Les lletres entre l'A i la G acompanyades d'un color entre verd i vermell signifiquen en un certificat d'eficiència energètica que el teu habitatge és més o menys eficient. Què vol dir això? Que com més gran sigui l'eficiència, menys CO₂ emet el teu habitatge i més barata és la seva energia.

Les emissions poden arribar a ser més de 10 vegades majors en un edifici amb lletra G, menys eficients, en comparació amb un edifici amb lletra A, que són els més eficients.

Consumeixo s etiqueta
Despesa i emissions en funció de consum energètic. Font: OCU

Tal com informa l'OCU en un article de l'any 2023, on un edifici amb l'etiqueta A consumi 1.361,30 Kwh a l'any, un amb etiqueta B en consumeix 3.568, amb etiqueta C 5.629, 8.682,91 euros un edifici amb etiqueta D i 11.883 KWh un edifici amb etiqueta E.

Amb aquest consum, si l'edifici d'etiqueta A paga 250,98 euros a l'any de llum, el B d'etiqueta el duplica en pagar 379,81 euros més, fins als 630,78 euros, mentre que l'edifici amb etiqueta C s'eleva fins als 701,46 euros més i assoleix els 952,43 euros anuals. Un edifici amb etiqueta D pagaria 808,53 euros més, fins als 1.059 euros i un amb etiqueta E paga 973,76 euros més que el més eficient i el seu consum es dispara fins als 1.224,74 euros anuals.

O sigui, que el cost energètic d'un habitatge pot arribar a ser de fins a cinc vegades més en funció de la seva etiqueta.

Si aquesta classificació no incloïa els edificis amb etiqueta G, sí que ho fa un altre article de la mateixa OCU de 2023 que fa una estimació diferencial de les despeses mensuals. Així, on un edifici de qualificació A gasta 30 euros al mes, un de qualificació G gasta 320 euros al mes, o sigui, més de 10 vegades més. Aquesta és la relació:

Qualificació A: 30 euros/mes

Qualificació B: 93 euros/mes

Qualificació C: 195 euros/mes

Qualificació D: 200 euros/mes

Qualificació E: 210 euros/mes

Qualificació F: 270 euros/mes

Qualificació G: 320 euros/mes

L'avaluació energètica de l'edifici és obligatòria quan poses un habitatge al mercat de lloguer o de compra, així com si demanes una ajuda per a la millora de l'eficiència energètica, que és un dels grans objectius d'Espanya i de la Unió Europea per descarbonitzar l'economia i, de passada, reduir la factura de la llum de les famílies.

Per realitzar l'etiquetatge energètic, ho ha de fer un professional "que estigui en possessió de qualsevol de les titulacions acadèmiques i professionals habilitants", o sigui un enginyer, enginyer tècnic, arquitecte o arquitecte tècnic.

Per sol·licitar el certificat, cal contactar amb una empresa autoritzada i demanar un pressupost.

El tècnic ha de visitar l'immoble i inspeccionar la correspondència de les dades cadastrals amb l'estructura física del recinte. El preu mitjà varia en funció de la comunitat autònoma i, en la majoria dels casos, cal pagar també el registre a l'òrgan competent de la comunitat autònoma.

Un certificat energètic mesura la quantitat d'energia que necessita un habitatge per aconseguir el confort necessari quant a calefacció, refrigeració, ventilació, producció d'aigua calenta i il·luminació. I el mesura en dues variables: emissions de CO₂ i quantitat d'emissions que genera. Per a això, s'estudia la superfície, forma i situació de l'edifici, les instal·lacions tèrmiques i d'il·luminació, les condicions de funcionament i ocupació de la casa i l'envoltant tèrmic, això és, els aïllants que permeten a l'habitatge mantenir una temperatura adequada. Si l'habitatge ja té el certificat d'eficiència energètica, el Ministeri de Transició Energètica posa a disposició dels ciutadans un mapa que permet, carrer a carrer, saber quin és l'eficiència del teu edifici.