Un grup d'experts i investigadors catalans ha creat el Monitor Públic d'Emissions de Catalunya, que estima amb dades públiques l'evolució d'emissions de CO₂ que va tenir lloc a Catalunya el 2022. Segons el mateix, publicat aquest dilluns coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, Catalunya va emetre el 2022 un 3,1% més de CO₂ que el 2021, una evolució negativa que la situa en contra dels objectius globals firmats en els Acords de París. Aquest monitor s'actualitzarà el novembre amb la informació provisional d'emissions del que va d'any.
"Catalunya no segueix la ruta per limitar l'escalfament global que estableixen l'Acord de París i l'IPCC", alerten els autors de l'informe, que assegura que "cada any en què s'incrementen les emissions de CO₂ es fa més difícil l'esforç per contribuir a no superar l'escalfament d'1,5 graus centígrads".
La investigadora Silvia Cañellas, el científic del CSIC Miquel Ortega Cerdà, la investigadora climàtica Marta Torres Grunfaus i el periodista especialitzat en medi ambient Jordi Vilardell Gómez són els autors d'aquest informe, que es farà públic en un acte del pròxim 10 de juny que reunirà a les principals ONG i col·lectius ecologistes de Catalunya en favor d'una reducció dràstica d'emissions i una transició energètica que és retardada a Catalunya.
Transports i indústria, els que més contaminen
L'estudi també calcula els responsables de les emissions repartits per sectors. El 30% de les emissions de CO₂ es deuen al sector dels transports, encara lluny d'electrificar-se a Catalunya. Un 17% de les emissions tenen com a origen les indústries manufactureres i de construcció, mentre que un 15% tenen a veure amb el sector energètic, la qual cosa demostra el llarg camí per recórrer quant a renovables a Catalunya. El 13% de les emissions està relacionada amb els processos industrials, l'11% amb el sector residencial i de serveis i el 9% amb l'agricultura, mentre que un 5% de les emissions tenen a veure amb el tractament de residus.
Després d'una reducció d'emissions, a Catalunya i en l'àmbit global, l'any 2020 a causa de la pandèmia, la tornada a la normalitat ha rescatat també una activitat econòmica més contaminant. L'any 2021, Catalunya va emetre un 1,9% més de CO₂ que l'any anterior. Per complir els objectius de l'IPCC, grup d'experts climàtics de l'ONU, caldria reduir el 43% de les emissions de cara a l'any 2030. Per aconseguir-ho, i tenint en compte que en els dos últims anys Catalunya ha crescut en emissions, hauria de reduir cada any un 6,2% les seves emissions.