Les Borses mundials es mouen novament en zona de màxims i índexs com el Dow Jones es passegen per primera vegada en la seva història pel tall dels 40.000 punts. L'espanyol Ibex-35 s'ha anotat una guany del 2% a la zona dels 11.300 punts, destacant la pujada de Ferrovial que s'estrenava en el nord-americà Nasdaq i presentava uns resultats molt ben valorats pels inversors. En l'OPA hostil del BBVA i el Sabadell, va guanyar l'oferent amb una pujada setmanal superior al 3%, mentre que el Sabadell es va conformar amb una revalorització del 0,99%: la sentència del mercat continua sense veure amb claredat els avantatges de l'adquisició per al banc presidit per Carlos Torres.

Aquest bon moment d'un maig confiat, davant un abril ple de dubtes, s'explica en la confiança que hi haurà baixades de tipus als Estats Units (les d'Europa es donen per descomptades). La dada d'inflació dels EUA coneguda la passada tanda, amb una retallada d'una dècima fins al 3,4% interanual, va ser suficient per mantenir l'ímpetu inversor que, a més, es basa en uns resultats empresarials en creixement, fins i tot amb menys vendes, la qual cosa parla de creixement dels marges corporatius. Com a anècdota borsària, el despertar de valors “mems” com Gamestop (+16,7%) i AMC Entertainment (+56,7%), impulsats pels seguidors del guru de WallStreetBets, Keith Gill.

Les coses també estan tranquil·les al món de l'energia. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va revisar a la baixa l'expectativa de demanda de cru per a aquest any. El cru Brent va pujar lleugerament a 83,5 dòlars el barril, davant els 79 dòlars del seu homòleg nord-americà. “Es palpa una certa actitud d'espera, amb els operadors impacients per conèixer la pròxima reunió de l'OPEP+, que haurà de decidir si prorroga totalment o parcialment les seves quotes de producció,” expliquen des de MarketScreener.

El bitcoin va tornar a recuperar-se, esborrant les últimes quatre setmanes de caigudes, amb una alça del 8% que el situa en els 66.300 dòlars. Aquesta pujada pot explicar-se, en part, per un retorn massiu de les entrades netes en ETF de bitcoin Spot a l'altre costat de l'Atlàntic. Un total de 725 milions de dòlars van entrar en aquests productes, cotitzats entre dilluns i dijous, la qual cosa eleva el valor total dels 11 ETF a més de 54.000 milions de dòlars.

Parlen els banquers centrals

Aquesta setmana, l'atenció tornarà a centrar-se en els banquers centrals. Seran presents en l'escena econòmica amb els discursos programats al llarg de la setmana, però també amb la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal nord-americana dimecres a la nit. Així, Christine Lagarde, presidenta del BCE i Janet Yelen, secretària d'Estat del Tresor nord-americà, parlaran dimecres en un esdeveniment organitzat a Alemanya que serà seguit amb molta atenció pel mercat.

Europa començarà amb la publicació de l'índex de preus de producció (IPP) d'abril a Alemanya, en un context en el qual la taxa de variació de l'IPC general en termes interanual continua estable, en nivells propers a l'objectiu del BCE d'un 2,0%, segons recullen des de Self Bank. Seguidament, el dimarts 21, coneixerem la balança comercial de l'eurozona del mes de març, després de registrar un superàvit el febrer de 23.600 milions d'euros. Alhora, es publicarà la balança per compte corrent de març.

El dimecres 22, es donaran a conèixer diverses referències del Regne Unit, entre les quals destaquen l'IPC i l'IPP d'abril. Posteriorment, el dijous 23 es publicarà la lectura preliminar de maig de l'índex de gestors de compra (PMI) de l'eurozona. S'espera que l'indicador avançat compost aconsegueixi situar-se en les 4 principals economies de l'eurozona en terreny d'expansió per primera vegada en 12 mesos. Una dada que vindrà acompanyada per la lectura preliminar de la confiança del consumidor de la Comissió Europea després de mostrar el mes d'abril passat una lleugera millora del sentiment econòmic fins a situar-se en -14,7 punts.

La setmana finalitzarà amb la publicació de la lectura final del PIB del primer trimestre d'Alemanya. Si bé la primera potència europea hauria evitat un nou trimestre de contracció de l'activitat econòmica, la Comissió Europea ha retallat les seves previsions de creixement el 2024 a un 0,1%, i constatant les incerteses sobre l'evolució del creixement de la primera potència europea de cara a la segona part de l'any.

En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends de Mapfre i Grup San José. Així mateix, destacaran els resultats empresarials de Ryanair, Marks & Spencer, i Generali Seguros.

Als Estats Units, no serà fins al dimecres 22 quan coneixerem les sol·licituds setmanals d'hipoteques i la venda d'habitatges de segona mà del mes d'abril. Seguidament, el dijous 23, es publicarà la primera lectura del PMI compost de maig, després de situar-se a l'abril en 51,3 punts, en una jornada en què també destacarà la dada sobre la venda d'habitatges nous.

Per acabar la setmana, es publicarà la lectura final de l'índex de Confiança de la Universitat de Michigan de maig. La lectura preliminar va mostrar una important caiguda del sentiment econòmic dels consumidors dels EUA que, no obstant això, va estar en gran manera determinada per un canvi metodològic de l'enquesta.

En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats dimecres de Nvidia que podran de nou a la picota a la intel·ligència artificial (IA) com a motor del mercat, després de veure's eclipsada pel discurs regnant de la política monetària.