Producció industrial als EUA i confiança a Alemanya per a una setmana de resultats amb paradoxes
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 15 de gener de 2023. 20:00
- Actualitzat: Dimarts, 31 de gener de 2023. 20:27
- Temps de lectura: 2 minuts
Deia la setmana passada un expert que el bon comportament tant de les Borses com dels bons amagava una paradoxa. Les dades de desacceleració econòmica i de desinflament de la inflació (valgui la redundància), com els que es van conèixer dijous passat als Estats Units, provoquen una certa eufòria amb caiguda de rendibilitats dels bons i alces en els preus de les accions. Però alhora aquestes dades de debilitat econòmica, que són tan ben acollides per la comunitat inversora que veu com s'estova la mà fèrria dels bancs centrals (Fed i BCE), indiquen que les economies aniran pitjor i que, per tant, els beneficis es ressentiran.
Allò més lògic seria, doncs, que els bons anessin bé —com han anat—, però les accions haurien de descomptar un escenari de menor creixement i, per tant, de menors beneficis. Fins i tot, les dades conegudes divendres passat dels bancs nord-americans ja indiquen aquesta contradicció. Han acabat l'any amb un excel·lent trimestre, fins i tot com en el cas de JP Morgan amb un guany històric en aquest període, però han preferit no mostrar tota la brillantor dels seus resultats. Preveuen un 2023 menys eufòric en guanys per la desacceleració i han optat per incrementar les seves provisions per a temps pitjors. Un bon exemple i resum del panorama a què ens enfrontem.
Però aquesta reflexió que ha d'estar en l'ànim dels inversors encara és prematura. De moment, cal gaudir del moment de bancs centrals més tranquils i comptant amb els resultats d'un 2022 que aquesta setmana començaran a conèixer-se en el sector industrial nord-americà, amb novetats a Europa, a més. Ja hi haurà temps per fer càbales amb els comptes del primer trimestre del 2023 i com afecta el menor creixement. El gener continua celebrant la seva festa i, de moment, malgrat la prudència de la banca nord-americana, reflex d'un futur menys esplendorós, hi ha temps per continuar fruint amb la pujada. Els malastrucs ja s'han perdut una espectacular arrencada d'any i a més de perdre diners, l'altra cosa més dolorosa és quedar-se fora a les portes del festeig.
En la setmana que comença, les dades més destacades vindran d'Alemanya sobre la confiança en la seva economia, en la qual s'espera una millora notable fins al -15 (es tracta d'un índex) que l'octubre de l'any passat estava en -60. L'estat d'ànim ha canviat i ràpid. L'altra dada significativa vindrà dels Estats Units amb l'índex de producció industrial que es coneixerà dimecres vinent i que s'espera que arribi a zero amb el precedent de -0,2. O sigui, una economia més puixant en la seva indústria quan fa uns mesos la preocupació era sobre la paralització de la seva activitat, atesa la seva dependència del gas rus. Els alemanys han fet malabars i aquesta mateixa setmana es coneixia que havien diversificat totalment els subministraments de matèria primera tan clau.
Aquest dilluns, no hi haurà referència en Wall Street en estar tancat pel Dia de Martin Luther King i les borses europees no tindran on recolzar-se a l'hora del tancament del mercat. A Europa es coneixerà l'índex ZEW de confiança inversora.
Dimarts vindran molts indicadors des de la Xina. La tornada a la normalitat del gegant asiàtic suscita també moltes esperances, sobretot per a Europa, amb la qual manté una intensa relació comercial. Es coneixerà el PIB anual que mostrarà previsiblement una caiguda respecte a trimestres anteriors. Així mateix, la producció industrial i les vendes al detall, dades no molt rellevants, ja que es van forjar durant la política del Covid Zero. Dimecres esperen dades de la inflació subjacent de l'eurozona que es preveuen estables respecte a passades referències i nombrosos indicadors hipotecaris provinents dels Estats Units. Dades clau per veure la situació de les famílies nord-americanes i la seva resposta al consum. Els tipus més alts fan mal, però el bon comportament del mercat laboral impedeix de caure en tremendismes. Dijous, les dades hipotecàries als EUA tornaran en indicadors immobiliaris sobre l'inici dels nous habitatges, mentre divendres n'esperen altres de referits a les compravendes de la segona mà. I aquell mateix divendres Alemanya s'acomiada amb l'índex de preus del productor.
Com l'ambient ha canviat a positiu i no es permet l'entrada d'esgarriacries als mercats, caldrà continuar gaudint, encara que sempre en accions o actius de renda fixa que valguin la pena i aguantin ambients menys feliços.