaments comuns, la regió necessita una forma diferent d'operar i viure, amb respostes conjuntes, urgents i efectives, gestionar millor els recursos, aturar l'amenaça al desenvolupament, també gestionar el turisme i conservar el gran patrimoni històric comú.
El gran desafiament mediterrani és global, va més enllà dels països i les seves fronteres. Hem de crear un concepte de vida sostenible que abordi els problemes actuals amb l'objectiu de proporcionar un futur millor a les noves generacions. Només coordinant els esforços en una visió compartida integral dels actors públics i privats de la regió permetrà dissenyar solucions factibles i efectives.
Les primeres accions estan previstes: accelerar la transició energètica i reduir les emissions de carboni, mentre es promouen pràctiques sostenibles que impliquin a tothom.
La necessitat d'un pla regional per impulsar les energies renovables de manera sostenible és primordial, ja que l'augment de la població i la diversificació econòmica han portat a una demanda energètica més gran. Les energies renovables, encara que són un participant relativament recent en el panorama energètic regional, tenen un gran potencial per reduir els costos a llarg termini, reduir les emissions de carboni, conservar l'escassetat d'aigua i crear llocs de treball. .
A la regió mediterrània l'enfocament per combatre el canvi climàtic i caminar cap a la sostenibilitat i l'energia renovable ha de ser integral, impulsant els canvis necessaris no només a la producció i el consum, en les col·laboracions entre les múltiples parts interessades, en associacions publicoprivades, en el pensament econòmic ecològic i en les opcions de finançament verd. Tots han de participar d'aquest moviment per produir l'impacte necessari per a un canvi durador.
Prendre's seriosament el canvi climàtic representa una important oportunitat per a les economies de la regió, ja que el seu futur depèn de la diversificació, l'eficiència i la connectivitat.
Totes les empreses de la regió hauran d'integrar el finançament climàtic a les seves polítiques fiscals. La necessitat és d'aproximadament 7 bilions de dòlars a nivell mundial per a finals d'aquesta dècada
El canvi climàtic està remodelant el discurs polític a tot el món i canviant les prioritats dels inversors. Això, al seu torn, està impulsant les empreses a prioritzar l'agenda climàtica.
La regió, en particular el sector privat, necessita accelerar la inversió en tecnologia climàtica, invertir en infraestructures de transport més eficients com ferrocarrils, refrigeració urbana, dessalinització d'aigua i tecnologia agrícola sostenible.
Totes les empreses i organitzacions de la regió hauran d'integrar el finançament climàtic a les seves polítiques fiscals. Es necessita crear espai fiscal per augmentar el finançament per a l'adaptació climàtica.
La necessitat d'augmentar el finançament climàtic és d'aproximadament 7 bilions de dòlars a escala mundial per a finals d'aquesta dècada, i s'espera que el sector privat cobreixi el 80% del dèficit de finançament.
A finals de novembre, a Dubai se celebrarà la 28a Conferència sobre el Canvi Climàtic o COP28. Cada vegada hi ha més consciència del que està en joc, i milloren les expectatives d'un esperit d'acció col·lectiva i resposta veritablement global. Davant del grau d'afectació i la repercussió directa en la nostra regió, els països mediterranis no s'haurien de quedar enrere.
Serà precís un esforç col·lectiu, una ajuda considerable de les potències mundials més riques que han causat més mal al clima als països més afectats.
Una recuperació verda col·lectiva ha de ser el camí a seguir si volem garantir la sostenibilitat del planeta i un futur més brillant per a les generacions mediterrànies actuals i futures.