Cimalsa, companyia pública de la Generalitat, rebrà un milió d’euros del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per impulsar el pla de desenvolupament de les noves terminals ferroviàries multimodals que ha planejat per al conjunt de Catalunya. L'empresa encarregada de la promoció i gestió d'infraestructures logístiques destinarà aquests recursos al desenvolupament, construcció i explotació de les terminals ferroviàries intermodals que considera prioritàries. Ara mateix, Cimalsa preveu, com va avançar ON ECONOMIA, l'obra de quatre terminals que s'ubicaran a la Plana de Lleida, Terres de l’Ebre, Vilamalla-Empordà i Penedès. L'acord s'ha materialitzat aquest dijous en una reunió de treball que responsables de Cimals i del BEI -en concret de l'EPEC (European PPP Expertise Centre)- han mantingut a Barcelona.
Tenir el finançament del BEI contribuirà a fer que "aquestes terminals intermodals siguin una realitat en un termini breu de temps", segons ha destacat Cimalsa, en un comunicat. El president conseller delegat de l'empresa, Isaac Albert, ha manifestat que “la promoció de la multimodalitat i la descarbonització del transport de mercaderies és un element estratègic en el desenvolupament i la competitivitat de l'activitat econòmica del país i de les seves empreses".
Col·laboració publicoprivada
Des de l'empresa pública és primordial el foment de la col·laboració publicoprivada per avançar en el projecte. "Apostem decididament per una estratègia de terminals multimodals amb la participació dels ports, gestionades per una empresa pública i amb la participació de les empreses privades avançant a l'equilibri territorial”, ha defensat Albert. Actualment, Cimalsa promou, desenvolupa i gestiona infraestructures i centrals per al transport de mercaderies, la logística i la mobilitat; el que es coneix com a CIM -plataformes al Vallès (Barcelona), Lleida, la Selva (Girona) el Camp (Tarragona)- i diverses Logis -en projecte- que es dibuixen com la nova generació de les plataformes logístiques i és per això que ja es projecten amb la incorporació de terminals ferroviàries.
Els responsables de Cimalsa han compartit amb el BEI l'elaboració del Pla Estrategic de Terminals a Catalunya, amb un repàs detallat de quina és la situació actual de cada futura terminal i han presentat el sistema de governança del projecte, de la mà de Simó Batlle, director tècnic de Cimalsa.
Aquest pla, una aposta per a la internacionalització de l'economia catalana i per a la descarbonització, entesa en el camp de la logística com una millora en la cadena de transport que implica fer pujar les mercaderies al tren, en un sistema multimodal de transport. Això es farà segons criteris de sostenibilitat i competitivitat i amb la voluntat de ser una eina de diàleg i acords entre el sector públic i el sector privat, segons ha avançat Cimalsa.