Mentre el món dels diners especula sobre si aquest estrenat desembre portarà el seu habitual ral·li nadalenc —el 75% dels casos, els mercats d'accions pugen aquest mes—, la setmana que comença ofereix poques expectatives per a les borses i els bons. En la passada tanda es va confirmar la contenció dels preus en les principals economies, encara llunyíssim dels objectius d'inflació del 2% que tenen marcats els bancs centrals dels Estats Units i l'Eurozona. Aquest fet, avançat pels inversors, explica en gran manera l'alça que han viscut les borses des de mitjans d'octubre, amb una pujada mitjana del 14%. Tanmateix, l'optimisme sobre els preus i uns tipus d'interès pujant de manera més moderada haurà de confirmar-se durant els dies 14 i 15 de desembre quan la Reserva Federal nord-americana (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) decideixin si pugen 0,5 o 0,75 punts els seus tipus d'intervenció, encara que tots esperen alces de només mig punt.

Així, aquesta setmana es queda en el camí intermedi de les bones dades inflacionistes i la confirmació, a la propera. El que els experts qualifiquen de setmana de transició, en què s'espera que tant accions com bons mantinguin els nivells actuals o caiguin lleugerament. Sens dubte, no hi ha estímuls per a una pujada clara.

Però amb el capítol dels tipus mig tancat, començaran a aparèixer noves preguntes per donar una direcció al món dels diners. I aquestes preguntes es formulen en termes de creixement o recessió econòmica i també en com la marxa econòmica afectarà els beneficis de les empreses que, juntament amb els tipus d'interès, són les dues variables que expliquen els preus de les accions.

El més destacat d'aquesta setmana són a Europa les vendes minoristes i la confiança de l'inversor. Dues variables que parlen tant de present quan la demanda interna estira o no l'economia i també de futur per la percepció que l'inversor té sobre la situació econòmica actual i la venidora. Tot això carregat amb indicadors manufacturers de diversos països europeus que, de moment, es troben per sota de 50 i, per tant, en nivells de recessió. Les previsions sobre aquestes dades es mantenen planes i no s'esperen sorpreses que puguin decantar la balança per comprar o vendre als mercats.

Als Estats Units les principals dades giraran sobre la balança comercial, les comandes industrials i la confiança del consumidor que elabora la Universitat de Michigan. Sens dubte, indicadors interessants però no determinants en l'esdevenir dels mercats, com sí que ho van ser la setmana passada els preus que tant vigilen els bancs centrals.

La gran pregunta dels beneficis empresarials continuarà a sobre de la taula dels diners mundials, encara que no hi haurà dades rellevants. Els últims informes apunten que en el tercer trimestre de l'any el benefici de les companyies que formen l'índex nord-americà S&P 500 va pujar el 4,6%, mentre les expectatives de creixement se situaven en el 2,7%. Una dada, sens dubte, molt positiva, però que només mira al passat. Ara toca esbrinar com la desacceleració econòmica ha afectat el quart trimestre de l'any. I sembla que existeix un optimisme excessiu segons indica Stefan Rondorf, senior investment strategist d'Allianz Global Investors, que indica: "Seria útil que les previsions de beneficis reflectissin els riscos més grans d'una recessió econòmica. En un entorn en el qual els diners ja no es presten a un interès gairebé nul, les empreses amb fluxos de caixa constants que puguin ser percebudes com a generadores de rendes immediates tornen a semblar més atractives. Alguns temes transversals com la seguretat nacional, que implica àrees com l'alimentació, l'energia i la ciberseguretat, semblen interessants, de la mateixa manera que les empreses que ofereixen solucions innovadores per combatre el canvi climàtic".

Una setmana, doncs, de tranquil·litat als mercats —tret de sorpreses inesperades— on pujades moderades i descensos aconseguiran un manteniment dels nivells actuals i, en tot cas, una lleugera recollida de beneficis. Els més apassionats del món de la inversió és molt possible que s'avorreixin.