Les turbulències en matèria de seguretat, clima, geopolítica i economia que recorren el món sacsegen els propis fonaments de la nostra societat. L'auge de nacionalismes, proteccionismes i la competència entre països obstaculitzen el progrés en matèria de desenvolupament sostenible, restringeixen el creixement i compliquen les perspectives econòmiques.

Un context mundial desfavorable està contribuint a un lent progrés per assolir els objectius de l'agenda 2030. La pandèmia ha tingut importants conseqüències socials, econòmiques i mediambientals que a poc a poc es van reflectint en les dades. Les crisis i els conflictes en curs han pertorbat les cadenes de subministrament mundials i han avivat la inflació i les incerteses i han contribuït a la volatilitat dels preus dels aliments i les matèries primeres i a un entorn financer limitat.

Tanmateix, es demostra la necessitat de cooperació multilateral com a única opció per mitigar amenaces a escala global. Amb la idea mateixa de multilateralisme en dubte, les organitzacions multilaterals s'enfronten al desafiament d'evolucionar, encara que no se sap en quines parts i com aplicar les reformes.

Alguns països volen obstaculitzar la col·laboració en alguns camps, però no tenen capacitat per resoldre els problemes globals per si sols. Saben que fracassaran si no cooperen de forma global davant el canvi climàtic, les crisis de deute dels països del sud, o les aplicacions d'IA, entre molts altres temes. Només l'activitat conjunta de diversos països sobre qüestions determinades pot aportar solucions.

Per a 2030, només s'està en camí d'assolir un 12% de les metes avaluables de Nacions Unides. Un 50% seran inabastables

L'informe de Desenvolupament Sostenible 2023 de Nacions Unides és demolidor. Per a 2030, només s'està en camí d'assolir un 12% de les metes avaluables. Un 50% seran inabastables. I, fins i tot un 30% d'aquests objectius han empitjorat en comparació del punt de partida el 2015.

S'esperava que aquesta dècada acabés amb l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, accés a aigua potable, educació inclusiva, ciutats sostenibles, igualtat entre gèneres, accés a energies netes... però amb els modestos esforços actuals, i un món que pateix polarització, fragmentació política i econòmica no aconseguirà objectius tan importants com erradicar la pobresa extrema. Una educació inclusiva, ciutats sostenibles, l'accés a aigua potable, la igualtat entre gèneres, l'accés a energies netes...

El nostre benestar a mitjà i llarg termini depèn d'un entorn saludable sostingut per un desenvolupament econòmic i social sostenible. El canvi climàtic és el desafiament clau del nostre temps i ha d'estar a l'avantguarda de tota presa de decisions.

Algunes grans potències i molts governs han incomplert tots els compromisos, i són conscients que sense la participació empresarial, els objectius continuaran sent inabastables. És imperiós involucrar al sector privat, que aporta el 60% del PIB mundial i el 90% dels llocs de treball. Hi ha iniciatives, com limitar l'escalfament global a 1,5 graus, que poden aconseguir-se en algunes economies avançades, però, els països emergents i en desenvolupament necessiten més suport dels bancs i un sector privat involucrat.

El canvi climàtic és el desafiament clau del nostre temps i ha d'estar a l'avantguarda de tota presa de decisions

És important evitar més restricció per al finançament de projectes de desenvolupament i d'acció climàtica, i que això en alguns països fràgils no depengui de la mobilització de recursos interns i com a últim recurs sigui un finançament en condicions favorables a llarg termini per a projectes prioritaris vitals.

La cooperació internacional es va impulsar per abordar desigualtats i injustícia, les amenaces a la salut, la crisi de deute i el futur del comerç, el canvi climàtic, la mobilitat laboral transfronterera i el deteriorament de la pau i la seguretat al món. Avui el món s'enfronta a un nou sistema les característiques del qual i regles de joc s'estan configurant d'acord amb les capacitats de les grans potències antigues i emergents.

Les regles per fer front als riscos i les crisis s'han d'emmarcar en polítiques coherents amb prioritats específiques, no a curt termini, no en accions disperses, sinó d'acord amb un enfocament integrat de progrés cap al desenvolupament sostenible.

A mesura que les múltiples crisis danyen més països i regions, el món ha de mantenir el rumb i intensificar els esforços per assolir els objectius. Malgrat els desafiaments, la visió establerta a l'Agenda 2030 continua sent tan rellevant avui com ho va ser el 2015. Els 17 objectius continuen proporcionant un marc integral per a l'acció audaç i transformadora necessària per construir un món més verd, més just i millor.

Cal un sistema multilateral reformat, adequat al seu propòsit i capaç de fer front als reptes del futur. Per poder assolir els objectius de l'agenda 2030, necessitem una reflexió sobre noves pràctiques en la cooperació internacional i el multilateralisme, sobretot fer més que dir per inspirar un canvi positiu.