La UE podria viure sense gas rus gràcies a les energies renovables el 2028, segons un nou estudi publicat aquest dimarts pel Grup de Finances Sostenibles de la Universitat d'Oxford. Per a això, serà necessària una despesa ja prevista de 299.000 milions inclosa en el Green Deal de la UE i una inversió addicional en renovables i bombes de calor de 512.000 milions d'euros.
El 90% de la inversió, segons l'estudi i partint del preu del gas natural, es podria recuperar gràcies a l'estalvi per utilitzar menys quantitat d'aquest combustible. L'estudi proposa també algunes mesures polítiques per caminar cap aquesta transició. A més de posar fons públics i privats a disposició de les renovables, el document també suggereix millorar les subhastes d'energia solar i eòlica i resoldre problemes d'autoritzacions. També el desplegament accelerat de panells solars a les teulades i l'augment d'ajuts a l'aïllament d'edificis i a la instal·lació de bombes de calor, defensades com el futur sostenible i barat de les calefaccions.
Bombes de calor, què són i com poden ajudar-te a pagar una factura més baixa
A Espanya, les condicions de les subhastes públiques de renovables han fet que algunes d'elles quedin desertes i les constructores de turbines eòliques reporten pèrdues, en part, perquè asseguren que no aconsegueixen marge de benefici a causa del que paga l'estat per desenvolupar l'eòlica. Quant a l'energia solar, les demores fins i tot per a petits projectes a Catalunya són entre les principals queixes del sector i d'instal·ladors.
Abans de la invasió russa d'Ucraïna, més de la meitat del gas europeu provenia de Rússia. A finals de l'any passat, segons les xifres oficials de la UE, aquesta quota s'havia reduït al 12,9%, gràcies als mercats alternatius i a l'auge d'unes renovables que ja assoleixen la cinquena part de l'energia europea.
Els autors de l'informe han destacat la importància de les renovables per reduir la dependència del gas rus. "En eliminar la dependència de la importació d'un combustible fòssil amb preus i subministrament volàtils, la UE pot alleujar els problemes de seguretat energètica, abordar la crisi del cost de la vida a través dels costos energètics i avançar en els seus objectius d'aconseguir zero emissions netes i aturar la crisi climàtica", ha dit Gireesh Shrimali, coautor de l'informe i director de Transition Finance Research del Oxford Sustainable Finance Group.
"Com els majors importadors europeus de gas, els líders polítics d'Alemanya, Itàlia i França han d'aprofitar els avantatges d'una energia renovable barata, segura i neta per als seus ciutadans, mentre soscaven els esforços bèl·lics de Rússia," ha apuntat per la seva part Laurence Tubiana, CEO de l'European Climate Foundation.
Laury Mylyvirta, analista en cap del Centre d'Investigació sobre Energia i Aire Net (CREGUI), ha recordat que "les importacions de Gas Natural Liquat i gas per gasoducte de Rússia continuen, encara que a nivells reduïts: CREA estima que la UE va pagar 5.000 milions d'euros a Rússia per gas en els primers quatre mesos de 2023".
"Les importacions de gas de la UE procedents de Rússia ja s'han reduït en tres quartes parts respecte als nivells anteriors a la invasió russa d'Ucraïna. Tanmateix, gran part d'aquest gas ha estat substituït per importacions d'altres països, el que deixa el subministrament energètic de la Unió vulnerable a futures crisis geopolítiques i de proveïment i continua alimentant el canvi climàtic," ha afegit Myllyvirta.