El risc comença a plegar veles
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 28 de juliol de 2024. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 29 de juliol de 2024. 08:42
- Temps de lectura: 3 minuts
Les borses mundials han viscut una setmana mixta amb protagonisme de la tecnologia i les empreses de luxe. El tecnològic Nasdaq es va deixar gairebé el 2% davant del temor que els seus valors no responguessin a les àmplies expectatives del mercat, mentre a Europa els mercats francesos i italians (amb grans empreses de luxe cotitzades) punxaven influïts pels dubtes de l'economia xinesa a la qual van dirigides bona part de les seves vendes. En el cas de l'Ibex-35 i igual com el EuroStoxx 50 van aconseguir salvar la tanda amb ascensos propers a l'1%.
Ara els diners segueixen minuciosament els resultats de les empreses del primer semestre de l'any i les guies de les empreses fins a final d'any. Els tipus d'interès han passat a un segon pla perquè la tranquil·litat als mercats de deute és gairebé total. El bo espanyol a deu anys no es mou del 3,2% i el nord-americà del 4,2%. I això que aquesta setmana la Reserva Federal nord-americana (Fed), el Banc del Japó i el Banc d'Anglaterra es pronunciaran sobre la marxa del preu dels diners sense que s'esperin novetats. La baixada de tipus a la Xina va agafar per sorpresa, però s'entén com una dada més de la debilitat del gegant asiàtic, apressat per la crisi immobiliària.
Als mercats de criptoactius, el bitcoin va salvar la setmana amb guanys per tancar en els 68.219 dòlars, encara que va viure moments a la baixa lligats també a les caigudes de les tecnològiques. Les sessions d'aversió al risc sempre arrosseguen el bitcoin. El protagonisme el va tenir Ether que va baixar en la setmana un 6% després de l'estrena de ETF al comptat sobre aquesta criptomoneda. L'impuls d'aquesta notícia va acabar frustrada per la sortida ràpida dels diners que havia entrat en aquests fons cotitzats tres dies després de la seva posada en marxa. Volatilitat en estat pur.
El preu del petroli va tornar a cotitzar a la baixa per tornar a la resistència dels 80 dòlars el barril tipus Brent. L'expectativa de suau aterratge de les economies, l'escassa puixança de la Xina i una producció més que acceptable es van encarregar de restar dos dòlars de valor a la principal matèria primera. Mirant una mica més lluny, també s'especula amb un revulsiu a mitjà termini per al cru si es compleixen les expectatives d'una victòria electoral de Donald Trump en les pròximes eleccions de novembre. El candidat republicà és un clar defensor dels combustibles fòssils que es resumeix en la seva famosa frase Drill baby, drill (perfora, amor, perfora).
Inflació, PIB i resultats
El començament de setmana destacarà per la publicació de les vendes minoristes a Alemanya corresponents al mes de maig, segons recullen a l'agenda de Self Bank. El dimarts 30, coneixerem nombroses referències econòmiques com la lectura preliminar del PIB de l'eurozona, Alemanya, França, Espanya i Itàlia del segon trimestre de l'any. Al seu torn, tindrà lloc la publicació de l'IPC del nostre país i d'Alemanya del mes de juliol. Paral·lelament, també serà clau la lectura final de l'índex de confiança del consumidor a l'eurozona corresponent a juliol, elaborat per la Comissió Europea, per avaluar la percepció del sector privat sobre l'evolució de l'activitat econòmica.
L'endemà, destacarà la publicació preliminar de l'IPC de juliol de l'eurozona, registrant al juny una taxa d'inflació general d'un 2,5% en termes interanuals. Al seu torn, coneixerem la taxa d'atur d'Alemanya de juliol, situant-se el mes passat en un 6,0% de la població activa. Per la seva part, tindrà lloc la publicació de l'IPC i IPP de França i Itàlia.
En l'estrena d'agost es coneixeran les dades definitives dels índexs de gestors de compra (PMI) del mes de juliol a l'eurozona i el Regne Unit. Per la seva part, també es publicarà la taxa d'atur de l'eurozona, que es va situar al maig un 6,4% de la població activa. Addicionalment, tindrà lloc la reunió de tipus del Bank of England. Per finalitzar la setmana, tindrà lloc la publicació de l'atur registrat al nostre país corresponent al mes de juliol. Al seu torn, coneixerem l'output industrial de França i Itàlia de juny. Finalment, també destacarà l'evolució de les vendes minoristes d'Itàlia del mes passat.
En el pla empresarial, tindrà lloc nombroses referències com el pagament de dividends d'Iberdrola, així com, la publicació de resultats de Grifols, Acciona, Unicaja, Talgo, Telefónica i BBVA entre d'altres.
La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimarts 30, on coneixerem la lectura final de la confiança del consumidor del Conference Board corresponent al mes de juliol. L'endemà, el focus d'atenció dels inversors se centrarà en la Reunió de tipus de la Fed. Per la seva part, tindrà lloc la publicació de l'enquesta ADP d'ús de juliol.
Dijous, l'atenció dels inversors se situarà a la publicació de la lectura final dels PMIs corresponents al mes de juliol. Al seu torn, coneixerem la dada de l'ISM manufacturer. Per finalitzar la setmana, seran clau les dades d'atur de juliol, situant-se el mes de juny en un 4,1% de la població activa, per conèixer l'estat del mercat laboral nord-americà. Addicionalment, es publicarà la variació de nòmines no agrícoles de juliol. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de multitud de resultats com Pfizer, Procter & Gamble, Paypal, Zebra, Moderna i Apple, entre d'altres.