L'aposta per les energies renovables, accelerada per a esmenar els problemes de dependència energètica amb Rússia durant la invasió d'Ucraïna, ha tocat màxims a Europa. La suma entre ambdues va arribar al 22% del consum energètic europeu en 2022, per primera vegada dos punts per sobre del consum de gas (20%), segons un informe presentat aquest dimarts pel think-thank energètic Ember, que estudia l'evolució de les renovables.

L'electricitat generada amb carbó també va augmentar, per primera vegada en més de 20 anys, però només 1,5 punts fins a situar-se en el 16% del total produït. Les energies hidràulica i nuclear continuen liderant el consum energètic europeu amb un 32,04% del total. De cara a 2023, Ember espera un creixement de 86 teravats per hora (TWh) de consum d'eòlica i solar, al mateix temps que una dràstica caiguda de 211 TWh en els consums de carbó i de gas i augmenti 40 tWh la demanda d'energia hidroelèctrica, mentre la nuclear hauria de mantenir-se com enguany. La demanda total decreixerà, segons les expectatives, 84 TWh.

Aquesta evolució, durant l'any passat, va implicar una reducció de 119 TWh d'energia nuclear, i també va recular 66 TWh la producció d'hidroelèctrica. L'augment de carbó i de gas, en termes absoluts, va anar de 33 TWh i el d'eòlica i solar de 73, amb la qual cosa el seu creixement esperat per a l'any pròxim, amb molts projectes d'eòlica, eòlica marina i solar en marxa al voltant del continent, és encara major que la que ha protagonitzat enguany.

WhatsApp Image 2023 01 30 at 17.18.55
 

Resulta sorprenent que l'augment de consum d'energia eòlica i solar fins a superar unides el consum total de gas no anés de bracet d'una important caiguda d'aquest. És més, malgrat la crisi de la Unió Europea amb Rússia per la invasió a Ucraïna, el consum de gas s'ha incrementat a la Unió Europea un 0,8%.

El 40% de l'energia mundial l'any 2027

El mes de desembre passat, l'Agència Internacional de l'Energia va publicar un altre estudi en el qual estimava que el 40% del total de l'energia generada en 2027 serà d'origen renovable, solar o eòlica, aconseguint un total de 2.400 gigavats. Es tracta de multiplicar per cinc el consum actual de renovables, un increment que equivaldrà al dels últims 20 anys.

L'estudi ha estat presentat aquest dilluns al Club Espanyol de l'Energia (Enerclub) de Madrid i hi ha participat l'analista sènior de l'AIE Heymi Bahar. "La crisi energètica pot ser un punt d'inflexió cap a un sistema energètic més net i segur. Aquesta acceleració contínua d'energies renovables convida a l'optimisme per tractar de limitar l'augment de l'escalfament global", ha dit l'analista. 

El creixement, de 2.400 gigavats, equival a tota la capacitat energètica de la Xina, segona major potència econòmica mundial, i obre la finestra a obtenir els objectius mundials per a limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads. El creixement accelerat de les renovables en els pròxims anys és un 30% major del que es preveia fa només un any i el doble de ràpid que en els últims cinc anys, fet que demostra com els governs s'han posat les piles amb les renovables arran de la guerra, segons explica l'informe.

Per fonts d'energia, la capacitat renovable destinada a la producció d'hidrogen es multiplicarà per 100, i arribarà als 50 gigavats l'any 2027, la qual cosa representa gairebé el 2% del creixement previst per l'Agència entre els anys 2022-27. Mentrestant, l'energia solar fotovoltaica i l'eòlica seran les opcions més competitives per a la nova generació d'electricitat en gairebé tots els països. En 2027, l'energia solar fotovoltaica es convertirà en la tecnologia de major capacitat instal·lada per a la generació d'energia en el món, superant al gas en 2026 i al carbó en 2027. La capacitat eòlica mundial, en canvi, es duplicarà en els pròxims cinc anys, i els projectes en alta mar representaran una cinquena part d'aquest creixement.

Europa és qui més ha accelerat més aquesta transició, ja que és el territori més afectat per la dependència dels combustibles fòssils de Rússia, i ha d'arribar a un 69% de la seva producció energètica en renovables de cara al 2027, pel 55% en termes globals.  Ara bé, els Estats Units, la Xina i l'Índia també estan liderant la transició energètica. El gegant asiàtic espera tenir la meitat de la capacitat mundial d'energies renovables que s'ha d'implementar en els cinc anys vinents, després de l'aprovació del 14è pla quinquennal. Els Estats Units, per la seva part, ha promogut aquesta acceleració a través de la llei de reducció d'inflació, signada pel president Joe Biden el passat mes d'agost. 

Espanya, cap al 74% l'any 2030

A Espanya, el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima preveu assolir el 74% de generació elèctrica renovable de cara a l'any 2030 i el 100% pel 2050. L'any passat, segons un informe de Red Eléctrica, a Espanya, el segon país que més energia eòlica i fotovoltaica produeix, les renovables van aconseguir un 48% de la generació total d'energia.  

La transició energètica és un dels compromisos centrals de les conferències de l'Organització de les Nacions Unides sobre sostenibilitat. L'acord més important assolit en la darrera cimera de sostenibilitat COP27, celebrada a Egipte el passat mes de novembre, és el de crear un fons comú de pèrdues i danys a través del qual els països rics es comprometen a ajudar els països pobres en la descarbonització.