Aquests dies hem anat coneixent els detalls de l’estratègia tecnològica i de creixement d’OpenAI. Juntament amb això han sortit a la llum noves aliances i projectes de les Big Tech i també, és clar, d’Nvidia i xAI (Elon Musk). Tot això està configurant un nou ordre, un nou ecosistema que definirà la tecnologia durant el proper decenni i poder més enllà. No, Europa ni hi és ni se l’espera, gràcies entre altres coses als errors de “competir amb regulació” sense sobirania tecnològica que protegir amb aquesta regulació.  

El primer que hem sabut és que OpenAI està immersa en una ronda d’inversió d’uns 100.000 milions de dòlars per finançar el seu nou model, Orion, que no sortirà a la llum fins d’aquí un any però del que tant les big tech com el govern americà ja n’han vist avenços. L’estratègia és la que es podia esperar d’una companyia líder en un mercat winner-takes-all. Prioritzar la captura de mercat i el posicionament tecnològic per davant dels beneficis actuals, especialment quan hi ha molt capital buscant inversions d’alt valor com ara.

Hi ha però un canvi de nivell. Si primer hem vist rondes de capital assumibles pels VC (capiital risc) existents, això va canviar radicalment amb l’entrada de Microsoft aportant 16.000 milions de dòlars i col·locant el llistó a un altre nivell. En aquell moment calien grans recursos computacionals i un gran volum de dades per l’entrenament dels nous models. Ara Thrive Capital està dirigint una nova ronda de capital i ja no són els VC, ni tant sols Microsoft, és Nvidia i Apple els possibles partners d’aquesta ronda de capital. Tampoc es tracta de tenir grans volums de dades propietàries. En aquests nous models les dades creades per humans ja no són suficients, seran dades sintètiques, creades i validades per altres models més petits i molt millors que les humanes, les que posaran el llisto de la nova IA més enllà del que avui en dia coneixem.

Els nous centres d’IA, com el d’xAI (Elon Musk) o el de Meta, són enormement més potents que res que existeixi fins ara. És un altre món

Paral·lelament estem veient una davallada de preus sense precedents en l’ús dels models. OpenAI ha baixat el preu dels tokens d’entrada 400 vegades i 200 vegades els de sortida, i això continuarà perquè l’objectiu és aconseguir crear un nou mercat en base a noves aplicacions, basades en IA generativa, que encara no existeixen.

Un nou ecosistema s’està configurant on alguns dels antics protagonistes com IBM o Oracle ja només juguen un paper molt secundari. Les Big Tech s’estan posicionant com a proveïdors d’aquests nous serveis genèrics a on, gràcies a Meta, Microsoft i Google, també tenim models Open Source de qualitat. Nvidia és el proveïdor del hardware que fa anar aquest ecosistema en una cursa desenfrenada de reducció de costos i noves arquitectures de microprocessadors. I OpenAI és el proveïdor de software que lidera la cursa juntament amb Meta,  Anthropic, Mistral i els models Open Source, especialment els de Meta.

Aquí veiem com les Big Tech evolucionen cap a models de negoci de subscripció. Amazon aviat presentarà un nou Alexa, gestionat per Claude (el model d’Anthropic), amb un cost d'entre 5 i 10 dòlars mensuals. Els copilot de Microsoft ja estan disponibles també amb un model de subscripció que va paulatinament abastant noves funcionalitats i OpenAI i la resta també tenen models de subscripció. Llama 3, el model de Meta, també es troba en condicions similars en varies plataformes.

A Europa les empreses top estan en una cursa desenfrenada per no quedar-se despenjades d’aquesta revolució

Aquest nou ecosistema anirà evolucionant amb preus decreixents a mida que la tecnologia de microprocessadors, bàsicament Nvidia, avanci.

Les aplicacions més orientades a sectors, com legal, medicina i tantes altres, faran servir un – o varis – d’aquests models, probablement amb estructures d’agents i amb un mercat similar al que avui en dia veiem a Cloud.

Tot això s’emportarà bona part de la IA actual que quedarà desplaçada enfront de les noves aplicacions i també instal·lacions com els super-ordinadors. De fet, hem vist aquests dies com un dels supercomputadors d’UK ha estat cancel·lat, es tractava d’un supercomputador que no era mixta i no podia donar servei a la IA generativa. De fet, els nous centres d’IA com el d’xAI (Elon Musk) o el de Meta, són enormement més potents que res que existeixi fins el moment. És un altre món.

Com queda Europa? A Europa les empreses top estan en una cursa desenfrenada per no quedar-se despenjades d’aquesta revolució. Tota la gran banca espanyola té projectes punters que inclouen el servei a clients amb bots d’IA generativa. També la part legal com Cuatrecasas i les grans consultores com McKinsey ja ho estan fent servir, amb projectes en funcionament.

Esquivar la mediocritat és un dels deures més importants que tenim, el gran repte d’Europa!!!

Ara bé, la participació Europea en aquests grans models és inexistent. Competir amb una legislació quan no tens sobirania tecnològica, quan no tens producte, és un gran error. La legislació que entrarà en vigor en els propers dos anys de manera gradual s’ha vist superada per la realitat, avui podríem dir que en alguns aspectes ja és obsoleta i encara queden dos anys per entrar en vigor plenament.

Què cal fer? No estem sols i no podem perdre el tren. Les empreses a les que afecti més aquestes tecnologies cal que s’hi posin i competeixin si no volen quedar depassades. Pels governs és una excel·lent oportunitat per posar els serveis públics al nivell que reclamen els ciutadans, alliberant despesa i capital per allò que és important i afegeix valor.

Per Europa i els centres implicats és el moment d’intentar participar en el desenvolupament i sobretot generar innovació, startups i projectes rellevants amb empreses creant l’ecosistema que Europa necessita per esquivar la mediocritat (com diu el meu amic Xavier Marcet).

Aquest darrer punt, esquivar la mediocritat, és un dels deures més importants que tenim, el gran repte d’Europa!!!