Després del dur càstig a les borses europees després de les eleccions al Parlament i l'avançament electoral a França, la setmana ha estat marcada pel rebot dels mercats que han aconseguit tancar al Vell Continent amb lleugeres alces a les seves borses, entorn de l'1%. També els bons tornaven a un terreny de més normalitat, amb pujada de tipus a Alemanya fins al 2,4% en la seva referència a 10 anys, mentre la incertesa queda en exclusiva per al deute francès: elevat dèficit i inestabilitat davant de les eleccions immediates que provoquen una elevació de la seva prima de risc.

La Borsa espanyola va tancar amb una pujada del 0,36% en el seu selectiu Ibex-35, el rebot més petit de les places europees, acusant al final de la setmana el mal comportament dels bancs. L'Opa de BBVA sobre Sabadell s'aventura com un llarg serial en el qual es creuen noves diligències judicials pel "cas Villarejo" que afecta la cúpula de l'entitat i, especialment al seu expresident, Francisco González. També el persistent rebuig del govern espanyol a l'operació es cola com un element desestabilitzador que caldrà incloure al fullet de l'oferta. En general, els inversors tenen unes mires molt a curt termini, aprofitant les retallades dels valors per tornar a entrar, però amb un horitzó de només uns dies quan tornen a desfer posicions i buscar-ne d'altres de castigats per repetir l'operació. De fons -com no podia ser de cap altra forma- les elucubracions sobre els tipus d'interès als Estats Units i el començament del procés de rebaixes: aquesta setmana hi haurà examen macro per a la primera economia mundial i, per tant, noves especulacions.

Els analistes consultats apunten que aquesta última tanda, abans del començament de vacances, es presentarà tranquil·la per a les borses amb possibilitat de lleugeres revaloritzacions. El petroli va despuntar amb una pujada setmanal entorn del 3,60%. "El cel s'aclareix per als preus del cru, amb una caiguda dels inventaris nord-americans, un repunt de la demanda de combustible i l'esperança d'una flexibilització de la política monetària de la Fed, un combo que està donant suport als preus del petroli", expliquen des de MarketScreener. Alhora, la prima de risc vinculada a les friccions geopolítiques torna a estar al candeler. Això es deu a les creixents tensions entre Israel i l'organització libanesa Hezbolá. Pel que fa als preus, el cru Brent cotitza a l'alça, entorn de 85,5 dòlars.

El bitcoin retrocedeix per segona setmana consecutiva, caient gairebé un 9% en els últims 14 dies. Des de dilluns, el criptoactiu ha cedit un 4,5% i ara cotitza entorn dels 63.700 dòlars. Per la seva part, l'ether també retrocedeix un 3,8% malgrat les relativament bones notícies al front regulador a l'altre costat de l'Atlàntic.

Preus al final de la setmana

En l'arrencada de la setmana, els inversors centraran la seva atenció a la publicació de l'enquesta IFO d'Alemanya del mes de juny, fonamental per observar el grau de recuperació de l'economia de la primera potència europea. La guerra d'Ucraïna i la marxa de l'economia a la Xina de què depenen bona part de les exportacions alemanyes són determinants per a la consolidació de la seva recuperació.

Dimarts coneixerem la lectura final del PIB d'Espanya en el primer trimestre de 2024, després del creixement estimat en la lectura preliminar d'un 2,4% en termes interanuals, en una jornada en què també es donarà a conèixer l'evolució de l'IPP (Índex de Preus a la Producció) de maig, segons l'agenda de Self Bank.

Dimecres es publicarà la confiança del consumidor GFK a Alemanya, després de la millora del clima de consum registrat al juny. Dijous coneixerem les vendes minoristes de maig a Espanya, la lectura final de la confiança del consumidor de l'eurozona el juny i l'IPP d'Itàlia al maig.

Al final de setmana destacaran diverses referències econòmiques com la lectura preliminar de l'IPC de juny d'Espanya, Itàlia i França, la dada final de l'evolució del PIB del Regne Unit en el primer trimestre d'aquest any, i les vendes minoristes i la taxa d'atur d'Alemanya.

En el pla empresarial, se celebrarà la Junta d'Accionistes de Talgo, FCC, Solaria Energía, Tècniques Reunides i Urbas Grupo Financiero, entre d'altres.

La primera potència mundial, expliquen des de Self Bank, no publicarà referències rellevants fins dimarts, quan es publicarà la dada sobre la confiança del consumidor el mes de juny. Dimecres, com totes les setmanes, es coneixerà l'evolució de les sol·licituds d'hipoteques, i la tendència de les vendes de nous habitatges durant el mes de maig.

Dijous, els inversors coneixeran la lectura final sobre el PIB del primer trimestre de 2024, després de mostrar la segona lectura una moderació del ritme de creixement anualitzat fins a un 1,3%, registrant en la segona lectura una contracció de l'activitat en un 1,3% (davant l'1,6% en la primera lectura). Per la seva part, coneixerem les comandes de béns duradors del mes de maig.

La setmana conclourà amb la lectura final de la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan del mes de juny i amb la dada del deflactor del PIB nord-americà corresponent a maig, que serveix de guia per a les decisions de política monetària de la Reserva Federal. En l'àmbit empresarial, Nike, FedEx i Micron Technology publicaran resultats.