Una transició accelerada de les bombes de calor a Espanya reduiria un 14% la factura de la calefacció al país, segons un estudi de Cambridge Econometrics publicat aquest dimecres. El treball exposa els beneficis socioeconòmics d'assolir l'objectiu de la Unió Europea d'instal·lar 60 milions de bombes de calor per a 2030, un objectiu inclòs en el REPoweEU, pla impulsat per la Comissió Europea per deslligar-se del gas rus.
Per aprofitar aquests beneficis i assolir els objectius de REPowerEU, els responsables polítics de la UE han de desenvolupar un marc polític i financer que permeti accelerar la transició cap a edificis i bombes de calor més eficients des del punt de vista energètic, segons apunten els autors de l'informe.
Eficiència energètica
Aquest estudi de Cambridge Econometrics, que recorda que amb les bombes de calor es disminuirien les importacions de gas i les emissions contaminants, veu la llum abans que la Comissió Europea debati aquest dijous en un fòrum consultiu amb els estats membres, la indústria i la societat civil la seva proposta per posar fi a la venda de noves calderes de combustibles fòssils a partir de setembre de 2029 com a part de la normativa de disseny ecològic i etiquetatge energètic de la UE. Aquest reglament establirà estàndards sobre l'eficiència energètica dels aparells, inclosos els de calefacció i aigua calenta.
Deu països de la UE ja han previst prohibir la instal·lació de noves calderes de gasoil i gas als edificis. Espanya, on l'ús del gas natural per escalfar els habitatges és majoritari (l'utilitza un 40% de les llars que disposen d'aquest tipus d'instal·lacions), no figura en aquesta llista.
Reducció de la factura de la calefacció
Les vendes de les bombes de calor van augmentar l'any passat a Espanya més d'un 20% en comparació amb l'any anterior. Tanmateix, al mercat de la calefacció del país continuen dominant les calderes de combustibles fòssils i es calcula que hi ha uns 8,5 milions de calderes de gas i de gasoil en funcionament.
Els consumidors a Espanya es beneficiarien de la transició a edificis més eficients i a bombes de calor, amb una reducció de més d'un 14% de la factura de la calefacció el 2030, en comparació amb un escenari sense canvis. Les bombes de calor suposaran una opció amb un cost competitiu per als consumidors, ja que són un 50% més barates que les calderes de gas, si es té en compte el seu cicle de vida útil.
Impuls de l'economia espanyola
A més, una transició accelerada a bombes de calor serviria per impulsar l'economia espanyola, el que suposaria un increment d'un 2,3% del PIB anual el 2030, en comparació amb un escenari sense canvis, més de 250.000 llocs de treball addicionals per a 2030 i la demanda d'hidrocarburs als edificis es reduiria en un 35% per a 2030, comparat amb 2022.
"El nostre nou informe suggereix que, sobretot si els alts preus dels combustibles fòssils persisteixen en els anys vinents, una transició ràpida de les calderes de gas a les bombes de calor no només ajudaria a reduir la dependència de les importacions de combustibles fòssils per a 2030, sinó que també generaria més ocupació i reduiria la despesa domèstica en energia", defensa Stijn Van Hummelen, Managing director de Cambridge Econometrics.