Família Torres no claudica davant els efectes del canvi climàtic en la viticultura. La companyia està adaptant les vinyes a les noves circumstàncies climàtiques, desplaçant els cultius cap al Nord, cercant altitud i temperatura més fredes. Amb aquesta finalitat preveu invertir fins a 10 milions més en la compra de terrenys en altura, en els pròxims 10 anys, a Catalunya i Xile. Aquestes són també les àrees geogràfiques en què en la darrera dècada ha adquirit sol per al cultiu de la vinya, situat entre 550 i 1.200 metres d’altitud.

La compra de terrenys en altura “serà una de les nostres inversions prioritàries”, assegura Miguel A. Torres, president de Família Torres, en declaracions a ON ECONOMIA, i apunta a aquesta "desitjada" xifra. “Examinarem diversos emplaçaments, tant a Catalunya com a Xile”, confirma i admet que la seva aspiració està sotmesa a què “els beneficis de l’empresa segueixin sent positius”.

La previsible xifra de recursos per als anys vinents se sumarà a la inversió realitzada en l’última dècada en diferents actuacions per adaptar-se al canvi climàtic i reduir l’empremta de carboni de tot el grup Família Torres. En total han estat 16 milions d’euros, la major part, “entre 10 i 13 milions” també s'han destinat a la compra de terrenys en altura, afegeix Miguel A. Torres.

Ajustant-se a aquests criteris, el celler ja cultiva a les poblacions de Tremp (Lleida), Santa Maria de Miralles (Barcelona) i a les zones més elevades de l'àrea de la Denominació d'Origen Penedès, també a la demarcació de Barcelona. També a Valladolid i a Galícia. A Xile, on la marca porta més de 40 anys establerta, amb presència a les regions de Maule, Bío-Bío i Ñuble.

El 2021, Família Torres va aconseguir reduir les seves emissions de CO₂ per ampolla, tant directes com indirectes, en un 35% respecte al 2008, i té l’objectiu de superar el 60% de reducció el 2030 i convertir-se en un celler de zero emissions netes abans del 2040. Una fita que “s’ha d’assolir”, manifesta un incansable Miguel A. Torres, qui amb la seva tenacitat ha accelerat sempre l’assoliment dels objectius determinats. Entre altres accions, és l'impulsor de l’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), que va cofundar el 2019 amb Jackson Family Wines, com un grup col·laboratiu amb propòsits ambiciosos de reducció d’emissions, per liderar la descarbonització del sector a tot el món. Ja formen part d’aquesta associació 40 cellers de 9 països.

L’estratègia en sostenibilitat del grup respon al programa ambiental Torres & Earth, que es va començar a implementar el 2008, i que en l’actualitat abasta tota la cadena de valor de la companyia i s’ha estès a tots els proveïdors que subministren al grup. “Un proveïdor que no actuï per a reduir les seves emissions de CO₂, no treballarà per a Família Torres”, sentencia el seu president. Fundat a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys, el celler “col·labora estretament amb els nostres proveïdors i no deixem d’innovar en accions en la lluita contra l'emergència climàtica”.

Reconeixement de Torres a l’esforç dels proveïdors

Només cal que li preguntin al viticultor de la Terra Alta, Tomàs Peig, que porta 20 anys contribuint a l’elaboració dels vins Torres amb el cultiu de les gairebé 30 hectàrees de vinya que treballa al municipi de Batea (Tarragona), on ha reduït un 9% les seves emissions de CO₂ per hectàrees en només el darrer any. Per aconseguir-ho ha fomentat el cultiu ecològic, ha unificat el 75% de la plantació en una sola finca i ha construït un magatzem dins de la mateixa finca agrícola i ha renovat part de la maquinària.

Per la seva labor al capdavant de l’explotació familiar, Tomàs Peig ha merescut el reconeixement de Família Torres en la sisena edició dels Premis Torres & Earth, en la categoria de proveïdors, que es van entregar aquest dimecres a Barcelona. La resta de guardonats han estat el fabricant d’ampolles de vidre Verallia, per optimitzar el transport de palets, apostar per l’economia circular, promoure la reutilització d’ampolles de vi i millorar l’eficiència energètica dels seus forns; i en el proveïdor de transport Logística Juan Ruiz, una empresa familiar de Granada, per la renovació constant del seu parc de camions amb vehicles més eficients. Fruit d’aquesta cooperació, en conjunt, la cadena de proveïdors ha reduït ja les emissions en un 37% en les matèries primeres contaminants, un 27% en el material envasat i 14% en la distribució.

El premi al territori sostenible ha estat per a Caldes de Montbui (Barcelona), representat pel seu alcalde Isidre Pineda i el regidor d’acció climàtica Jordi Martín, per impulsar la transició emergència mitjançant la iniciativa CEL de Caldes, una comunitat energètica local que ofereix tres modalitats en funció de la forma d’obtenció d’energia fotovoltaica i consumir-la. El seu objectiu és fomentar l’ús d’energies renovables per reduir les emissions de CO₂ gràcies a la participació ciutadana, establir mecanismes de lluita contra la pobresa energètica i baixar la factura elèctrica dels ciutadans. Finalment, el naturalista i divulgador ambiental Josep Lluís Gallego ha rebut el premi Torres & Earth al millor comunicador.

En línia amb el programa, internament, Família Torres preveu assolir, a principis del 2023, el 50% d'autoconsum energètic al celler de Pacs del Penedès gràcies a l'energia renovable que produirà a les seves pròpies instal·lacions. Als panells solars i la caldera de biomassa que té en funcionament des de fa uns quants anys, se sumaran al llarg d'aquest any i principis del que ve, quatre nous projectes fotovoltaics que permetran al celler arribar a aquest 50% d'autarquia energètica.

Família Torres ha completat el primer d'aquests projectes, que s'ha ubicat a la coberta de l'edifici que acull el Centre de Visites, el restaurant El Celleret i el Museu Fundació Família Torres, a l'emblemàtica finca Mas La Plana. Altres dos projectes s'instal·laran també a cobertes dins del recinte del celler i l'últim ocuparà un terreny proper. A més dels panells fotovoltaics, el celler compta, des del 2012, amb una caldera de biomassa que s'alimenta de sarments, ceps i aprofitament forestal i que contribueix de manera significativa a la seva capacitat d'autogeneració energètica. També té un sistema de recollida de les aigües de pluja. Pel que fa a la flota de 190 vehicles, el 2023, el 25% ja s’haurà renovat amb vehicles elèctrics.