Catalunya té un greu dèficit d'energies renovables i requerirà una inversió de 84.361 milions d'euros per compensar-ho. Mentre que Espanya i Europa van generar el 40% de la seva energia a partir de renovables l'any passat, Catalunya es va quedar en el 15,6% i fa temps que no compleix els objectius energètics que havia planejat en la seva perspectiva energètica per a 2030, el PROENCAT. Just aquest dimarts, el Govern ha aprovat el PROENCAT 2050, estratègia energètica a 27 anys vista en els que pretén corregir el seu mal acompliment dels últims anys, en què ha quedat endarrerit en inversions eòliques.
L'estudi l'ha elaborat l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i preveu que l'eficiència energètica permeti reduir un 30,3% el consum d'energia de cara a aquell any. Serà necessari instal·lar 12.000 MW de renovables fins a 2030 i 58.400 fins a 2050 per arribar als 62.000 MW. Tenint en compte que el parc actual de renovables és de 6.900 MW, l'increment suposa gairebé un 100% més d'instal·lació en set anys i multiplicar gairebé per 9, un 800% més, el parc renovable en 27 anys.
L'estudi, aprovat per l'executiu català, assegura que el repte "és possible si s'apliquen de forma intensiva un conjunt d'estratègies destinades a transformar la totalitat de l'àmbit de l'energia, des de la demanda final fins a la generació d'energia elèctrica, passant pel paper dels ciutadans". El document del Govern recorda que les emissions d'efecte d'hivernacle relacionades amb el sector energètic a Catalunya ascendeixen a 34 milions de tones de CO₂, un 72% del total, i que a l'escenari dibuixat de cara a 2050 haurien de reduir-se a zero.
Amb la renovació del parc energètic, a més, la dependència energètica de Catalunya es reduiria del 93,8% al 7,9%, la qual cosa reduiria una despesa que en el dia d'avui és de 8.700 milions a 650 milions. El PROENCAT compra el marc del "decreixement" quant a consum d'energia i preveu que el transport consumeixi un 50% menys d'energia mentre les llars consumeixin un 34% menys, mentre que la demanda elèctrica es dispararia un 76,6% de cara a 2050.
Un 2,5% de la superfície catalana
La inversió de 84.000 milions d'euros es repartiria entre els 15.000 milions necessaris per a la transició i disminució de consum energètic en transports i sector domèstic, 13.000 milions més en modernització d'infraestructura elèctrica i 51.000 milions en renovables. La biomassa, el biogàs i altres productes d'energia renovable no elèctrica, els denominats biocombustibles o energies renovables per a usos tèrmics, requereixen per la seva part una inversió de 4.594 milions d'euros.
L'ocupació d'un 2,5% de la superfície de Catalunya podria proveir el 97,5% del consum d'energia necessari, xifra que contrasta amb el fet que l'empremta ecològica de l'actual model energètic equival a 3 vegades la superfície de Catalunya.
L'aprovació del PROENCAT s'ha fet efectiva tan sols uns dies després que el col·lectiu de científics, economistes i altres experts de deu organitzacions socioambientals catalanes anunciessin que faran un seguiment dels objectius ambientals fixats per Catalunya. Renovem-nos, Oikia, Associació per la promoció del transport públic (PTP), xarxa per la conservació de la naturalesa (XCN) o Greenpeace, entre d'altres, es van afegir al manifest. "La inacció en aquesta etapa crítica només amplificarà els efectes perjudicials al nostre planeta", va dir José Luis Domínguez, de l'Institut d'Investigació en Energia de Catalunya (IREC).
Han creat, a més, un monitor d'emissions que, ara per ara, ja ha calculat que Catalunya va emetre un 3% més de CO₂ el 2022 que l'any anterior, trencant amb la disminució de contaminació que sí que es va produir durant la pandèmia.