“Volíem crear alguna cosa amb impacte. No sabíem el què, però teníem clar que aspiràvem a canviar algun sector”. Així defensa Anna Martín els inicis d’Atom H2 Energy Tech, una start-up que genera combustible a través d’hidrogen. Juntament amb Marcel Rovira, ambdós estudiants d'enginyeria de disseny industrial, es van capficar en el món de les energies renovables. Va ser en aquest moment que van contactar amb Lucas Vicén, un amic que estudiava enginyeria química. Ruminat sobre la idea principal, que era deixar empremta en algun àmbit, van decidir crear un generador perquè qualsevol empresa o persona pogués emmagatzemar els excedents d’energia d’origen renovable en format d’hidrogen per després recuperar aquesta energia per utilitzar-la com a combustible.
Emmagatzematge d'hidrogen
Tenien el prototip del projecte, una idea i un full de ruta i, amb tot, els tres joves van guanyar l’ImaginPlanet Challenge, un concurs que dona suport a joves amb idees per frenar el canvi climàtic que els va portar a Silicon Valley a realitzar un programa d’incubació. Va ser en aquell punt que van rebre 50.000 euros per part de Farside Ventures i el setembre de 2023 van constituir l’empresa.
A banda, també han rebut 25.000 euros d’un programa d’EduCaixa i l’objectiu que tenen ara és crear el generador a escala comercial. "En el treball de final de grau vam desenvolupar el que seria un pilot, era un producte funcional de laboratori a molt petita escala i amb el finançament que vam rebre vam poder passar aquest producte al laboratori", apunta Martín, que afegeix que esperen a curt termini poder crear aquestes bombones impreses en 3D.
Com funciona? Segons Martín, han dissenyat un dispositiu que genera i emmagatzema combustible d’hidrogen disponible en tot moment. El dispositiu utilitza energia renovable per separar l’oxigen i l’hidrogen i perquè sigui més fàcil de transportar, el converteixen en sòlid. Aquest hidrogen extret en format sòlid es desa per poder-se utilitzar quan sigui necessari com a font d’energia combustible. De fet, l’hidrogen conté tres vegades més energia que la gasolina i, quan es crema, es transforma en aigua i d’aquesta manera es generen zero emissions de CO₂.
Costos elevats
Respecte al públic objectiu, en un principi es van enfocar a les llars, però més tard van veure que les empreses eren un públic més adient. "Un dels hàndicaps que tenim actualment és el cost. La tecnologia que fem servir és molt cara perquè encara cal desenvolupar-la, però estem treballant per abaratir costos i augurem que més aviat que tard sigui un dispositiu a l'abast de tothom", matisa l'emprenedora. "Per contra, hem vist que qui està disposat a pagar per aquest tipus de tecnologies són empreses que en aquest cas també es veuen molt afectades pels carbon credits i esperem col·laborar amb elles".
Actualment, compten amb un prototip funcional a escala de laboratori que van desenvolupar a Elisava, la següent fase és dur a terme un projecte pilot i per aconseguir-ho han firmat diversos acords, entre els quals es troba el d’Estabanell. Fa unes setmanes Atom H2 Energy Tech va entrar en el programa d'Eria, el corporate venturing per accelerar start-ups del grup energètic català. Amb 600.000 euros de pressupost per a aquest any, el programa gira entorn de dos eixos com són posar en contacte la companyia amb l'ecosistema emprenedor i incorporar serveis, productes i tecnologies per millorar i fer més eficient els serveis que ofereix als seus clients.
A banda, des de la companyia catalana esperen a la llarga potenciar la branca de generació d'energia, expandir-se per fora d'Espanya i arribar al màxim de llars possibles.