El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha acusat a Greenpace i a l'ecologisme de ser amb "el seu dogma" els responsables de l'increment d'emissions de CO2 al món. Imaz ha ressaltat que l'electricitat a partir del carbó contamina més que el transport.

"Vostès són els responsables, la senyora de Greenpeace, vostè i molta gent com vostès, des de la seva ideologia, des del seu dogma i moltes vegades des de la seva defensa d'interessos com els del lobby elèctric que moltes vegades van compaginats. Vostès són els responsables grans en aquests moments de l'increment d'emissions de CO2 al món", va respondre Imaz en la junta general d'accionistes de la companyia a preguntes de representants de Finances Ètiques i Greenpeace.

El directiu va acusar així aquestes organitzacions de ser responsables de l'augment de les emissions de CO2, de la mà de l'increment del preu del gas, per "pressionar les institucions financeres, als inversors perquè no inverteixin en petroli i gas, i, per tant, no emprenguin el finançament de projectes".

"No és sostenible i, per tant, aquesta societat del sud global, aquesta societat dels països emergents no pot desenvolupar-se. Però clar, necessiten energia i què fan? Evidentment, perquè han d'alimentar la seva gent, han d'escalfar les seves cases, han de moure's, han d'alimentar les seves empreses, recorren a l'única font energètica que per preu poden emprendre, que és el carbó, i vostès són els responsables, Greenpeace, Finances Ètiques i moltes persones com vostès," va afegir.

Imaz, que es va reafirmar a l'hora de pensar que els plantejaments d'aquestes organitzacions són "un oxímoron", va defensar la necessitat de garantir la seguretat de subministrament amb "una energia assequible que les famílies puguin pagar i que les empreses puguin comprar perquè puguin competir, perquè puguin crear ocupació industrial i perquè tinguem una societat en la qual la gent pugui cobrar bé".

"Més dependència d'Europa"

Per això, va considerar que si empreses com Repsol deixessin de produir petroli i gas, "el primer que passarà és que generarem més dependència a Europa".

"Jo els pregunto, és ètic reforçar a Putin d'aquesta manera, com vostès ho estan fent, dient que no hem de produir gas perquè Europa continuï tenint una dificultat a accedir als recursos que necessitem per a la matriu energètica europea, perquè les famílies puguin tenir calefacció a casa, perquè les indústries puguin alimentar-se. És això ètic? Em pot dir vostè que això és ètic amb el cap ben alt?", va qüestionar.

Per això, va advertir que si es frena la producció de petroli i gas, "tampoc no fa falta ser doctor en Economia a Harvard per saber que el preu augmentarà", impactant negativament "en les famílies europees" i en la indústria.

"I permeti'm que li digui que això no és ètic, no és ètic tancar els ulls davant de la realitat social de famílies i empreses que no poden pagar les factures energètiques", va asseverar.

president de Repsol, Antonio Brufau, ha defensat aquest divendres en la junta general d'accionistes que la seva empresa defensa "una transició energètica el més eficient i accelerada possible, que serveixi de base per a la reindustrialització d'Europa". Ha cridat a què el continent "reaccions" davant de la seva pèrdua de pes industrial davant l'auge de la Xina i els Estats Units.

Durant la seva intervenció en la Junta d'Accionistes, on s'han aprovat els comptes i els dividends complementaris de 0,5 euros bruts fins a 0,9 per acció, així com el repartiment de 0,45 euros més a pagar el 2025, "una (retribució) de les més atractives de la Borsa espanyola i del sector", segons el conseller delegat Josu Jon Imaz.

La junta ha donat també ha donat llum verda a una reducció del capital social, mitjançant amortització de 40 milions d'accions pròpies i a la delegació en el Consell d'Administració de la facultat d'executar reduccions de capital addicionals fins a un màxim de 121.739.605 accions pròpies, equivalents al 10% del capital social, per tenir una major flexibilitat a l'hora de dur a terme amortitzacions d'accions.

L'estratègia de transició energètica de la companyia per assolir les zero emissions el 2050 també ha estat aprovat pels accionistes. Les inversions netes previstes són de 16.000 milions d'euros, un 35% d'elles destinades a iniciatives baixes en carboni i amb un màxim de 10.000 milions per remunerar accionistes fins a 2027.

Brufau, que fa uns dies va assegurar que el 2100 el petroli i el gas seguirien a la matriu energètica malgrat el compromís de la comunitat internacional en la COP28 de caminar cap a la descarbonització, ha assegurat que en Repsol no són "ni negacionistes ni retardistas". "Som absoluts activistes en a lluita contra el canvi climàtic i ho demostrem cada dia en descarbonitzar la nostra indústria", ha dit, així com ha defensat que continuaran treballant amb "totes les formes d'energia que la societat necessita".

"Continuem produint petroli i gas perquè el món els necessita. Els aerogeneradors estan fets de petroli, la carrosseria del cotxes elèctrics cada vegada tindrà més petroli per baixar el pes, les plaques fotovoltaiques estan fetes amb petroli. Necessitem petroli, i a més té una virtut, que no genera emissions perquè no es crema," ha defensat davant de les declaracions d'accionistes amb sensibilitat ambiental.

Brufau ha criticat que la pèrdua de pes industrial té a veure amb una "sobreregulació" i un excessiu èmfasi en sostenibilitat que no té en compte la garantia de subministrament, a diferència de la Xina i els Estats Units, que protegeixen la seva indústria: "L'equilibri entre seguretat de subministrament d'energia, competitivitat i sostenibilitat, el trilema energètic, és crític per al desenvolupament i la prosperitat de la nostra regió", ha dit Brufau.

En la mateixa línia, el conseller delegat Josu Jon Imaz ha assegurat: "Continuarem oferint totes les formes d'energia que la societat necessita, de forma competitiva i, cada vegada, més sostenible i descarbonitzada."

"En els propers anys veurem si Europa queda com un mer camp de joc per a la competència d'altres actors o si rellancem la nostra presència mitjançant la revitalització de la nostra indústria i la creació d'un mercat únic real. La transició cap a una economia baixa en carboni no serà fàcil, ni barata, però és imprescindible", ha dit Brufau.

Per a això, ha afegit que "es necessita un compromís polític a llarg termini per reindustrialitzar Europa i poder competir en igualtat de condicions amb altres regions, però sempre en el marc d'una transició energètica que aconsegueixi resultats efectius en la lluita contra el canvi climàtic".