Recollida de beneficis dramatitzada
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 4 d'agost de 2024. 16:46
- Actualitzat: Diumenge, 4 d'agost de 2024. 17:48
- Temps de lectura: 3 minuts
En només un parell de dies, tot el discurs dels mercats s'ha capgirat. Les borses europees cauen amb força en la pitjor setmana que es recorda des de la intervenció de Credit Suisse. Després que la Reserva Federal mantingués els tipus en els nivells del 5,25%-5,50%, el món dels diners s'ha posat negatiu sobre la renda variable i ha fugit a comprar bons, la rendibilitat dels quals, torna als nivells de començament d'any, amb el nord-americà en el 3,78% (va arribar a cotitzar al 4,66% l'abril passat) i l'alemany en el 2,16%. Almenys els inversors en deute i renda fixa van guanyar diners. A les borses, l'Ibex-35 es va deixar el 4,42%, el EuroStoxx 600 va caure el 2,92% i el nord-americà S&P 500 un 2,06%.
Les raons argumentades per a aquesta caiguda de les accions són dues, principalment. D'una banda, els resultats de les 7 magnífiques de la tecnologia als Estats Units. Si bé han mostrat solidesa, aquestes empreses estan posades en fortes inversions en intel·ligència artificial (IA), la qual cosa requereix paciència perquè donin fruit, just el que no té l'inversor. S'ha passat per alt que el benefici per acció en el S&P 500 porta una pujada mitjana del 12,2% davant una previsió del 9%. D'una altra part, la taxa d'atur als Estats Units coneguda divendres es va elevar del 4,1% al 4,3%. Fins ara, per als experts, aquests nivells són propis del que es coneix com a atur tècnic. Però ara es retreu a la Fed que no hagi baixat abans els tipus i que la principal economia del món entri en un aterratge brusc que obligui a una baixada més dràstica i ràpida del preu dels diners. Una expectativa que va provar especialment malament al sector bancari.
Tanmateix, és possible fer una lectura més propera a la psicologia de l'inversor. Després d'un any de guanys inesperats, en el qual les borses acumulaven pujades molt superiors al 10%, arriba l'aturada estival d'agost i és un moment molt adequat per recollir beneficis, que els preus s'ajustin i després tornar a entrar amb valoracions més baixes. Tot apunta que hi ha una sobrereacció en els resultats de les tecnològiques i en la marxa de l'economia nord-americana i la seva necessitat de tipus més baixos.
I amb aquest discurs de desacceleració, el petroli va cedir durant la setmana el 4,05%, fins als 77,22 dòlars pel barril tipus Brent. El cru va passar per alt la mort del líder de Hamàs a l'Iran, que ha augmentat el risc d'una d'escalada entre l'Iran i Israel i que en altres circumstàncies hauria sostingut els nivells de preus de l'obertura setmanal. Quant al bitcoin, des de Market Screener expliquen que ha baixat més d'un 5% aquesta setmana, i ara cotitza entorn dels 64.800 dòlars. "Es van registrar volums molt baixos en els ETF Espot de Bitcoin als Estats Units, senyal que els inversors institucionals han defugit aquesta criptodivisa aquesta setmana," indiquen. Ara toca fugir del risc i refugiar-se en valors segurs.
Una agenda molt avorrida
El començament de setmana destacarà per la publicació de la lectura final dels índexs de gestors de compra (PMI) corresponents al mes de juliol a l'eurozona i del Regne Unit. Per la seva part, coneixerem la producció industrial del nostre país al juny, situant-se el seu creixement el mes anterior en un 0,4%, en termes interanuals, davant el projectat pel consens de mercat d'un 1,4%. Al seu torn, l'atenció se situarà a l'índex de preus de producció i l'índex Sentix de l'eurozona, expliquen des de Self Bank.
El dimarts 6, tindrà lloc la publicació de la dada sobre les vendes minoristes de l'eurozona al juny, després de registrar el mes anterior un avenç d'un 0,3% en termes interanuals. Per la seva part, coneixerem l'evolució de la balança comercial d'Itàlia al juny. L'endemà, destacarà la publicació de la producció industrial a Alemanya corresponent al passat mes de juny, i en un context en el qual al maig es va registrar una contracció d'un 6,7% en termes interanuals. Addicionalment, també serà clau per avaluar les perspectives del sector exterior de l'eurozona l'evolució de la balança comercial de França i Alemanya del mes de juny.
Dijous destacarà per l'absència de referències macroeconòmiques rellevants. El final de setmana vindrà protagonitzat per la publicació de la taxa d'atur de França corresponent al segon trimestre de 2024, després de situar-se en un 7,5% de la població activa a finals del primer trimestre. Per la seva part, tindrà lloc la publicació de la lectura final de l'IPC d'Alemanya del mes de juliol.
En el pla empresarial, tindrà lloc la publicació de resultats de Zalando, Bayer AG; Adecco, Allianz, Siemens i Puma, entre altres referències.
Als Estats Units l'atenció dels inversors al començament de la setmana se centrarà en la publicació de la lectura final del PMI compost, situant-se el seu registre del mes de juny en 54,8 punts (lectura preliminar de juliol en 55,0 punts). Per la seva part, coneixerem la dada de l'ISM no manufacturer de juliol.
Dimarts destacarà la tendència de la balança comercial de l'economia nord-americana el mes de juny passat. L'endemà, com cada setmana, tindrà lloc la publicació de les sol·licituds d'hipoteques, en una jornada en què també es donaran a conèixer les dades de crèdit al consum.
El dijous 8, el focus se situarà en la lectura final de juny dels inventaris a l'engròs, mentre que la setmana acabarà amb l'absència de referències econòmiques rellevants. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de multitud de resultats com Uber, Airbnb, Axon, Fox, Walt Disney, Hilton, Paramount Global i Expedia, entre d'altres.