L'energia renovable continua fent passos de gegant al present exercici. Davant d'una situació com l'actual, Governs i empreses s'han esforçat per accelerar els plans d'energia neta amb l'objectiu d'allunyar-se dels combustibles fòssils i complir els paràmetres que dictamina Europa. Així, l'energia eòlica i la fotovoltaica baten rècord de generació elèctrica a Espanya i podrien acabar l'any "polvoritzant" les marques anteriors, segons publica Red Eléctrica.

La companyia espanyola ha posat èmfasi en el creixement de l'energia neta al país ibèric, en especial de l'eòlica i la fotovoltaica. L'empresa destaca que el 58% de la potència del país ja és renovable. Al mateix informe, Red Eléctrica explica que, el 2022, la presència de la tecnologia contaminant ha anat descendint, sobretot la del carbó.

L'eòlica, per davant de la nuclear

Espanya és un dels països que té més facilitat a l'hora de produir energia neta. Per les seves condicions, la nació ibèrica compta la possibilitat de generar energia renovable a través del sol, el vent o el mar. Així, és l'energia eòlica la que més presència té a l'hora de generar electricitat. Red Eléctrica ubica l'eòlica com la primera tecnologia renovable del país. Aquesta podria suposar el 22,1% de tot el 'mix', per darrere del cicle combinat (24,8%) i per davant de la nuclear (20,2%), segons dades de Red Eléctrica.

En el còmput global, les renovables representarien el 42,1% de la producció elèctrica del país. Tot això tenint en compte que el present exercici ha destacat per les sequeres i les elevades temperatures.

Aquests condicionants han repercutit en un descens de la producció hidràulica que, segons la companyia nacional, ha generat prop d'un 40% menys respecte a l'any passat. A causa del mal any de l'energia hidroelèctrica, aquesta ha passat a ocupar la sisena posició de l'estructura de generació.

Les condicions meteorològiques releguen la hidràulica

Una altra de les conclusions que extreu Red Eléctrica al seu informe és que la fotovoltaica ha superat a l'energia hidràulica al present exercici. El motiu rau en els condicionants meteorològics. En un any d'altes temperatures i poques pluges, el descens de l'energia hidroelèctrica ha estat aprofitat per la fotovoltaica. Segons l'informe de Red Eléctrica, les xifres reflecteixen que el parc generador espanyol podria acabar l'any superant els 17 gigawatts de potència instal·lada, gairebé un 4% més que l'any passat.

La fotovoltaica és la tecnologia que més ha crescut a l'exercici, superant la hidràulica, i ubicant-se com la tercera energia que més aporta a la producció elèctrica amb gairebé el 16%.

La demanda espanyola decreix

Una altra de les dades que recull l'informe de Red Eléctrica és la de la demanda, la qual ha caigut en un 2,2% respecte a 2021. Tenint en compte l'efecte de la laboralitat i les temperatures, la variació de la demanda d'electricitat nacional se situaria en un 3,1% per sota de la de l'exercici anterior.

A mitjans del juliol passat es va registrar el màxim de demanda en el sistema elèctric peninsular, que va assolir 38.284 MW. En aquell moment, les temperatures estaven en cotes elevades. Precisament Espanya estava immersa en una onada de calor que va convidar als ciutadans a encendre els seus electrodomèstics per refrescar-se.

Al contrari que el 2021, la cota màxima de demanda que registro el sistema peninsular va ser al mig de la Filomena. En l'esmentat moment, les peticions d'electricitat van superar els 42.200 MW.

Espanya canvia la tendència després de sis anys

Una altra de les dades que aclareixen la posició energètica d'Espanya a l'actual exercici són les exportacions. Per primera vegada en sis anys, el país ibèric ha trencat amb la tendència importadora. Segons indica Red Eléctrica, es preveu que el 2022 tanqui amb un saldo exportador estimat en més de 20.000 GWh. El canvi de tendència es deuria a l'increment de les exportacions, especialment amb França i Portugal.

L'actual exercici ha estat marcat per una crisi energètica que encara continua present. L'esclat de la guerra a Ucraïna ha suposat un abans i un després en el sistema energètic nacional. Una de les conclusions extretes del conflicte armat és que no s'ha de tenir dependència energètica, d'aquí que Espanya, com diversos països, hagin enfortit el seu sistema energètic i, per tant, hagi potenciat l'energia renovable.

El salt a l'energia neta era un fet que abans o després anava a donar-se. La guerra a Ucraïna ha catalitzat l'arribada i l'interès, que ja era creixent, en aquest tipus d'energia. Espanya seguirà potenciat el seu sistema energètic, especialment el renovable. De la mateixa manera, la consciència de la ciutadania va canviant i enfocant-se a les energies netes. Les renovables demanen pas.