L'aposta europea pel Gas Natural Liquat (GNL) es va justificar el seu dia per reduir la dependència del gas rus com a càstig per la invasió d'Ucraïna. A Espanya, tanmateix, l'increment d'importacions més elevat de GNL procedeix justament de Rússia, a qui compra el doble que fa un parell d'anys. En plena ofensiva de Putin a Ucraïna, Espanya és el país d'Europa que més GNL compra a Rússia: es va gastar en 2023 2.300 milions d'euros en importar 6,68 milions de metres cúbics de gas rus.
Segons el recompte de consum i importacions de GNL publicat aquest dimecres per l'Institut d'Economia Energètica i Anàlisi Financera (IEEFA), Espanya, Bèlgica i França sumen el 80% de les importacions europees de GNL de l'any 2023. Encara que les importacions de gas natural en total a Europa s'han diversificat i la demanda de gas ha caigut, les de GNL (la seva opció líquida) han crescut un 11% en dos anys, i fins i tot amb més força a Espanya, on s'han duplicat, i a Bèlgica, on s'han triplicat.
El gas natural liquat és el gas natural que, a una temperatura de -160 graus, passa a la seva fase líquida. Encara que les empreses han defensat el seu ús perquè emet menys carboni que les energies procedents dels combustibles fòssils, no es tracta d'una energia verda i sostenible. "Pot ser més net que altres energies, però no és verd, i en la seva forma liquada contamina més perquè hi ha fuites que contaminen i també ho fa el seu transport amb vaixell", apunta Ana Maria Jaller-Makarewicz, analista líder de IEEFA a Europa. El gas natural té dues maneres de ser transportat: en gasoductes i, en la seva forma líquida, en vaixells.
El liquat té un avantatge per a les empreses i és que "és un valor de mercat que es pot revendre i, de fet, es revèn," apunta Jaller-Makarewicz. Per això, Espanya no només és importador sinó també exportador de GNL, igual com la resta de països que tenen plantes de GNL i estan apostant per ell. De fet, les plantes de GNL d'Espanya a Bilbao i Mugardos (Galícia) són entre les sis que més GNL han rebut entre 2021 i 2023, juntament amb la belga de Zeebrugge, la de Dunkerque i Montoir-De Bretagne a França i la de Gate, a Holanda.
L'augment d'importació de GNL a Espanya i en altres països coincideix amb una caiguda de demanda de gas, que ha estat suplert en gran part per energies renovables, sobretot en el mix elèctric. A Espanya, el 2023, el gas natural va passar de suposar un 19% del consum energètic total a un 15,6%, un descens de tres punts malgrat el gran augment de GNL rus. Naturgy és el principal importador per contractes signats el 2018 que no finalitzen fins el 2038.
El motiu, entre d'altres, és que amb el GNL rus, Espanya va compensar part de la caiguda d'importacions via gasoducte procedents d'Algèria, després de les tensions diplomàtiques amb el país africà després que el Govern de Pedro Sánchez reconegués el Sàhara Occidental com a territori marroquí, que Algèria considera forces d'ocupació.
Espanya va importar el 2023 72.690 GWh de GNL procedent de Rússia sobre un total de 277.359 GNL importat de diferents països del món (un 26% del total), pels 56.021 sobre un total de 319.078 que va importar el 2022 i els 36.197 de 226.571 que va importar el 2021. O sigui, que ha duplicat la seva importació de GNL rus coincidint amb la invasió russa en Ucraïna, que va començar el febrer de 2022, segons dades de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores).
El febrer de l'any passat, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va apuntar que no hi ha contra aquesta tendència a l'alça "una eina" per prohibir importacions, tot i que va demanar als importadors que diversifiquessin orígens.
Retrocés dels Estats Units i Algèria
L'únic país del qual Espanya ha importat més GNL que de Rússia és els Estats Units. Tanmateix, la seva importació des de la potència nord-americana ha caigut dels 128.841 GWh de 2022 a 81.858 GWh el 2023.
En aquests dos anys, també ha caigut la importació de gas natural algerià, encara que aquest arriba majoritàriament per gasoducte i no liquat. Així, el 2021 Espanya importava 177.990 GWh d'Algèria, per 105.430 el 2022 i un nou repunt el 2023 fins als 116.252.
L'informe de l'IEEFA celebra que "el consum de gas el 2023 ha caigut al seu nivell més baix en 10 anys gràcies a les mesures d'eficiència energètica i desenvolupament renovable dels països". Però destaca com Alemanya, Itàlia i el Regne Unit han liderat aquesta caiguda, a diferència del paper d'Espanya.
L'aposta de GNL d'Espanya no només preocupa per la seva aportació a l'economia russa i per la sostenibilitat, sinó també perquè és desproporcionada. Revèn gran part del GNL que importa i l'octubre de 2022 va arribar a tenir embús de vaixells amb GNL, incapaç de gestionar tota l'arribada. "La infraestructura desproporcionada d'Espanya en GNL pot tornar-se ben aviat un desavantatge, ja que la demanda europea de GNL ha d'assolir el seu màxim el 2025. La taxa d'utilització de les terminals de GNL va ser del 35% el 2023", comenta l'IEEFA.
Destaquen que, a més de ser l'importador de gas liquat rus més important amb un increment del 34% el 2023, Espanya és el segon major importador de GNL en total. "Amb set terminals operatives, Espanya té més capacitat d'importar GNL que qualsevol altre país d'Europa", afegeix el think tank energètic nord-americà. Espanya compta amb el 22% de la capacitat europea de GNL. A Rússia, li va pagar 2.300 milions l'any passat i 4.100 el 2022 pel seu GNL.