Benvolgut Joan,

Ahir vaig estar pensant en tu, en el contingut de la nostra conversa i de forma particular a propòsit de la notícia que em vas transmetre relativa a què t'afectaria el procés de reestructuració que durà a terme la teva companyia. Et vaig prometre que reflexionaria amb calma i et faria algunes consideracions; aquí les tens!

Voldria confirmar-te que la notícia sobre la teva situació ja està circulant en el meu entorn. De fet, m’ha arribat per una tercera persona. És rellevant que prenguis consciència d’això, ja que les persones tendim sempre a concentrar-nos en les notícies negatives més que en les positives. Una dada que, sens dubte, has de tenir en compte i que influeix en les accions que ja estàs començant a realitzar a fi de trobar una nova alternativa professional. Dit això, et reitero la meva disponibilitat per ajudar-te en tot el que consideris en aquest moment.

Has de prendre consciència que no ets ni el primer ni el darrer que s’ha trobat en aquesta situació. És veritat que la teva edat és avui un hàndicap més, però no has de deixar-te condicionar per una dada que no pots, evidentment, canviar. Saps bé que el teu sector i el teu rol són uns dels més impactats pels canvis estructurals que vivim avui i en particular per la incorporació de la robòtica i la intel·ligència artificial (IA). Molts altres han passat per aquesta mateixa situació i l’han superat. Per què tu has de ser diferent? Recordo també que la nostra conversa va derivar cap a l’anàlisi del concepte de lleialtat entesa com un compromís mutu entre l’organització i els individus. Avui, aquest compromís a llarg termini com vius directament, és simplement impossible.

Has de prendre consciència que no ets ni el primer ni el darrer que s’ha trobat en aquesta situació

Soc conscient de com et sents: avergonyit per la situació, amb el teu entorn professional, amb el teu cap, amb el professional del reclutament que et va proposar el darrer canvi, insegur i sentint-te un fracassat davant la teva família. No culpis a ningú, ni tan sols a tu mateix. Dit tot això, aquí tens algunes orientacions formulades des de l’única perspectiva d’aportar-te valor.

Tindràs amb total seguretat noves oportunitats professionals, si bé has de ser conscient que el teu valor de mercat ha disminuït. Pot ser que no arribin de la forma en què les esperaves i tal vegada has de plantejar-te la possibilitat de desenvolupar el teu propi projecte professional o empresarial. No et consideris un empestat ni t’amoïnis si els professionals de la selecció (caçatalents) no et busquen en aquest moment. Pren nota que amb molta probabilitat hauràs de ser flexible en les teves expectatives.

Estàs en un moment complex, però no has de desesperar-te. Estic convençut que, en un temps relativament curt, la teva vida professional continuarà i probablement amb èxit. El 90% dels professionals i directius que han passat per una situació similar aconsegueixen reorientar-se amb èxit. I tot i que és cert que l’experiència d’un acomiadament és dura, també ho és que constitueix una de les lliçons més valuoses que tot professional hauria de viure.

Cuida les comunicacions al teu entorn, però no surtis disparat. Tot el bo necessita un període de maduració. Encara que la notícia ja està circulant, no has de cremar la teva xarxa de contactes de manera precipitada. Una bona estratègia és trucar ara als teus contactes més propers amb el següent missatge: “Sortiré de la meva companyia en les setmanes vinents. Ja estic analitzant algunes alternatives. Et mantindré informat dels meus pròxims passos”.

No perdis de vista la importància de la teva imatge personal en tots els entorns i de forma específica en aquells digitals

Pren el control de la situació, cosa que suposa no amagar-te del teu entorn i aprofitar al màxim aquest període vital. Has de ser conscient que el teu procés de cerca podria durar fins a 12 mesos. Segueix fent esport, mantingues la teva vida social activa i tracta de no modificar massa la teva rutina, a més d’estar més temps amb el teu entorn familiar i personal. Aprofita per construir una nova xarxa de contactes, que serà clau per al teu futur professional.

No perdis de vista la importància de la teva imatge personal en tots els entorns i de forma específica en aquells digitals. Tot i que soc conscient que aquesta qüestió t’amoïna, pren-te el teu temps per revisar el teu perfil en les xarxes socials, sobretot a LinkedIn. Utilitza l’estratègia de situar-te en la posició d’un reclutador o d’un empresari d’una pime que analitza el teu perfil. Pensa com t’agradaria que aparegués la informació per captar el teu interès. Construeix el teu perfil amb les indicacions que utilitzaries per al teu CV. Aprèn a usar per a això la IA generativa.

Amb probabilitat hauràs de centrar la teva cerca en l’àmbit de les pimes i en sectors en desenvolupament, el que t’exigirà concentrar la cerca en la teva xarxa de contactes. En aquest cas, el teu perfil és un avantatge. Recorda que els professionals de la selecció no gestionen més enllà del 20% del mercat de treball del teu perfil. Les pimes no solen usar els mètodes tradicionals de reclutament, confien més en altres estratègies de cerca.

Ara el teu rol fonamental es concreta en la cerca o el treball de buscar treball, pel que has d’adoptar una actitud adequada en aquest procés. Tot i que ho hagis escoltat milers de cops, molt pocs professionals o candidats realment ho tenen en compte. Aquesta labor exigeix una tasca sistemàtica i constant. Fes una anàlisi detallada de la teva experiència, coneixements i capacitats. Investiga el mercat, els sectors, les empreses contractants i els llocs als quals pots accedir. Redacta una bona oferta professional.

Sigui buscant ocupació o creant el teu propi projecte professional, has de tenir clar quins són els actius que et fan diferent

Fes l’esforç d’identificar el que et fa diferent indicant clarament quin és el teu valor diferencial en termes d’aportacions més rellevants a un rol o sector determinats. Has de veure’t com un producte que pot contribuir a resoldre un problema. Sigui buscant ocupació o creant el teu propi projecte professional, has de tenir clar quins són els actius que et fan diferent.

La independència professional és una opció, però no una solució universal i, a més, acaba sent un camí sense retorn. Convertir-se en empresari requereix d’una pasta especial que no tots tenim. El meu consell és que et concentris a continuar amb la teva trajectòria professional, el que resulta compatible amb anar investigant o avaluant altres alternatives empresarials. Un procés que a més pot ser-te molt útil en les relacions amb la teva xarxa de contactes.

Joan… no tinc dubte que aconseguiràs els teus objectius i que aviat accediràs a una nova alternativa professional. Però tingues en compte que el temps de cerca i el resultat assolit estaran directament relacionats amb la teva capacitat per gestionar la situació i transmetre amb claredat al mercat el següent missatge: "Sé on puc aportar valor", en detriment del contraindicat "Tinc un problema, em pots ajudar a resoldre’l”.

Una forta abraçada,