Es van apropant les vacances i l'any econòmic ha arribat ja a l'equador. 30 de juny, semestre acabat. Fem un breu resum de com està anant l'exercici. El PIB està creixent aproximadament a un 2,3%, molt en línia amb l'any passat, que va tancar al 2,5%.

Just fa tres dies es va confirmar la dada avançada de l'IPC, que ha estat del 3,4%, frenant-se i confirmant-se el que la majoria dels serveis d'estudis econòmics de les principals institucions i entitats financeres pronostiquen per a aquest 2024, que es mantingui al voltant d'aquest 3% anual. La dada del juny, ara que venen les vacances que sempre són inflacionàries per turisme, no és una mala dada.

En consonància, l'ocupació (amb totes les prevencions sabent fins a quin punt poden estar desvirtuades les estadístiques de treball, a causa de la comptabilització dels fixos discontinus que puguin estar inactius com a ocupació) ofereix bones dades. Hem passat del 12,2% del desembre del 2023 a l'11,5%. Fins i tot amb dades no maquillades, podríem parlar d'estabilitat en l'ocupació.

El mercat immobiliari serà fonamental en les perspectives del 2025 i el 2026. El creixement és més lent, però es continua pujant

El turisme apunta prou bé. L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave) anticipa xifres "rècord" de reserves a Espanya per a aquest estiu. Els clients estan començant a reservar amb més antelació. Segons una enquesta realitzada entre les 400 agències associades, el 60% de les agències espera un augment en les reserves d'entre el 5% i el 15% en comparació amb el mateix període de l'any passat. I ja se sap que, a Espanya, quan el turisme tanca un bon any, és estrany que el país no ho faci.

La morositat, que és un dels grans cavalls de batalla per a aquest any, sembla controlada. Les dades més recents sobre crèdits dubtosos, que són del mes d'abril, la situen en el 3,6%, totalment en línia amb el 2022 i el 2023, i clarament per sota dels anys previs. És difícil saber quant refinançament dubtós hi ha, però no sembla que, de moment, ens hàgim de preocupar per aquesta banda. La salut dels fluxos financers és clau en aquests moments. Si els diners flueixen, l'economia no es frena.

La venda d'habitatges, que semblava que s'havia de desplomar, no deixa de sorprendre propis i estranys. Preus que continuen augmentant, malgrat els nivells d'euríbor d'aquests mesos i vendes a l'alça amb les dades de l'INE del mes d'abril en mà. El mercat immobiliari serà fonamental en les perspectives del 2025 i el 2026. És veritat que el creixement és més lent, però es continua pujant. Els canvis que es pressenten i debaten en els diferents consistoris espanyols, qüestionant-se la normativa de lloguers de vacances i eventuals cancel·lacions de llicències de pisos turístics poden canviar-ho tot. Però encara falten mesos per incloure totes aquestes decisions polítiques en l'equació.

La inversió està en nivells moderats. La reactivació de fons europeus és una realitat, però necessitem que l'assignació sigui àgil

Són tot bones notícies? Bé, hi ha alguns signes incerts, on les dades oscil·len i on fins a finals d'any no sabrem amb exactitud quina és la valoració. La inversió es troba en nivells moderats. La reactivació de fons europeus és una realitat i el govern d'Espanya està esborrant de la llista tots els requisits que se'ns van exigint perquè aquests diners, essencials per a la inversió, flueixin des d'Europa. Necessitem que l'assignació a empreses sigui àgil i la burocràcia no ens mengi un any més.

Pel que fa al consum, creix a l'1,8%, en comparació amb el 2,4% amb què es va tancar l'any. És a dir, creixem a un ritme més lent, però Espanya continua creixent en el consum, d'acord amb el PIB. Al cap i a la fi, no són males notícies. Podríem acabar dient que Espanya s'alenteix d'una forma saludable. És el que els economistes anomenem aterratge suau de l'economia, que és rellevant perquè quan les baixades són suaus és sempre més fàcil remuntar el vol, ja que no hi ha elements crítics de la nau que es trenquen durant l'aterratge.

Els resultats empresarials són mixtos, hi haurà una mica de tot segons el sector d'activitat. Però s'anticipa una tardor on les expectatives de beneficis empresarials poden compensar aquelles empreses amb un primer semestre en números vermells.

En definitiva, equador passat, amb aquest "progressa adequadament" que va passar a la història de les qualificacions escolars, que mai no vam acabar de saber si són, per als qui vam fer l'EGB, BUP o COU, un cinc, un sis o un set. Ara en diuen "assoliment satisfactori". Doncs això.