Després d'un temps encallat per les traves burocràtiques, l'autoconsum a la fi avança a Catalunya. Ho fa a més ritme en la seva modalitat col·lectiva, és a dir, quan les comunitats s'uneixen per instal·lar equips elèctrics, per bé que el seu pes encara és molt menor que el de les instal·lacions individuals. En total, les instal·lacions d'Endesa d'autoconsum col·lectiu s'han multiplicat un 2000% en els últims 9 mesos i ja són els 2021 les instal·lacions a finals de setembre. El nombre representa encara un petit percentatge (al voltant del 2,3%) del total de 86.223 connexions d'autoconsum que hi ha a Catalunya, però el ritme de creixement és exponencial, tenint en compte que l'any passat tan sols existien 106 instal·lacions d'aquest tipus d'Endesa, que acapara gran part del mercat.
Endesa ha instal·lat a Catalunya més de 4.000 autoconsums al mes fins a assolir els 36.180 en els primers nou mesos de l'any, la qual cosa li ha servit per assolir aquests 86.223 autoconsums en total que suposen un creixement d'un 41%, en relació amb les 50.043 instal·lacions que hi havia el desembre de l'any passat. En total, els autoconsums d'Endesa suposen una potència total de 1.000 MW, equiparable a un reactor nuclear. Si en energia eòlica Catalunya està clarament endarrerida i frenada, amb 1.300 MW sobre un total estatal de gairebé 30.000 (xifres de 2022), en autoconsum aquest salt li permet aconseguir un lloc destacat, ja que l'autoconsum català suposa pràcticament una cinquena part del total espanyol.
A Espanya, e-distribució, filial de distribució d'Endesa, ha gestionat en els nou primers mesos de l'any la connexió de prop de 110.000 autoconsums, la qual cosa suposa una mitjana de 400 al dia. Amb aquesta evolució, Endesa ha activat ja més de 225.000 autoconsums a la seva xarxa de distribució, una xifra que suposa un increment del 95% respecte als 115.192 comptabilitzats a tancament de 2022. Són 3.300 MW, la gran majoria dels més de 5.000 que hi ha a Espanya.
Agilitar tràmits
"L'estalvi i l'aposta per la descarbonització" són les claus d'aquest creixement, apunten fonts de l'empresa que realitzen una estimació de l'estalvi que es pot aconseguir amb l'autoconsum. La inversió inicial mitjana per un autoconsum és d'uns 5.000 euros sense bateries i entre 8.000 i 10.000 euros amb bateries. L'estalvi sobre una factura normal pot ser del 40/50% sense bateries i de fins i tot un 80% amb bateries que emmagatzemin l'energia fotovoltaica. Així que, segons les estimacions d'Endesa, la instal·lació es pot amortitzar en uns 5 o 7 anys, que poden ser menys amb les subvencions que aporten les administracions públiques per incentivar les instal·lacions.
La filial que s'encarrega de l'autoconsum, e-distribució, "està treballant activament per agilitar la tramitació d'aquestes instal·lacions, procediment fixat pel regulador que és especialment complex en el cas de les instal·lacions col·lectives," segons informa la companyia. En el cas dels autoconsums individuals, Endesa "va proposar al regulador que la modificació del contracte entre distribuïdor i client (el contracte d'accés de tercers a la xarxa) es realitzi al cap de deu dies de rebre la confirmació de la comunitat autònoma que el client ha registrat correctament la instal·lació", sense que sigui necessària la sol·licitud de la distribuïdora, fórmula que s'aplica des de juny i que ha agilitat el procés.
Des d'aquest dilluns, e-distribució validarà una sola vegada la documentació necessària en els autoconsums col·lectius, que consta de l'acord de repartiment firmat pels autoconsumidors i el fitxer amb els coeficients de repartiment. Fins ara, el distribuïdor havia de recollir la documentació amb cada comercialitzadora, amb la qual cosa Endesa espera agilitar els tràmits i defineix aquest canvi com a "molt important". La filial de xarxes d'Endesa també ha aplicat un validador en línia per evitar errors de format als documents que el client remet a la distribuïdora.
Per províncies, Barcelona té la major part d'autoconsums individuals (51.267) i col·lectius (1.466), mentre que Girona i Tarragona comparteixen xifres gairebé idèntiques, amb més de 13.000 autoconsums individuals cada una i més de 200 col·lectius. Lleida, per la seva part, té 6.320 autoconsums individuals i 233 col·lectius.