La Setmana Santa pot trencar el 'momentum' de la Borsa?
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 24 de març de 2024. 20:12
- Actualitzat: Diumenge, 31 de març de 2024. 11:31
- Temps de lectura: 3 minuts
Venen dies de poques dades econòmiques i de caiguda de l'activitat amb mercats tancats divendres i altres que prolongaran el descans també dilluns amb motiu de les festes de la Setmana Santa. Mentre algunes borses mundials continuen marcant màxims històrics aquests dies, en el cas de l'IBEX 35 encadena la seva tercera setmana a l'alça amb una revalorització en aquesta última tanda del 3,2%, a prop dels 11.000 punts, que la situa en nivells de 2017, encara lluny dels seus nivells més elevats assolits l'octubre de 2007 quan es van acariciar els 16.000 punts. Els bancs van tornar a situar-se en les primeres posicions per revalorització, molt lluny dels mals auguris que molts analistes donaven per a les entitats financeres en aquest 2024.
La caiguda de l'activitat pot frenar aquesta eufòria. Com descriu Stefan Rondorf, analista sènior d'Allianz Global Investors, "pot ser que els mercats de renda variable estiguin en ratxa. Això passa quan els valors que ho han fet extremadament bé durant les últimes setmanes i mesos continuen fent-ho. Els analistes parlen del factor 'momentum' per descriure aquest fenomen", explica. L'expert indica també que una situació similar només es recorda el 1973 i l'any 2000 de l'esclat de la bombolla tecnològica.
Sens dubte, una situació per a la reflexió, en uns mercats que sempre busquen paral·lelismes amb el passat, encara que aquestes comparacions no sempre porten a idèntics comportaments. Més senzill és esperar una setmana lateral, sense elements que impulsin les cotitzacions i també sense forces negatives que provoquin una massiva recollida de beneficis. Respecte a les claus que va donar la passada tanda, més de l'esperat: la Fed mantenia tipus encara que Powell assegurava que segueix amb el seu calendari de tres descensos del preu dels diners. El bitcoin va tancar en 64.000 dòlars, després de tocar els 68.000 dòlars i el petroli va perdre 2 dòlars de valor per barril per tancar la modalitat Brent en 85,56 dòlars.
Manaran els preus
Des de Self Bank la seva agenda destaca la publicació a Espanya de l'índex de preus industrials de febrer. Després de registrar una caiguda al gener d'un 3,8% interanual, el consens d'analistes espera una lleugera recuperació dels preus del sector impulsada pel menor efecte base, la gradual normalització de la cadena de valor global i el dinamisme més gran del que s'esperava de l'economia espanyola.
Seguidament, el dimarts 26 es publicarà la lectura final del quart trimestre del PIB del nostre país. La lectura preliminar va assenyalar un increment en termes trimestrals d'un 0,6%, en línia amb les bones projeccions dels principals organismes internacionals. Paral·lelament, també coneixerem l'indicador de confiança del consumidor GFK a l'abril d'Alemanya, en un context marcat pel deteriorament de l'activitat econòmica de la primera potència europea reflectit en el retrocés de l'indicador PMI del sector manufacturer. Així mateix, el dimecres 27 coneixerem l'evolució de la confiança del consumidor a l'Eurozona del març, i l'IPC avançat de març i les vendes minoristes d'Espanya.
El dijous 28 destacarà la publicació de l'indicador relatiu a l'evolució de les vendes minoristes d'Alemanya. Després de registrar una caiguda al gener d'un 1,4% en termes interanuals, s'espera que les dades de vendes comercials al febrer continuïn mostrant el complex escenari que afronta l'economia alemanya en aquesta primera part de l'any.
La setmana acabarà amb la lectura preliminar de l'IPC de França i Itàlia, que previsiblement continuaran amb la tendència convergent cap als objectius marcats pel BCE observada en els últims mesos. Als Estats Units hi haurà poques referències econòmiques rellevants. Els inversors als EUA centraran la seva atenció en la publicació de l'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan i l'indicador de preus PCE.
La millora de les perspectives per l'estabilització dels preus en nivells cada vegada més pròxims al 2,0% interanual i la resiliència mostrada pel mercat laboral es veurà contrarestada per diversos factors, com la creixent incertesa política o les elevades restriccions creditícies, per la qual cosa l'índex de confiança no registrarà canvis substancials.
Per altra banda, l'indicador de preus PCE, de referència per a la Fed, previsiblement continuarà per sobre de l'objectiu marcat per la Fed, la qual cosa reforçarà les perspectives del mercat que la Reserva Federal no començarà el procés de flexibilització de la política monetària almenys fins a juliol.
Finalment, a Àsia, destacarà per l'absència de dades macroeconòmiques a la Xina. Al Japó es publicaran dades sobre producció industrial i taxa de desocupació del Japó, entre altres.