Molts anys han passat des que el 1992 la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic va establir que tal dia com avui, el 26 de març, es commemoraria el Dia Mundial del Clima. Han passat més de 30 anys i els hàbits de la població demostren que encara hi ha molt camí per recórrer per conscienciar i sensibilitzar les persones sobre la importància d'actuar, encara que sigui amb petits gestos, contra el canvi climàtic. En aquest 'sí, però no trobem' incoherències tals com per què el consumidor va al supermercat amb cistells o bosses reutilitzables i no amb els seus propis envasos? Entre els consumidors catalans, nou de cada 10 agafen la seva bossa o cistell abans d'anar al supermercat, però únicament quatre de cada 10 s'emporten un envàs reutilitzable fins a l'establiment.
Comprar carn, embotit i peix en un recipient que bé sigui de plàstic reutilitzable o de materials com el vidre no és un hàbit que sovintegi, ni tampoc la compra d'alguns productes a granel, malgrat que s'han obert algunes cadenes especialitzades. No obstant això, hi ha dades que demostren que els consumidors que compren amb tàper estan més conscienciats i sensibilitzats i duen a terme més accions sostenibles tant a la botiga -tenen el tiquet digital, compren a granel i escullen envasos sostenibles-, com casa -donen una segona vida als pots de vidre i emboliquen les sobres amb envasos sostenibles-.
La compra a granel, així com altres mesures encaminades a reduir els residus de manera general, queden regulades en la recent normativa que va ser aprovada amb el Reial decret 1055/2022, de 27 de desembre, d'envasos i residus d'envasos. A Catalunya, aquesta norma complementa al protocol que el 2021 van firmar establiments com Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, el Gremi de Pescadors de Catalunya i el Gremi de Carn de Barcelona en el qual es van comprometre a facilitar als clients que omplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, peix, llegums, ous, sucs o altres aliments. El protocol va ser impulsat per la fundació Rezero, que promou una societat amb residu zero. Segons les dades d'aquesta entitat, per cada 100 compres amb un envàs reutilitzable, s'estalvia l'emissió de fins a 26.164 g de COeq equival a anar de Barcelona a Varsòvia en tren i es deixen de generar 6,2 kg de residus d'un sol ús.
Com a empresa adscrita a aquest protocol, la cadena d'alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats Ametller Origen ha realitzat el sondeig El Quiz dels petits gestos, amb 11.000 consumidors enquestats, que evidencia que únicament el 40% dels clients amb el seu tàper comprarà. Alhora, es demostra que els pocs que ho fan són persones molt compromeses i sensibilitzades amb l'impacte de les seves accions sobre el planeta. Són compradors de fruita i verdura a granel i altres petites accions com optar pel tiquet digital. Així mateix, també escullen, en la majoria dels casos, productes amb envasos sostenibles. En concret, vuit de cada 10 reutilitza els pots de vidre en lloc de tirar-los i, a més, emboliquen les sobres de menjar amb envasos sostenibles per guardar-los a la nevera.
L'opció d'aprofitament dels aliments, en lloc de malbaratar-los, és un altre dels petits gestos amb què com consumidors es pot contribuir a un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU: reduir a la meitat el malbaratament de menjar el 2030. En aquest sentit, la cadena Ametller Origen disposa d'una guia sobre els petits gestos que es poden incorporar en el dia a dia per minimitzar el malbaratament, com una mesura més contra el canvi climàtic. Revises la nevera abans d'anar a comprar?, planifiques el menú setmanal?, compraràs amb l'estómac buit?, et menges un iogurt caducat si veus que no està malament? Prioritzes la compra de productes propers a la seva data de caducitat?... són algunes de les preguntes que intenten que el consumidor reflexioni sobre els seus hàbits de compra i alimentació.