"Som vegetarians en un món de caníbals". La frase és de Christopher Jones, exdirector d'Energia de la Comissió Europea i professor a l'Escola de Regulació de Florència, i l'ha pronunciat aquest divendres en un acalorat debat sobre política energètica en el Cercle d'Economia referint-se a les regulacions europees en transició energètica. "Les polítiques pel canvi climàtic ens faran més pobres, viurem pitjor", ha alertat en la seva rèplica Álvaro Nadal, conseller econòmic i comercial a l'Oficina Econòmica i Comercial d'Espanya a Londres i exministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital amb el govern de Rajoy. Nadal ha elogiat l'aposta dels Estats Units de dopar a la indústria de renovables i donar subsidis a la investigació en contrast amb les restriccions europees que augmenten els preus pels drets de carboni i, per tant, de l'energia.
Per a Jones, "Europa està fent el que ha de fer" per lluitar contra l'emergència climàtica al seu camí per reduir a zero les emissions de carboni de cara a l'any 2050, encara que "ho fa en un món complex". "Hi ha dues formes de fer la transició, per exemple, en les reformes energètiques de les llars, o li dones ajuts a les persones per fer-ho, i amb 200 milions d'habitatges a 10.000 euros per llar no és factible, o els obligues a fer-ho, que tampoc no ho és", ha reflexionat Jones, que posteriorment ha defensat que la política europea d'apujar els preus al carboni per fomentar les renovables és l'única forma, així com marcar una meta de reduccions fins a arribar a zero el 2050. "Ningú no està fent els esforços que fa la Unió Europea. Però, si no ho fem nosaltres, qui ho farà?", s'ha preguntat.
"El que està fent la Unió Europea és fer que la producció industrial amb energia no renovable sigui més cara, però el problema és que llavors no es pot competir amb les importacions, perquè pagues més que Algèria o els Estats Units pel mateix producte. Llavors, el que fem és imposar una taxa també a la importació, però al mercat l'acer europeu continua sent més barat que el nord-americà. Per això dic que crec que Europa és un vegetarià en un món de caníbals". Jones, que ha dit que Europa "ha de duplicar el ritme que instal·la renovables", ha reconegut que la Unió Europea "no està fent tant en subsidis" com els Estats Units i que necessita "una política industrial". "Allà és molt fàcil: demanes un préstec per a renovables i te'l donen. Aquí ho demanes al país, que després consulta a la Unió Europea... i el procés pot durar mesos", ha reconegut Jones.
En aquest punt, i en el fet de partir d'un triangle entre sostenibilitat, competitivitat i seguretat, Jones ha coincidit amb l'exministre d'Energia de Mariano Rajoy, Álvaro Nadal, que, tanmateix, s'ha mostrat molt més crític amb la política energètica europea. Per començar, ha relativitzat la importància d'Espanya i de la Unió Europea quant a emissions. "La Unió Europea tan sols representa el 10% de les emissions globals i Espanya, l'1%, perquè és el 10% d'Europa. Hem d'entendre que apostar per la transició energètica equival a empobrir-nos, a viure pitjor, i això no ho hem explicat bé. I encara que valgui la pena, encara que ens empobrim, podríem resoldre alguna cosa a escala mundial sense comptar amb aquests països?".
Nadal ha assegurat que "és un sacrifici que no et reportarà res a curt termini" i ha apuntat que els països emergents no seguiran en aquest camí, perquè veuen la transició ecològica "com a una forma de neocolonialisme" i com a "una estratègia perquè ells creixin menys". A més, ha criticat que la nuclear no s'accepti en el mix energètic com a energia sense emissions. Respecte a l'energia nuclear, de fet, ha reconegut que es penedeix d'haver tancat la central nuclear de Garoña quan era ministre, si bé ho va fer per decisió parlamentària de l'oposició. "Tenim més ideologia en la nostra política de la que estem disposats a acceptar", ha dit, així com ha assenyalat que l'hidrogen verd és "molt lluny" de ser la solució per emmagatzemar, conservar i transportar l'energia renovable. D'altra banda, Nadal ha recordat que des de la covid, "hem augmentat el deute públic" i que això sí que és un factor que ens pot afectar abans que el canvi climàtic. Per a Nadal, el més important és "una inversió en tecnologia i en investigació i desenvolupament" d'Europa per tenir la tecnologia afinada abans de promocionar les renovables, alguna cosa que, segons ha defensat, sí que fa els Estats Units.
Dependència de primeres matèries xineses
El doctor en economia i exconseller d'Economia de la Generalitat, ha apuntat en la seva participació que "el grau de concentració és superior al del petroli i del gas" en el cas de les terres rares necessàries per a la transició ecològica, ja que els microxips requereixen materials com el liti, el magnesi i altres que estan concentrats a la Xina, Xile i altres països. "Podem passar d'una autonomia a una altra?", s'ha preguntat, després de recordar que "amb la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, hem après que l'important és que quan hi hagi problemes no depenguem d'altres països".
El debat l'ha arrencat l'experta de l'Institut Elcano Lara Lázaro Touza, que ha advertit que "els Estats Units són un soci confiable de manera intermitent a l'acció climàtica internacional" i ha reconegut que "el problema del canvi climàtic és que estira els límits de l'economia més enllà dels mercats". Un altre inconvenient és que "els beneficis venen a llarg termini i beneficien més a qui tenen menys recursos", ha dit.
La sessió l'han tancat el president de la Fundació Naturgy, Rafael Vilaseca, i la consellera d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas. Vilaseca ha advertit que en la transició climàtica "no valen optimismes ni falses promeses". I ha assegurat que no existeixen solucions "fàcils, barates, senzilles i molt eficaces" contra l'emergència climàtica.
La consellera Mas, per la seva part, ha assegurat: "La lluita contra el canvi climàtic és el repte més gran de la nostra generació i l'oportunitat més important per innovar". Ha reconegut que Catalunya arriba "tard" a la transició, i ha celebrat els quatre parcs eòlics aprovats recentment a Catalunya, "els primers des de 2013".