No es parlava encara d'Intel·ligència Artificial quan, l'any 1998, Antonio Delgado es va doctorar en aquesta àrea de coneixement en la Universitat Politècnica de Catalunya. No era encara Intel·ligència Artificial generativa, "el més conegut eren els experts en xarxes neuronals", però a ell li va servir com a punt de partida per a la creació d'Aleasoft, una empresa que, sense massa soroll ni una gran facturació (un milió i mig d'euros el 2023), juga un paper important en la predicció dels preus de la llum a Europa. I, amb una plantilla de 20 treballadors a Espanya i 10 en altres països, comença a fer-ho també en altres continents.

Segons explica a ON ECONOMIA el mateix Delgado, "l'any 98 va néixer el mercat elèctric per la directiva europea que obligava a liberalitzar-lo" i això va coincidir amb la seva tesi doctoral que va ser l'impuls per a la seva empresa. "Aleasoft va ser la primera empresa participada per la Universitat Politècnica de Catalunya", rememora Delgado, sobre una pràctica habitual avui dia amb empreses centrades en ciència, tecnologia i innovació.

La investigació sobre IA i predicció de preus treballava amb la Borsa, la telefonia i en general productes de consum. "Però ens vam anar centrant en l'energia, que no s'emmagatzema i es consumeix alhora que es produeix," la qual cosa genera unes particularitats de mercat que han canviat molt amb les renovables.

EuropaPress 4635763 treballs|feines manteniment xarxes electricas iberdrola
Instal·lacions renovables / Fotografia: Europa Press

Un any després del seu naixement, Aleasoft ja tenia a la seva cartera de clients a Endesa, "als cinc anys teníem les empreses més importants d'Espanya, França i Itàlia, perquè no hi havia gaire competència", aclareix Prim. Avui dia, encara que les empreses compten amb els seus propis sistemes de predicció, Aleasoft "continua treballant per a totes elles perquè necessiten diverses opinions i funcionem com una predicció de consens", explica.

L'aposta d'Aleasoft mai no ha passat pel creixement ni pel capital extern, encara que han rebut ofertes de compres, ja que "és rendible des del primer dia". Amb un creixement orgànic, han obtingut beneficis "cada any de la seva història", presumeix Prim.

En efecte, l'any 2001 ja comptaven amb 421.697 euros d'ingressos i beneficis de 165.816 euros, que l'any següent passarien a ser 727.341 de facturació i 276.299 en guanys. Els ingressos han rondat entre els 570.000 i els 800.000 en els últims anys, xifra aquesta última que es va superar el 2020 segons el registre mercantil i que assoleix ara el milió i mig, amb beneficis rècord de 450.000 euros, segons el mateix Delgado.

Sis divisions de negoci

L'empresa ha compartimentat recentment la seva activitat en sis divisions en funció del tipus d'informació i client a qui es dediquen, amb AleaHub per fixar-se en la previsió de contractes PPA de renovables, AleaConsulting com a consultor de mercats energètics, AleaWhite per a la informació destinada al sector i Aleastorage dedicada a l'emmagatzematge i al mercat de bateries, així com unes altres dues divisions per a pronòstics energètics amb diferent abast i mètode, AleaGreen i AleaBlue.

Amb alguns clients ja a l'Àfrica, Oceania i sobretot a Amèrica Llatina i els Estats Units (majorment empreses europees que operen allà), Aleasoft busca ara el creixement en aquests mercats, però no amb grans inversions, ja que només es plantegen desembarcar amb oficines una vegada tinguin contractes tancats. Miami, per la seva connexió amb el mercat hispà des dels Estats Units, és la plaça més interessant per obrir filial en cas que ho facin, avança Prim.

"No tenim una gran ambició de creixement perquè som rendibles, però estem creixent a poc a poc. El boom de les renovables és una oportunitat per a nosaltres", desenvolupa Delgado, que pronostica que demanda i oferta energètica pujaran per igual, en part pels data centers i els negocis d'IA que dispararan el consum elèctric i que això compensarà la possible baixada de preus motivada per l'augment de renovables.

"Hi haurà més renovables, però també cada vegada més consum i això compensarà", explica. "Quan no tinguem gas i nuclears el consum elèctric es multiplicarà per dos, però continuarem tenint gas en els 50 anys vinents. A més, hi ha en altres països una transició de carbó a gas, amb la qual cosa estem lluny de tenir un panorama 100% renovable a nivell planetari," avança Prim.

Geopolítica, conflictes armats, climatologia, avenços tecnològics i augment de l'oferta i de la demanda condicionen la variabilitat d'uns preus energètics que van ser especialment volàtils durant la invasió d'Ucraïna. Els experts i la Intel·ligència Artificial d'Aleasoft es dediquen a posar tots aquests elements sobre la taula per afinar un pronòstic que serveixi a les empreses energètiques.