L'empresa emergent catalana Ocean Ecostructures ha tancat un contracte de 2 milions d'euros per instal·lar la seva tecnologia de regeneració de fauna marina al Mar del Nord, on s'està construint una gran illa artificial de 6 hectàrees, la Princess Elisabeth Island, en la qual s'ubicarà la interconnexió cap a terra dels parcs d'eòlica marina que funcionen en aquesta regió marítima ubicada entre Noruega, Dinamarca, les illes britàniques, les alemanyes, els Països Baixos Bèlgica i França.

Per aconseguir-ho, l'empresa fa servir una tècnica innovadora amb esculls artificials, amb una ànima d'acer i recoberts de carbonat càlcic, "que és la millor superfície per atreure al corall, que ajuda a fer que peixos i crustacis petits creixin sense que se'ls mengin els depredadors", explica a ON ECONOMIA Ignasi Ferrer, CEO i cofundador de l'empresa, fundada el 2021. La infraestructura energètica va a càrrec d'Elia i l'edificació la durà a terme TM Edison, joint venture de les constructores DONI'M Group i Jan De Nul Group, i es preveu que operi a partir d'estiu de 2026.

Ignasi Ferrer, CEO d'Ocean Ecostructures.

Gràcies a la seva tecnologia de Life Boosting Units (LBU), que replica el funcionament d'un escull natural per regenerar la vida marina i crear ecosistemes complexos i resilients, l'empresa ha tancat contractes aquest any per valor d'entre 2 i 4 milions d'euros, la qual cosa li permetrà multiplicar per més de 20 la seva facturació de l'any passat, que va ser de 100.000 euros. La plantilla ha passat de ser de 4 persones a 18.

Les empreses que desenvolupen eòlica marina i altres infraestructures marines busquen cada vegada més, per obligacions legals o bé per compromís amb els inversors, compensar els seus efectes en el medi ambient, la qual cosa significa un potencial de negoci per a aquesta empresa emergent amb seu a Barcelona.

A l'illa artificial del Mar del Nord, instal·larà 500 unitats. "L'exigència del projecte és molt alta i aquestes unitats específiques per al mar del Nord podran aguantar tempestes, pressió, corrents extrems i grans onatges", assegura Ferrer. "Per a això hem millorat materials, gruix i resistència, entre altres paràmetres, duent a terme simulacions, estandarditzant i escalant la producció", afegeix.

Estructura marina d'Ocean Ecostructures amb biodiversitat recuperada

Actualment, l'empresa té 165 unitats instal·lades, entre elles 24 als ports espanyols, inclòs el Port de Barcelona, el de Tarragona i alguns de la Costa Brava i ha tancat contractes per instal·lar-ne 800 més. El seu objectiu és "transformar 20.000 infraestructures marines en oasis blaus d'aquí a l'any 2030, impulsant així una veritable recuperació de la vida marina," explica la companyia en un comunicat.

La tecnologia, basada en la imitació dels esculls a partir de carbonat càlcic, permet també el monitoratge de la fauna que allà es genera, a través de la plataforma iOceans que reporta als usuaris mitjançant Intel·ligència Artificial. L'increment de biodiversitat i biomassa, el segrest de CO2 o la generació d'oxigen són algunes de les dades que l'aplicació captura.

"En les unitats que ja porten més de 4 mesos instal·lades s'han identificat més de 287 espècies diferents, la majoria d'elles autòctones, han ajudat a fixar prop d'una tona de CO2, i a acumular més de dues tones de biomassa als 20 ports on són presents", informa la companyia.

Empreses en l'accionariat

Recentment, han entrat en el seu accionariat Ship2B Ventures, Inclimo Climate Tech i BStartup de Banc Sabadell. L'acceleradora sueca Norrsken també l'ha seleccionat per operar des del seu nou hub en la Barceloneta. Va ser, a més, una de les 5 finalistes a millor empresa emergent tecnològica de l'any en el 4Y4N, i acaba de ser seleccionada pel NASDAQ Entrepreneurial Center per al seu programa d'impuls d'empreses emergents innovadores i d'impacte.

"S'ha perdut el 50% de la biodiversitat marina i hi ha 16.000 espècies en risc, es necessita un esforç important per revertir aquests danys", diu Ignasi Ferrer, que reconeix que estan negociant amb "diverses empreses" per ampliar la seva cartera de projectes.