L'aposta d'Espanya per les energies renovables i l'hidrogen verd té tot l'aval d'Europa. No només com un actor més, sinó com un possible líder per sobre fins i tot d'Alemanya, en el cas de l'energia eòlica. Així ho mostra l'últim informe de la Comissió Europea Enspreso, que analitza les dades d'energia en funcionament i terreny disponible, entre d'altres, per estimar quins països podrien generar més energia eòlica terrestre respectant diferents distàncies dels nuclis urbans i reserves naturals.
Comptant amb el terreny disponible sempre que es deixi un quilòmetre de distància dels nuclis urbans i també de les reserves naturals, i excloent també les zones de pendent, Espanya té un potencial de 1.016 GW que pot afegir als 30 GW que té instal·lats actualment (33 vegades més), molt per sobre d'Alemanya, que té un potencial 9 vegades inferior, de 152 GW, malgrat que té instal·lats el doble que Espanya actualment, 63 GW.
![eòlica eòlica](/uploads/s1/51/09/75/80/eolica.jpeg)
Tan sols Turquia, fora de la UE, però dins de l'estudi, podria instal·lar més eòlica que Espanya i sumar 1.537 GW que ja té instal·lats. Després d'Espanya, però lluny, el segon país europeu amb més potencial és Noruega, amb 702 GW de capacitat potencial.
El mapa canvia considerablement si la distància fins a un nucli urbà o una reserva natural es redueix a 500 metres, però de nou Espanya seria líder en aquest escenari. Creix, tanmateix, el potencial de França, que se situa com a segon país amb 1.165 GW de potencial, molt a prop d'Espanya i amb un potencial tres vegades més gran que a l'escenari d'un quilòmetre de distància, en el qual tan sols comptava amb 317 GW de potencial.
Encara existeix un tercer escenari en què Espanya ja no lidera i és superada per Noruega: en cas que la distància de seguretat sigui de 2 quilòmetres fins a un nucli urbà. Amb aquesta distància, Noruega té un potencial de 647 GW i Espanya de 500, encara els països més destacats de la UE. El potencial de França en un escenari així cau estrepitosament fins als 30 GW.
L'estudi també zonifica per regions el potencial de cada província espanyola i Catalunya no surt gaire ben parada. Lleida, Girona i Barcelona tenen un potencial inferior als 2 GW d'eòlica terrestre, mentre que només Tarragona se situa entre 2 i 4, en un escenari d'1 quilòmetre de distància per instal·lar un parc. Conca, Terol, Palència, Albacete, Saragossa, Sòria i Burgos són les úniques províncies que superen els 8 GW de potencial en aquest escenari i, per tant, les que impulsen Espanya a aquest lideratge en cas que s'aprofiti el terreny.