Nòmades digitals, política d'innovació?
- Noelia Hernández Sánchez
- VALÈNCIA. Dijous, 2 de març de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Fa massa anys que treballo en innovació en l'àmbit internacional i he estat testimoni d'unes quantes modes o campanyes de màrqueting i publicitat per posar el focus sobre un tema o una empresa. Moltes vegades, observo amb curiositat com el pla sorgeix i, a poc a poc, s'estén. I de sobte el miracle es produeix, amb una presència monotemàtica en fòrums, mitjans de comunicació i estaments polítics. En aquests últims, generalment, afavorits per gurus locals que exerceixen la seva influència com a suposats experts.
Una de les últimes modes són els nòmades digitals. El fenomen ja té uns anys, però l'auge del teletreball durant la pandèmia l'ha popularitzat. Van sorgir en alguns sectors professionals on no calia una presència física per dur a terme la feina i l'ús de freelances o treballadors independents. Moltes d'aquestes persones tenien llibertat per fer les seves tasques des de qualsevol ubicació, sempre que tinguessin connexió d'internet. I va aparèixer un nou tipus de professional, viatger a temps complet.
Va ser bastant conegut fa uns anys un blog d'un nord-americà que explicava com havia viscut durant un any en 97 llocs a 21 països. Aquest tipus de testimonis van inspirar molta gent a seguir el seu exemple de vida nòmada.
En els últims tres anys, de sobte, els nòmades digitals es van convertir en el nou hype per a molts territoris. Han sorgit multitud de webs que classifiquen i puntuen les diferents destinacions per a aquest tipus de visitant. Lideren aquesta llista Tailàndia, Indonèsia, Mèxic o Costa Rica o destinacions europees com Praga, Malta, Portugal o les Canàries, les illes encapçalen la llista a Espanya. Com es pot veure, les destinacions turístiques habituals de molts altres viatgers.
En turisme internacional hem viscut moltes modes o tendències: el turisme de congressos, els creuers o el turisme sanitari. Tanmateix, per què es revesteix els nòmades digitals amb una pàtina de tecnologia o atracció de talent, quan és un fenomen turístic? De fet, està força relacionat amb un altre fenomen recent: Airbnb. Perquè el recurs a la innovació o l'atracció de talent sembla glamurós, encara que no s'hagi reflexionat sobre l'impacte real en ambdues variables.
Estic treballant en projectes d'estratègia en polítiques d'innovació al sud-est asiàtic, República Txeca o Llatinoamèrica, totes destinacions dels nòmades digitals des de l'inici del fenomen. Fins ara no he vist ni analitzat cap entorn en el qual els nòmades digitals hagin tingut influència en l'impuls innovador del territori que els acull. Això sí, és una nova manera de captar turistes. És lícit, però no és innovació.
Crida l'atenció la rapidesa a Espanya per legislar sobre aquesta qüestió, quan s'ha tardat anys a prendre mesures sobre qüestions com el retorn efectiu d'investigadors o les millores del sistema de finançament de l'R+D+I. Qüestions que estan lluny de resoldre's i que sí que tindrien efecte sobre el teixit productiu i la capacitat innovadora.
El Fòrum Econòmic Mundial va publicar que aproximadament el 40% dels nòmades passen un màxim de tres mesos en una destinació. Mentre que el 55% supera aquell temps. Per això, necessiten un visat, ja que la de turista sol ser per a 90 dies en la majoria de països.
Sense anar més lluny, la llei d'empreses emergents espanyola va introduir els visats d'un any per a nòmades digitals, extensibles a cinc, com a màxim. Per a això, és obligatori que el sol·licitant treballi per a una empresa estrangera o, si és freelance, un màxim del 20% dels seus ingressos provinguin d'Espanya. És a dir, el seu impacte econòmic es produirà a través de la seva despesa turística. A més, si passa a tributar a Espanya, pagarà només el 15%, a diferència de la resta de residents al nostre país.
Aquests viatgers normalment no parlen els idiomes locals i solen triar destinacions amigables, amb rendes més baixes, comparades amb els seus salaris. Generalment, s'uneixen a grups d'estrangers que es troben en la mateixa ubicació, per la qual cosa un dels problemes principals és que locals i visitants viuen d'esquena. I si no hi ha una estratègia per fomentar aquest contacte, com s'aconseguirà la capil·larització de coneixement o que aportin alguna cosa al teixit productiu local?
A més, un efecte ja comprovat en algunes destinacions és el de la pujada dels preus del lloguer i les dificultats per als locals que busquen un habitatge. Es produeix un transvasament d'immobles a aquest segment, més rendible. Consegüentment, hi ha zones que es gentrifiquen, ja que els negocis canvien per satisfer les necessitats d'aquests clients, oblidant els veïns de la ciutat, que desapareixen. És un efecte paral·lel al de les Golden Visa amb els preus de venda dels habitatges, per exemple, equiparant Lisboa amb Londres o Roma.
Vies per desestacionalitzar el sector turístic són raonables, però per què anomenar-lo innovació quan volen dir turisme? I per què no aturar realment les barreres per atreure talent o entendre per què molt del que tenim a Espanya al sector tecnològic treballa actualment en remot per a empreses d'altres països?