Les energies renovables creixen al món, impulsades sobretot pel gran creixement de la Unió Europea, que genera un 44% de la seva electricitat amb energia verda, i de la Xina, que encara que ha augmentat també la seva producció de carbó ja supera el 30% de generació elèctrica amb renovables. El planeta ja genera amb energia solar, eòlica, bioenergia o hidràulica el 30% de la seva electricitat, segons l'informe 'Global Electricity Review' elaborat pel Think Thank Ember.
Espanya millora la xifra mundial en generar el 57,6% de la seva llum amb renovables. Catalunya, en canvi, és lluny de la mitjana mundial amb una generació del 14,2% del mix elèctric, cinc vegades menys que la resta del territori espanyol sense comptar Catalunya.
La millora de generació renovable no implica una reducció de les emissions de CO2, ja que hi ha sectors com la indústria, l'automoció o la construcció que no estan electrificades i continuen estirant els combustibles fòssils. Així, les emissions de CO2 van batre un nou rècord el 2023 amb un 1% més d'emissions que l'any anterior, entorn de 40,9 gigatones.
La demanda elèctrica va créixer en el conjunt del planeta, encara que va decréixer als Estats Units i la Unió Europea, i les renovables van cobrir el 82% del creixement de la demanda.
Encara que insuficient, l'augment de renovables al sector elèctric marca el camí a seguir per la resta de sectors per revertir el canvi climàtic i complir els plans europeus de l'Agenda 2030, així com la descarbonització pactada pels països de l'ONU en la recent cimera COP28.
L'informe mostra a més que l'augment de les energies netes i, en especial, de l'eòlica i la fotovoltaica, que van començar a créixer seriosament el 2013, han contribuït a alentir l'augment dels combustibles fòssils. Així, entre 2004 i 2013 l'ús de fòssils va augmentar el 3,5% i des de l'any 2013 fins a 2023 ho ha fet a un ritme la meitat de ràpid, un 1,3%. La meitat dels països del món han assolit el seu pic d'electricitat a partir de combustibles fòssils i estan reduint-lo de la mà de l'increment de les renovables.
L'estudi d'Ember apunta al lideratge d'Espanya en energia solar i eòlica. Així, va ser el tercer productor més important per càpita de fotovoltaica del món, amb 959 KWh per persona, per darrere d'Austràlia (1.810 KWh) i Holanda (1.208 KWh). En generació total d'energia solar, Espanya va ser el vuitè major productor en un rànquing liderat per la Xina, amb 584 TWh i els Estats Units, amb 238 TWh. En percentatge sobre el total elèctric, Espanya és el sisè país amb més aportació solar, un 16,7% del total, en una classificació liderada per Xile amb el 19,9%.
Espanya en eòlica i solar
Quant a la generació d'eòlica, Espanya és el vuitè país en producció per càpita (1.350 KWh) i Suècia el primer, amb 3.317. També és setè en generació total, on de nou lideren la Xina (886 TWh) i els Estats Units (425 KWh), i en percentatge sobre el total, amb un 24% pel 58% de Dinamarca, únic país que n'aconsegueix més de la meitat de la seva energia a partir del vent.
Si sumem els percentatges d'electricitat assolida a partir de vent i sol, Dinamarca, malgrat no generar amb prou feines fotovoltaica, continua liderant tan sols amb la seva energia eòlica, mentre que Grècia, amb un 41% sumant ambdues, Holanda, amb el mateix percentatge, i Espanya, amb un 40,7%, són els països que aporten més gran eòlica i solar al total energètic. Els gegants nord-americà i xinès, malgrat liderar els rànquings de generació, no són entre els deu que major eòlica o solar aporten al total elèctric.
La Unió Europea va aportar el 17% del creixement mundial d'energia solar i eòlica el 2023, any en què va aconseguir que l'eòlica superés al gas amb un 17,5% de l'electricitat a partir del vent, més del doble que la mitjana mundial que és del 7,8%. La UE va aportar el 7% del creixement mundial de solar i eòlica el 2023. La Unió Europea assoleix el 45% del mix energètic amb renovables, arrossegat per Dinamarca, Espanya, Grècia i Holanda, mentre que Europa més enllà de la unió es queda a les portes del 40%, xifra pràcticament idèntica al mix mundial, però amb molta menor aportació del carbó, que genera el 35% de l'electricitat mundial i només el 15% de l'europea.
El director d'Insights de Ember, Dave Jones, assenyala que "el descens de les emissions del sector elèctric és ja inevitable" i que el 2023 va ser "un punt d'inflexió" perquè les emissions van tocar sostre i comencen a caure.
Christiana Figueres, exsecretària executiva de la Convenció Macro de les Nacions Unides, ha assegurat: "Les tecnologies obsoletes del segle passat ja no poden competir amb les innovacions exponencials i les corbes de costos decreixents de les energies renovables i l'emmagatzemament". "Tota la humanitat i el planeta del qual depenem sortiran guanyant", ha afegit.