L'alcalde de Donosti, Eneko Goia, ha participat aquest divendres en la jornada sobre economia blava organitzada per ON ECONOMIA i Elnacional.cat i ha destacat com la ciutat s'ha obert al mar en els últims 25 anys amb una revitalització profunda i sense precedents. Abans, ha explicat, estava degradada, hi havia un escorxador i no existia la depuració d'aigües. Un palau de Congressos, i una aposta per un turisme de qualitat amb un passeig marítim de 9 km, han ajudat a impulsar-la com un dels paisatges més valuosos d'Euskadi i de tot l'estat.
Després de l'impuls turístic, no obstant això, la ciutat basca ha estat també "pionera" en la regulació del turisme, ha defensat Goia, que ha posat en relleu la regulació d'apartaments turístics a la seva ciutat en considerar-los com a explotació econòmica i no residencial. Donosti, ha dit, és "de les poques ciutats de l'estat que ha reduït el seu percentatge d'habitatges turístics pel control i la inspecció, que són igual d'importants."
A la taula, han participat també l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, el de Badalona, Xavier García-Albiol, el president de la Comissió de Empresa i Treball del Parlament, Jaume Giró, i el tinent alcalde de la ciutat de Barcelona, Jordi Valls.
L'alcalde ha admès que les problemàtiques de Sant Sebastià "són molt diferents a les de ciutats de l'arc mediterrani i les ha focalitzat en "els perversos efectes del canvi climàtic amb fenòmens extrems que impacten de ple a les costes de la badia donostiarra".
Una aposta pel turisme
Goia ha exposat que, al segle XIX, es va prendre la decisió que la badia continués sent per al gaudi dels visitants i que això —vist amb perspectiva— ha estat una fortuna perquè avui tenen "una de les millors platges del món" i la ciutat "mira al mar". No obstant això, tenen una assignatura pendent que intenten resoldre: "hem oblidat el riu, que també pot ser una font de generació de riquesa urbana."
Però dins d'aquesta aposta pel turisme, Sant Sebastià ha estirat les seves competències municipals per fer una bona gestió que, sovint, ha passat per regular determinats aspectes, com el nombre de pisos turístics; la limitació de visitants a determinades zones de la ciutat en períodes concrets... L'alcalde Goia ha admès, tanmateix, que la realitat del seu municipi —per la seva ubicació geogràfica— "és molt diferents de la que teniu vosaltres", ha dit adreçant-se a la resta de ponents. "Nosaltres, per sort, no tenim problemes amb la sequera, sinó al contrari, potser tenir massa aigua; no obstant això, els canvis climàtics extrems que cada vegada més són més freqüents ens espatllen la nostra costa, i hem d'actuar".