Encara que les importacions de Gas Natural Liquat (GNL) van caure a Europa un 19% el 2024, coincidint amb la menor demanda de gas en 11 anys, els països europeus van importar més GNL rus i menys dels Estats Units. Tot això malgrat els missatges des que es va iniciar la guerra perquè Europa deixés de comprar gas a Rússia. Concretament, les importacions de gas rus van créixer un 11% el 2024 i les del nord-americà van caure un 18%, segons un estudi publicat per l'Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).
Malgrat la reducció, els Estats Units continuen sent el país que més gas liquat envia a Europa, un 46% del total, per un 21% de gas liquat rus, que al seu torn continua enviant gas natural per via terrestre mitjançant gasoductes. Les de Qatar representen un 11% després de caure un 31% i les de Nigèria van baixar un 43% i representen un 5% del total a la Unió Europea, percentatge idèntic al de Noruega, que ha augmentat els seus enviaments en un 11%. Les importacions de gas liquat d'Algèria a la Unió Europeu van pujar un 8% el 2024 i van suposar un 8% del total de gas liquat consumit pels Vint-i-set.
Les xifres de l'estudi coincideixen amb un moment en què el gas liquat juga un paper crucial en la geopolítica mundial. Els Estats Units van amenaçar al desembre d'imposar més aranzels els països europeus si no augmentaven les seves importacions de gas i petroli nord-americà. Un mes després, ja anunciava aranzels a sectors com el metall o la indústria eòlica europeus. Alhora, mentre Trump negocia la pau a Ucraïna directament amb Rússia i donant l'esquena a la UE, el país liderat per Vladímir Putin intentarà donar sortida al gas natural per gasoducte que no enviarà a Europa a través d'Ucraïna, que el primer dia de 2025 va posar fi al contracte de subministrament.
En aquesta conjuntura, Espanya va aconseguir, en canvi, reduir la compra de gas rus en passar de 2.300 milions d'euros a 1.840 milions el 2024, en part a causa d'una caiguda de la demanda de gas del 7%, superior a la mitjana europea, que va ser del 5%, i a la de la Unió Europea, que va ser del 3%. Noruega va ser el país que més va disminuir la seva demanda global de gas, un 36%, mentre que Finlàndia va ser qui més la va augmentar, un 37%.
Amb la reducció de gas liquat rus, Espanya va passar de ser el principal importador al segon, per darrere de França. França va importar 4,38 miliards cúbics (bcm) de GNL rus i Espanya 3,76, bastant menys que els 6,68 de l'any passat.
Espanya també va aconseguir reduir la seva importació de GNL global un 28%, tercer país amb més reducció després del Regne Unit (on va caure un 47%) i Bèlgica, que el va reduir en un 29%.
Espanya és el país amb més capacitat de regasificació (67,1 bcm), plantes en les quals el GNL torna de líquid al seu estat gasós per entrar a la xarxa de gas natural, però encara i així va importar menys gas el 2024 que França, líder europeu amb 13,95 bcm, 5,96 d'ells dels Estats Units. Espanya, per la seva part, va rebre 10,25 bcm, amb més de procedència russa (3,76 bcm) que no pas nord-americà (3,18 bcm).
En percentatges, el 35% del GNL que rep Espanya procedeix de Rússia, el 30% prové dels Estats Units, el 12% d'Algèria, el 12% de Nigèria i el 6% de Qatar, país que va disminuir les seves exportacions a Europa pels conflictes del mar Roig. Fins i tot sense nous plans de construir més capacitat, Espanya ha de continuar sent el país amb més terminals d'importació de GNL el 2030. Té set terminals de regasificació de GNL: Barcelona, Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos, El Musel i Bilbao.
En part, l'augment de compra de gas natural liquat rus a Europa en els últims anys compensa part de la caiguda de l'arribada a través de gasoductes, que ha de disminuir més encara aquest 2025 després que el primer dia d'aquest 2025 Ucraïna no renovés el contracte amb Rússia per al subministrament de gas cap a Europa. Ja abans, la importació de gas rus per gasoducte a la Unió Europea havia disminuït considerablement des de la invasió russa de Putin a Ucraïna el 2022. Concretament, el 2023 la importació de gas rus per gasoducte va passar de ser el 40% el 2021 al 8,7% del gas consumit a la Unió Europea. Part d'aquest gas va viatjar a Europa per vies marítimes com a gas liquat i el tancament del pas ucraïnès pot fer que encara més gas liquat.
L'increment d'importació de GNL rus a Europa contrasta amb els missatges per posar fi a la dependència dels combustibles fòssils d'aquest país defensats per la Unió Europea, que ha de culminar el 2027. L'analista líder d'energia en IEEFA, Ana María Jaller-Makarewicz, ressalta que "el 30% d'aquestes importacions són compres al moment, en espot, no vinculades a contractes de llarga durada" i que és en aquestes compravendes on la Unió Europea podria començar a reduir les seves compres a Rússia.