Torna el BCE i s'acomiaden uns acceptables resultats
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 3 de març de 2024. 19:30
- Actualitzat: Diumenge, 10 de març de 2024. 13:25
- Temps de lectura: 3 minuts
Diuen els analistes que aquest febrer alcista a les borses mundials —i van quatre mesos de pujades consecutives— que deixa a bona part d'elles en màxims històrics, està ben justificat. Ha acabat (o gairebé) la presentació de resultats i als Estats Units la sorpresa ha estat molt positiva, ja que s'esperava un creixement anual corresponent a 2023 de l'1,5% i, finalment, la pujada del guany ha estat del 8% entre els valors que componen l'índex S&P 500. Fins i tot en l'espanyol Ibex-35 les xifres han anat bastant bé, només llastades per les pèrdues de Telefónica i Immobiliària Colonial. Aquest optimisme, que foragita la por del vertigen d'unes borses en nivells mai vistos, també es basa en unes bones dades d'inflació a l'eurozona que es van apropant a poc a poc al 2% desitjat pels bancs centrals.
No falta, com sempre, algun escèptic que apunta a un excés d'optimisme. Qualsevol fenomen geopolític podria esfondrar el castell de cartes d'un futur prometedor per a l'economia, les empreses i els tipus d'interès. Un preu dels diners la baixada dels quals, de moment, s'ha apartat del discurs del món dels diners que ajornen ja a finals de juliol la primera caiguda per part de la Reserva Federal a què seguiria al setembre el BCE.
Al terreny empresarial, Grifols va tornar a espantar el mercat amb un descens en la setmana del 22%, després de caure més del 35% el dia de la presentació de resultats amb una rebaixa del 70% en beneficis, però, sobretot, amb els dubtes que plantegen que aquests comptes no es presentessin auditats. La farmacèutica s'ha convertit en arma llancívola dels especuladors, on uns juguen a la pujada i d'altres es forren amb les seves caigudes. En espera de l'informe de l'organisme supervisor, la CNMV, la volatilitat està garantida i els més espavilats aconseguiran treure partit de la seva cotització de muntanya russa.
També cal destacar la marxa del bitcoin, el preu situat en els 61.897 dòlars del qual s'apropa als seus màxims històrics. Com apunta des de MarketScreener, la culpa torna a ser dels fons de la criptodivisa en efectiu: "Aquesta setmana ha estat marcada per un nou rècord d'entrades en els ETF de Bitcoin Spot, especialment dimecres, quan 673 milions de dòlars van fluir cap aquests productes cotitzats en borsa un sol dia, cosa que va permetre a l'actiu guanyar gairebé un 20% des de dilluns. Bitcoin coqueteja ara amb els 62.000 dòlars. Aquesta ona d'optimisme sobre BTC també ha arrossegat a les principals criptodivises, inclòs Ethereum (ETH) amb un +10%, Cardano (ADA) amb un +15%, Solana (SOL) amb un +30%, i fins i tot Dogecoin (DOGE) amb un +41%," expliquen. L'especulació ha tornat al mercat de les criptomonedes.
Lagarde decideix i Powell parla
Els bancs centrals tornen a la càrrega en aquesta nova tanda setmanal. S'espera que el BCE mantingui els tipus sense canvis al terme de la seva reunió del 7 de març. Alhora, Jerome Powell compareixerà davant dels comitès del Congrés dels Estats Units els dies 6 i 7 de març per oferir una actualització de la política monetària i les perspectives econòmiques.
La setmana a Europa començarà amb la publicació de l'atur registrat a Espanya, que permetrà analitzar la resiliència del mercat laboral del nostre país davant del dinamisme més gran de l'activitat respecte a la resta de principals economies de l'eurozona. Al seu torn, també es coneixerà l'última lectura de l'índex Sentix a l'eurozona, rellevant per conèixer la situació de la confiança inversora a curt termini, segons l'agenda de Self Bank.
Seguidament, el dimarts 5 es publicarà el PMI compost a l'eurozona, mantenint-se en terreny de contracció. Aquell dia també destacarà l'evolució dels preus de producció a l'eurozona, que van registrar una forta contracció el desembre en termes mensuals (-0,8%). L'endemà, es publicaran les dades sobre la balança comercial d'Alemanya i el de les vendes minoristes a l'eurozona el mes de gener, que van caure l'últim mes un 1,1% en termes mensuals.
La setmana acabarà amb la reunió de tipus del BCE —no s'esperen modificacions als nivells actuals del 4,5% en la taxa d'intervenció— i la seva estimació sobre les perspectives econòmiques de l'eurozona, posant especial atenció en la tendència dels salaris. En un context en el qual també es coneixeran la tendència a Alemanya de les comandes de fàbrica i de la producció industrial en la primera potència europea i a Espanya. Finalment, i com a dada de gran rellevància, Eurostat publicarà la lectura definitiva del PIB del quart trimestre de 2023 a l'eurozona.
En el pla empresarial, destacarà la publicació de resultats d'Evonik Industries, Henkel, Bayer, DHL Group, Hugo Boss i Deutsche Lufthansa.
Les dades recollides per Self Bank per als Estats Units se centren en les compareixences del president de la Fed en el Congrés i les dades d'ocupació del gegant econòmic. Així, el dimecres 6, coneixerem els resultats de les enquestes ADP i JOLT d'ocupació, que aproparan la situació del mercat laboral nord-americà. En una jornada en què també serà rellevant la publicació del llibre Beige de la Fed, per conèixer el ritme d'activitat als EUA.
El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de la balança comercial i divendres coneixerem la taxa d'atur als EUA, que serviran per completar els resultats de les enquestes ADP i JOLT. S'espera que aquesta dada repeteixi en el 3,7%, el que es considera ple ocupació amb, a més, 6 milions d'aturats i 9 milions de llocs de treball sense cobrir.