Primers resultats interessants entre calma monetària
- Luis Aparicio
- MADRID. Diumenge, 16 de juliol de 2023. 19:30
- Temps de lectura: 3 minuts
La bona dada d'inflació als Estats Units coneguda la passada setmana ha obert la porta a una certa calma monetària. Els inversors s'enfronten a una setmana tranquil·la, de dades macro de poca envergadura, mentre especularan sobre les decisions dels bancs centrals per a l'última setmana del mes. Però caldrà anar una mica més enllà, al setembre. Les travesses apunten a pujades per al BCE i la Fed els dies 27 i 26, respectivament. Això sembla descomptat i com que cal buscar elements per veure per on va el carro dels mercats, caldrà posar la vista als tipus passat l'agost.
Hans-Jörg Naumer, cap d'anàlisi d'Allianz Global Investors, fa una interessant reflexió sobre el complicat còctel que han de barrejar els bancs centrals per prendre una decisió. "Avui dia, les autoritats monetàries no ho tenen gens fàcil. El motiu és que els primers signes de desacceleració cíclica ja estan començant a aparèixer: d'una banda, les corbes de tipus de les principals economies s'han invertit (sovint un indicador de recessió) i la inflació s'està alentint. I, d'altra banda, el mercat laboral d'alguns països segueix en plena expansió. Per exemple, als Estats Units". Què s'ha de amb unes dades tan contradictòries?
De moment, una altra de les guies seran els resultats empresarials, que aquesta setmana entrant tindran més mordents i seran més nombrosos que els coneguts en la tanda anterior. S'especula amb caigudes mitjanes dels resultats del 13% per a les empreses dels mercats nord-americans i del 8% per a les europees. Però hi haurà sorpreses i sembla que seran positives. Dijous, com és habitual, Bankinter trencarà el gel anunciant els seus comptes i divendres ho faran l'empresa de components automobilístics Cie Automotive i Logista. Però hi haurà molta més teca tant a Europa com als Estats Units. Destaquen els valors bancaris i alguns de tan significatius com el gegant del cotxe elèctric Tesla. Aquestes companyies publicaran aquesta la setmana: Nordea Bank, Bank of New York Mellon, BofA, Schwab, Lockheed Martin, Morgan Stanley, Novartis, Swedbank, Tele2, Goldman Sachs, Netfli, Tesla, IBM, ASML, Volvo, SKF, Blackstone, Abbott Lab., CSX, J&J, Travelers, Nokia, Boliden, Publicis, SAP, ABB, Bankinter, Schlumberger, AmEx, Thales, Danske Bank, Logista i CIE Automotive.
Un quadre de societats financeres, industrials i tecnològiques que pot servir per donar pistes sobre el conjunt del mercat. Els resultats seran decisius per mantenir les alces que s'acumulen en aquests gairebé set mesos de l'exercici. També els diners vigilaran dues variables molt interrelacionades: el dòlar i el petroli. El primer ha baixat amb força aquesta la setmana, mentre que el cru puja per sobre dels 80 dòlars el barril.
Segons expliquen els analistes de MarketScreener, els preus del petroli es beneficien d'una grata alineació dels planetes després d'un primer semestre bastant complicat per a l'or negre. Les últimes estadístiques macroeconòmiques confirmen la resistència de l'economia nord-americana i la relaxació de la inflació, un escenari favorable per als actius de risc. Encara que l'Agència Internacional de l'Energia ha revisat a la baixa les seves previsions de creixement de la demanda mundial, aquesta assolirà un nou rècord enguany, amb 102,1 milions de barrils diaris (mbpd). Aquesta previsió és compartida per l'OPEP, que espera que la demanda assoleixi els 102 mbpd el 2023. És la tercera setmana consecutiva en què puja el petroli. El cru Brent europeu ha superat la barrera dels 80 dòlars, mentre que el seu homòleg nord-americà, el WTI, cotitza entorn dels 75,60 dòlars. I la bona dada d'inflació ha passat factura al dòlar, on els bons a 10 anys han tornat a reduir la seva rendibilitat instal·lada anteriorment en el 4%. La volatilitat als bons està sent molt més gran de l'esperada i serà decisiva en el resultat que obtinguin els gestors amb la cartera d'aquests actius.
Dilluns es publicaran les dades del producte interior brut (PIB) i de la producció industrial del segon trimestre a la Xina; el consens entre els analistes enquestats per Bloomberg espera que ambdues registrin un creixement més petit. Al contrari, s'espera una millora de les vendes minoristes i de la producció industrial als EUA, que es publicaran dimarts. Pel que fa a la confiança dels consumidors a la zona euro, no sembla que la situació millori, i les previsions de sol·licituds d'ajuts als EUA continuaran enviant senyals alcistes a la política monetària. El consens espera que l'índex de la Fed de Filadelfia i l'índex d'indicadors avançats dels EUA mostrin que la situació s'ha tornat una mica més positiva en comparació amb el mes anterior; ambdós índexs es publicaran dijous. També el Banc de la Xina i el de Turquia decidiran sobre els seus tipus. S'espera que el gegant asiàtic els mantingui, mentre que al país del Bòsfor s'elevin fins al 18%
I, finalment, a Espanya, subhasta de bons i obligacions del Tresor des dels 3 fins als 30 anys dijous vinent.