Els mercats van recuperar terreny —euro inclòs— en la setmana amb guany del 0,73% per a l'IBEX 35 que es va elevar fins al 2,62% en el cas del CAC francès, després de la ressaca de la primera volta electoral que diumenge té la seva segona cita. A Europa, la política és el factor determinant. Els analistes esperen que tant el Reagrupament Nacional d'ultradreta com el Nou Front Popular no aconsegueixin la majoria absoluta. El país veí continua molt pressionat pel dèficit públic i el deute, i la victòria dels extrems no seria una bona notícia per a França i tampoc per a la marxa del conjunt de la Unió Europea.

Als Estats Units segueixen el seu bon ritme malgrat les persistents veus que avisen sobre la carestia de les seves borses. Un tecnològic Nasdaq en rècord, superava el 20% de rendibilitat anual després d'anotar-se una alça del 3,4% en la setmana. Les últimes publicacions macroeconòmiques semblen advocar a favor d'una pròxima baixada de tipus per part de la Fed, i l'informe mensual d'ús de divendres passat reforça aquesta esperança. És probable que Jerome Powell, president de la Reserva Federal nord-americana, no llanci gaire llum en les seves compareixences de dimarts i dimecres en el Senat i la Cambra de Representants del seu país, però els experts ja plantegen que aquest any es produirà, per fi, l'esperada baixada de tipus en el dòlar.

En la setmana també va destacar el petroli que va pujar per quarta setmana consecutiva i la referència europea s'acosta als 87,50 dòlars. El preu del cru s'ha beneficiat d'una espectacular caiguda dels inventaris setmanals als Estats Units de 12,2 milions de barrils, segons expliquen des de MarketScreener. En el costat oposat se situa el bitcoin que s'ha desplomat més d'un 11% aquesta setmana, i ara cotitza entorn dels 55.500 dòlars. El principal motiu, igual com en la caiguda de la setmana passada, és l'inici dels reemborsaments als clients perjudicats pel pirateig de la plataforma de criptodivises Mt. Gox el 2014. Es van poder recuperar més de 140.000 bitcoins d'un hackeig de 940.000 bitcoins en total. La redistribució de bitcoins entre els clients suggereix vendes massives si els creditors decideixen recollir beneficis, ja que un bitcoin valia 451 dòlars en el moment de la fallida davant els 55.500 dòlars actuals.

Tornen els resultats

Les claus de la setmana es resumeixen a la publicació de les dades d'inflació als Estats Units el mes de juny, on els experts esperen que es mantingui la subjacent en el 3,4% i la general retrocedeixi una dècima. Així mateix, comença la campanya de resultats del segon semestre de l'any, clau per donar solidesa als preus assolits l'any per les accions.

Segons l'agenda de SelfBank, en l'arrencada de la setmana els inversors centraran la seva atenció a la publicació de l'índex Sentix de juliol a l'eurozona. Per la seva part, coneixerem la balança comercial d'Alemanya del mes de maig. Dimarts, el Tresor espanyol celebrarà subhasta de lletres de 3 i 9 mesos, amb la possibilitat de lleugers increments en les rendibilitats, a causa de les alces de les últimes convocatòries propiciades per les tensions a Europa. Sens dubte, el resultat electoral de diumenge serà determinant. El dimecres 10, es publicarà l'output industrial d'Itàlia corresponent al mes de maig, després de registrar a l'abril una contracció interanual d'un 2,9%. El dijous 11, coneixerem la lectura final de l'IPC a Alemanya del mes de juny, situant-se en la seva lectura preliminar en un 2,2% interanual, proper a l'objectiu de l'un 2% del BCE. Per la seva part, també es publicaran diverses dades de rellevància del Regne Unit com el PIB, la producció industrial i la balança comercial i caldrà estar atents a les primeres propostes del govern laborista sortit de les urnes la passada setmana.

Per finalitzar la setmana, es donarà a conèixer la lectura final de l'IPC del nostre país corresponent al mes de juny, que va mostrar en la seva lectura preliminar una moderació de la seva taxa de variació interanual fins a un 3,4% (davant el 3,6% al maig). En el camp empresarial, tindrà lloc la Junta General d'Accionistes d'Inditex. Gerresheimer, DNB Bank, Northern Data i Ericsson publicaran dades a Europa.

Als Estats Units, el començament de la setmana destacarà per l'absència de referències macroeconòmiques rellevants. No serà fins al dimecres 10 quan coneixerem, com totes les setmanes, l'evolució de les sol·licituds d'hipoteques. Per la seva part, també es publicaran els inventaris a l'engròs de maig.

El dijous 11, serà clau la tendència de l'IPC nord-americà durant el mes de juny, després de registrar-se al maig una lleugera moderació de la taxa d'inflació general fins a un 3,3% interanual (3,4% abril). Tot això en un context en el qual es preveu que la Fed només faci una retallada de tipus en el que queda de 2024. Per la seva part, coneixerem les peticions de prestacions d'atur i la balança pressupostària mensual de juny.

Per acabar la setmana es publicarà l'índex de preus de producció del mes de juny i la lectura preliminar de juliol de la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, clau per determinar el sentiment econòmic dels nord-americans de cara al començament de la temporada estival. En àmbit empresarial, es publicaran els resultats de JPMorgan, Citigroup, Delta Air, PepsiCo, Conagra, Wells Fargo i Bank of New York. El mercat espera per al conjunt del mercat un creixement dels beneficis per acció del 9% en el semestre.