OpenAI O3 és aquí: què ens espera?
- Esteve Almirall
- Barcelona. Dijous, 26 de desembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 4 minuts
El novembre és un mes intens al món de la tecnologia, amb esdeveniments com Microsoft Ignite i AWS Reinvent marcant l'agenda. Aquest any no han decebut. Ignite s'ha centrat en els copilots i agents, la propera gran frontera en intel·ligència artificial (IA), mentre que Reinvent ha presentat, entre altres innovacions, Nova, el nou model d’AWS. Nova, tot i estar lleugerament per sota del GPT-4 en capacitats, destaca per ser més econòmic.
Però quan semblava que els models d’IA estaven començant a estabilitzar-se, OpenAI va sorprendre tothom amb l’O1, un model molt superior al GPT-4. Aquesta irrupció va fer callar les veus que afirmaven que la cursa per models més potents havia arribat al seu sostre.
Si abans es parlava d’una dècada per a cada revolució tecnològica, ara aquestes transformacions tenen lloc en mesos
Poc després, Google va contratacar amb Gemini 2, un model a l’alçada de l’O1, centrant-se en la inferència més que en l’entrenament. Alhora, tres models xinesos van aparèixer amb enfocaments similars: Deep Seek, QwQ-32B d'Alibaba, i Yi-34B d’01.ai, liderada per Kai-Fu Lee, figura destacada en IA amb un llarg historial com a director de Microsoft a la Xina.
De nou, sembla que la tecnologia s’havia estabilitzat, amb la inferència i la metodologia Chain of Thought (CoT) com a nous estàndards. Però fa pocs dies, OpenAI ha tornat a sacsejar el panorama amb l’O3, encara en fase de preview. Aquest model supera l’O1 de molt llarg.
Rècords trencats
Utilitzant benchmarks com l'ARC-AGI de François Chollet, considerat un dels més exigents, l’O3 ha assolit un impressionant 88,1%. En problemes matemàtics d’Epoch AI FrontierMath, on altres models no arriben al 2%, l’O3 resol un 25,2%. En programació, el benchmark Codeforces li atribueix una puntuació de 2727, superant el 2665 del director científic d’OpenAI.
Aquestes fites no són trivials. Resolucions de problemes com els d’Epoch AI FrontierMath solen requerir dies o setmanes per part de matemàtics d’altíssim nivell. Tanmateix, el cost computacional de l’O3 és elevadíssim, encara que OpenAI ha introduït variants com l’O3-mini i l’O3-low per fer-lo accessible a més usuaris.
Els reptes que ens planteja
La irrupció d’aquests models genera un debat apassionant sobre el futur de les professions, l’educació i la societat en general. A finals dels anys 90, el món va ser testimoni del moment històric en què Deep Blue va vèncer Garry Kasparov. Ara, en un paral·lel gairebé poètic, els models d’IA estan començant a superar els humans en disciplines que tradicionalment es consideraven el cim de la intel·ligència humana, com les matemàtiques.
Ara bé, jo crec que molt pocs o ningú sospitava que passés tan de pressa. Doncs bé, està passant i hi estem a tocar.
El ritme al qual està succeint tot això és vertiginós. Si abans es parlava d’una dècada per a cada revolució tecnològica, ara aquestes transformacions tenen lloc en mesos. Aquesta velocitat demana una adaptació constant per part dels professionals. El 2025 ens enfrontarem a un escenari on el valor d’un treballador no estarà a resoldre problemes, això ho farà la IA millor que nosaltres, sinó en entendre com plantejar-los i aprofitar les capacitats de la IA per resoldre’ls.
L’impacte en les professions
La història de les professions és també la història de la tecnologia. Quan apareixen noves eines, redefineixen les habilitats necessàries. Ningú no s’imagina avui dia un analista financer que no domini eines com Excel o Reuters, ni un programador que no faci servir Copilot. Aquest canvi també s’estén a altres sectors: periodistes, consultors, comptables i fins i tot taxistes depenen d’eines digitals com Internet, ERP o Google Maps per poder desenvolupar la seva professió.
Els models com l’O3 redefiniran més professions. Aquelles que no s’adaptin a les noves tecnologies, simplement desapareixeran. Les empreses estan en una carrera per adoptar aquests avenços, i aquells professionals que no s’actualitzin, poden trobar-se fora del mercat laboral.
També caldrà repensar l’educació. Si abans ens centràvem a dominar habilitats específiques, ara l’enfocament ha de ser fer servir aquestes eines formulant bé les preguntes i obtenint resultats impensables abans. Les escoles i universitats han d’actualitzar els seus programes per preparar els estudiants per a un futur on la col·laboració amb la IA serà l’eina essencial, a on l’objectiu ja no serà resoldre el problema sol, sinó plantejar-lo, utilitzar la IA i obtenir la millor solució possible.
Acceleració global
La cursa entre les empreses i els països (Estats Units i la Xina) està impulsant aquesta revolució tecnològica a una velocitat mai vista. Empreses com OpenAI, Google, Microsoft, Nvidia, i també les xineses Deep Seek, Alibaba i 01.ai, estan invertint recursos massius en desenvolupar models més potents i eficients. Aquesta competició és beneficiosa pel progrés tecnològic, però també genera incertesa sobre com la societat podrà absorbir aquests canvis tan ràpidament.
O3 és un exemple clar d’aquesta acceleració. L’impacte d’aquests models no es limitarà a sectors tecnològics, sinó que arribarà a camps com la salut, el dret, la consultoria tech i no tech i la recerca científica. En molts casos, aquestes eines no només complementaran les capacitats humanes, sinó que les superaran.
Una nova filosofia de treball
La clau per afrontar aquests canvis està a veure les màquines no com a rivals, sinó com el que són, eines. Igual que ningú competeix amb una excavadora per veure qui excava més ràpid, tampoc té sentit intentar superar un model d’IA en la seva especialitat. La nostra tasca serà definir els problemes, establir objectius i utilitzar aquestes eines per arribar a solucions que abans ens semblarien inabastables.
El 2025
Com deia la Reina Roja a Through the Looking-Glass de Lewis Carroll: “Cal córrer tant com puguis per quedar-te al mateix lloc. Si vols anar a un altre lloc, has de córrer almenys el doble de ràpid!”.
El 2025 ens exigirà velocitat, adaptabilitat i una mentalitat oberta. Aquells que aprenguin a treballar de la mà de la IA trobaran noves oportunitats en aquest nou paradigma. Els que no, corren el risc de quedar-se enrere.
El 2025 ens exigirà velocitat, adaptabilitat i mentalitat oberta. Aquells que aprenguin a treballar amb IA trobaran noves oportunitats
Aquestes reflexions no són només una crida a l’acció, sinó també una invitació a pensar en com podem utilitzar aquestes eines per construir una societat millor, més justa, més eficient i més competitiva. Això la IA no ho farà per nosaltres!
Bones Festes i els millors desitjos pel 2025!!!