L’economia blava, concepte nascut el 2018, és una realitat a Barcelona, on suposa el 4,3% del PIB i l’1,4% dels llocs de treball, i que té en el Port de Barcelona el seu gran estendard. Però amb l’arribada de la Copa Amèrica, els projectes s’han multiplicat i accelerat. Aquest dimarts, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat tres projectes d’economia blava que sumaran una inversió total de 142 milions d’euros.

L’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha parlat de “la revolució blava de la ciutat de Barcelona”, que ha vinculat amb l’esport, amb el lleure, amb la gastronomia, però també amb l’economia i la innovació, i ha lloat el paper de la Copa Amèrica: “Ha estat un revulsiu perquè les institucions seguessin en una mateixa taula, preparant un esdeveniment d’aquesta magnitud, i parlessin també de projectes que portaven molts anys dormint el son dels justos”.

El primer dels tres projectes presentats és el Parc de Tecnologia Marítima, que lidera l’Ajuntament i compta com a socis a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Se situarà en un solar al Port de Barcelona, ocuparà una superfície de 15.600 metres quadrats i estarà vinculat a l’enginyeria marítima i la nàutica, amb projectes d’alt valor afegit.

“Es tracta d’un laboratori marítim tecnològic i empresarial que pivotarà entorn de l’enginyeria marítima i nàutica per afrontar també escenaris de canvi climàtic i que comptarà amb infraestructures tecnològiques com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra o un canal de remolc”, ha explicat Daniel Crespo, rector de la UPC.

El Port de Barcelona, la Generalitat i la UPC col·laboren amb l'Ajuntament en els tres projectes d'economia blava

La inversió estimada per al Parc de Tecnologia Marítima és de 56 milions, dels quals la UPC n’aportarà 10 per al laboratori i l’Ajuntament busca finançament per la resta, que part podria venir de fons Next Generation a través de la Generalitat. La inauguració es preveu per al 2028.

El segon projecte és el Blue Tech Port, que capitaneja el Port de Barcelona i gestionarà el World Trade Center. Consisteix en la transformació de sis naus del Moll de Sant Bertran, 25.000 metres quadrats, per fer-ne un ecosistema d’innovació, amb programes d’acceleració per a empreses emergents, sempre al voltant de l’economia blava. La inversió serà també de 56 milions, que aportarà el Port de Barcelona, i la inauguració està prevista al 2028.

El tercer és el Barcelona Mar de Ciència, liderat per l’ajuntament a través de BSM, juntament amb l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC. Es calcula que obri el 2027 i serà un espai gratuït de divulgació, coneixement i participació ciutadana de tot el que té a veure amb activitat marítima, ubicat al Port Olímpic. Es preveu que l’Ajuntament hi inverteixi uns 30 milions d’euros.

L'Ajuntament busca finançament per als projectes

En total, dels 142 milions, l’Ajuntament de Barcelona n’aportarà uns 76, tot i que fonts del consistori han explicat que buscarà finançament, amb acords amb institucions. Els fons europeus Next Generation són una possibilitat, però no l’única.

Collboni ha destacat que amb aquests projectes, que se sumen a d’altres actuacions com les del Port Olímpic, el Port Fòrum i la candidatura a acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la Unesco, Barcelona dona un impuls més “a l’estratègia d’aposta per l’economia blava, que va començar el 2021 i que situen la ciutat com una de les seves capitals”.