El carregador USB-C és l'únic permès a partir de demà dissabte en una àmplia gamma d'aparells electrònics que es comercialitzin a la Unió Europea (UE), en acabar el termini d'adaptació de dos anys a la llei europea l'objectiu de la qual és reduir les escombraries electròniques i simplificar la vida dels consumidors.
Els Estats membres tenien fins i tot aquest 28 de desembre per aplicar la directiva europea que obliga que tots els telèfons mòbils, tablets, càmeres digitals, auriculars, llibres electrònics, teclats, ratolins, consoles de videojocs, altaveus i sistemes de navegació incorporin un carregador únic, de tipus USB-C.
Els ordinadors portàtils tenen de termini fins al 28 d'abril de 2026 per complir la normativa.
La directiva també harmonitza els requisits de càrrega ràpida i ofereix als consumidors l'opció de no rebre un nou carregador amb cada compra de dispositiu.
Els fabricants hauran d'actualitzar els seus embalatges per mostrar clarament la informació sobre les característiques de càrrega i el que s'inclou amb cada compra.
Aquesta normativa permet mitigar, per tant, l'anomenat 'bloqueig tecnològic', pel qual un consumidor es torna captiu d'un fabricant concret en adquirir un dels seus dispositius.
L'objectiu d'aquesta llei és triple: garantir la comoditat dels consumidors, reduir els residus electrònics i evitar la fragmentació del mercat dels dispositius de càrrega, segons el text de la directiva.
El sistema que regia fins ara, en el que compartien espai l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i el Lightning (exclusiu d'Apple) gràcies a un acord voluntari de 2009, contribuïa encara a generar fins a 11.000 tones a l'any de residus electrònics, segons les estimacions de la Comissió Europea.
La normativa pretén aturar aquesta xifra permetent als consumidors comprar nous dispositius electrònics sense haver d'adquirir un carregador addicional, el que estalviarà als ciutadans fins a 250 milions d'euros anuals en carregadors innecessaris.
Aquesta llei s'emmarca en una estratègia més àmplia de la UE encaminada a reduir els residus electrònics i informar els consumidors de manera que puguin prendre decisions més sostenibles, promovent així una economia circular.
A més de reduir els residus electrònics generats per la venda d'equips radioelèctrics, la normativa pretén reduir l'extracció de matèries primeres i les emissions de CO2 generades per la producció, el transport i l'eliminació de carregadors.
"Seguirem de prop com s'adapten els fabricants a aquests canvis i esperem amb interès els estudis de la Comissió (Europea) sobre l'evolució de la càrrega sense fil i els futurs requisits de desagregació", va dir aquell divendres la presidenta de la Comissió de Mercat Interior del Parlament Europeu, Anna Cavazzini.
Per a aquesta eurodiputada del grup dels Verds, "és vital garantir que els consumidors tinguin les eines per continuar prenent decisions intel·ligents i sostenibles a mesura que evoluciona el mercat".
La directiva, la posada en marxa de la qual és obligatòria a partir de demà, va entrar en vigor el 27 de desembre de 2022, i des d'aleshores els fabricants han tingut dos anys per implementar-la.