Tan sols l'1% de les empreses espanyoles tenen un pla de transició ecològica que mostri que caminen cap a l'objectiu mundial acordat per 196 països als Tractats de París de la COP21 de limitar l'escalfament mundial a 1,5 graus centígrads, per sota dels dos esperats. Ho mostra l'informe Step up, de l'ONG CDP i la consultora de gestió global Oliver Wyman, publicat aquest dijous.
L'estudi, que ha analitzat les emissions i intencions de les empreses, mostra, que Espanya està per sota de la mitjana a Europa, on el 5% de les empreses tenen un pla eficaç actiu alineat amb els objectius climàtics mundials. Un percentatge molt baix, en qualsevol cas, deu vegades menor a la quantitat d'empreses que diuen tenir aquest tipus de plans. Un 49% d'empreses ho afirmen, encara que només aquest 5% el compleixi.
En comparació amb altres països analitzats, Espanya només està per sobre d'Itàlia, que no compta amb empreses que estiguin alineades amb els objectius, i per sota de França, Alemanya i Holanda, països en els quals un 2% de les empreses estan aplicant plans de transició prou ambiciosos per a complir els plans climàtics. Tan sols Suècia i Noruega, amb un 10% de les empreses implicades, i Finlàndia i Dinamarca, amb un 8 i un 6%, són per sobre de la mitjana europea.
Biodiversitat i seguretat de l'aigua
El treball ha valorat els compromisos de les empreses amb biodiversitat, desforestació i seguretat de l'aigua i, en aquest sentit, el 7 % de les empreses afirma tenir un objectiu ferm de reducció d'emissions, consum d'aigua i desforestació, mentre que el 39 % va declarar haver assumit un compromís públic en matèria de biodiversitat. L'estudi exposa que falta incentivar els directius de les empreses per assolir els objectius, ja que el 54 % d'elles vinculen la remuneració dels directius al clima, mentre que menys d'un terç ho fa en relació amb el canvi climàtic, la desforestació i l'aigua.
La lectura positiva de l'estudi és que el 71% de les empreses que comuniquen dades sobre canvi climàtic, desforestació i seguretat de l'aigua a CDP ja ho fan al seu informe anual de gestió per a inversors, abans que entri en vigor la Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa el 2024, i encara que només una de cada quatre empreses ho fa pel que fa a biodiversitat. Els analistes han indicat també que una de cada cinc empreses compta amb una política de bones pràctiques per reduir l'impacte sobre l'aigua, i el 29 % per a la no-desforestació.
El director executiu de CDP, Maxfield Weiss, ha defensat que "les empreses no poden assolir el balanç de reducció a zero sense abordar els seus impactes sobre la naturalesa: no hi ha temps que perder".La directora executiva de Clima i Sostenibilitat d'Oliver Wyman, Pepa Chiarri, ha cridat per la seva part un "nivell de concreció" per complir els objectius climàtics. "Les empreses amb ambició de liderar la transició hauran d'anar més enllà del clima i incorporar els seus compromisos sobre biodiversitat i naturalesa a la seva agenda de transició a una economia sostenible", ha conclòs.