La Comissió Europea va urgir aquest dimecres als governs que encara no han enviat la versió final dels seus plans d'energia i clima, entre ells Espanya, que ho facin com més aviat millor, ja que representen un "pas clau" perquè el bloc pugui complir el seu objectiu de reducció d'emissions de 2030. Així consta a l'Informe sobre l'Estat de l'Energia presentat per la comissària responsable d'aquesta cartera, Kadri Simson, qui ha recordat en una roda de premsa que només deu Estats membres han enviat la versió definitiva dels esmentats plans. En concret, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Països Baixos i Suècia).

"La Comissió urgeix als restants Estats membres a remetre els seus plans sense dilació per permetre una anàlisi ràpida i àmplia a nivell europeu mentre constitueixen una plataforma sòlida per abordar els obstacles, debatre les millors pràctiques i millorar la coordinació regional i permetre una execució ràpida i àgil dels nostres objectius 2030", resa el text.

Espanya, que va enviar l'últim esborrador el juliol passat, es troba entre els 17 socis comunitaris que encara no ha enviat a les autoritats comunitàries la nova versió definitiva del seu pla nacional d'energia i clima (PNIEC), però fonts diplomàtiques han assegurat a EFE que ho farà "pròximament".

En aquesta línia, Brussel·les apunta que tots els governs "han d'augmentar els seus esforços per garantir un nivell suficient d'ambició i assegurar que la UE és al bon camí" per aconseguir les seves metes climàtiques.

L'informe destaca que l'anàlisi dels esborradors dels plans que els països van enviar l'any passat apunta a una millora en l'ambició, però encara "insuficient per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, almenys, un 55% per a 2030", com s'ha marcat el club.

En concret, l'examen dels serveis comunitaris revela que els esborradors enviats per les capitals conduirien a una disminució de les emissions de CO2 del 51% al final d'aquesta dècada, la qual cosa suposa una "bretxa" de quatre punts percentuals.

Brussel·les subratlla que aquest forat també queda reflectit en els objectius nacionals de reducció d'emissions i a les metes per augmentar la captura de carboni, la qual cosa "demostra la necessitat de mesures i una aplicació més robusta" dels plans de clima per a "són al bon camí de cara a 2030".

A més, l'informe remarca que "només uns quants Estats membres han inclòs als seus esborradors d'actualització dels plans actuacions detallades sobre adaptació al canvi climàtic en el context de la resiliència dels seus sistemes energètics".

L'Organització de Nacions Unides, que celebrarà la seva pròxima conferència climàtica COP29 a l'Azerbaidjan el proper novembre, ha insistit en nombroses ocasions en què els governs de tot el món han de millorar els seus plans perquè les actuals projeccions no permetrien assolir l'objectiu que les temperatures a final de segle no pugin més d'1,5 graus centígrads respecte als valors preindustrials.