Endesa invertirà 884 milions entre 2024 i 2027 en xarxes de distribució a Catalunya. La renovació del cablatge és una de les claus per a la integració de les energies renovables i l'electrificació de la demanda. Endesa, conscient d'això, ha decidit abocar gran part de la seva inversió a aquesta comesa a través de la seva filial e-distribución.
La concreció de la xifra dependrà del marc regulador, ha explicat l'elèctrica en un comunicat, i de fet "podria augmentar significativament si el regulador estatal adaptés la legislació vigent amb tal de maximitzar l'ús de la xarxa existent, així com de nova creació".
En 1.148 projectes, la inversió s'orientarà a incrementar la capacitat d'accés a la xarxa de distribució. Així es pretén electrificar llars i empreses i connectar parcs eòlics, solars i autoconsum, amb més fiabilitat i qualitat d'unes infraestructures que s'han també de digitalitzar. Les actuacions en 8.700 quilòmetres de línies elèctriques han de millorar el servei a fins a 4,5 milions de clients.
La digitalització, clau
A la capacitat d'accés a la xarxa es dedicaran 58 milions d'euros més, un 68% més que el trienni anterior, de manera que arriba als 144,3 milions d'euros la inversió total, amb tal de donar resposta a nous punts de subministrament que permeten desplegar la mobilitat elèctrica o l'autoconsum. Al tancament del mes de maig, Endesa té connectats més de 106.470 clients d'autoconsum individuals i col·lectius, un 14% més que en finalitzar 2023.
En les línies de baixa tensió s'invertiran 132,7 milions d'euros desplegats en 3.400 quilòmetres de cablatge.
La digitalització de la xarxa, amb un paper clau de la Intel·ligència Artificial per optimitzar la gestió de recursos, ha d'ajudar a "assegurar la integració de les energies renovables i l'energia distribuïda", ha comunicat l'empresa, que integra aquestes inversions en els objectius de descarbonització d'Espanya, de la Unió Europea i de la mateixa companyia camí a 2030, quan la capacitat renovable s'ha de duplicar fins a assolir els 160 GW.
El responsable de la xarxa de distribució de Endesa a Catalunya, Francesc Alemany, ha demanat una regulació més flexible per agilitar tots els canvis. "El marc regulador s'hauria de flexibilitzar prou com per permetre que la xarxa de distribució es pugui desenvolupar al mateix ritme que els objectius de descarbonització que tenim a nivell europeu", ha dit.