El Govern ha anunciat aquest dimarts una bateria de 16 mesures, encara per detallar, per accelerar la transició renovable a Catalunya, que tan sols genera el 13,6% de la seva electricitat amb renovables, pel 55% de la demanda elèctrica coberta en l'estat espanyol, a causa de la dificultat i la lentitud catalana a la instal·lació de parcs fotovoltaics i eòlics. Les mesures es basen, sobretot, en més agilitat administrativa, ja que la lentitud burocráctica és un dels principals motius d'aquest estancament. La consellera de Territori, Silvia Paneque, ha anunciat aquestes mesures en la roda de premsa posterior al consell executiu del Govern i ha reconegut que és necessari "un esforç considerable" per revertir la situació actual. "Si volem indústria, necessitem energies verdes", ha rematat.

Per a l'autoconsum, el Govern proposa que ja no sigui necessària l'autorització administrativa en instal·lacions de menys de 500 KW, amb tal d'accelerar instal·lacions en teulades mitjanes.

Per als parcs fotovoltaics i eòlics, proposa un Pla Territorial que deixi clar quines zones són més adequades per a la instal·lació de renovables i "agilitar els tràmits urbanístics per assegurar que es facin en paral·lel els energètics", de manera que no s'hagi d'esperar tant temps des de l'entrada del projecte fins a la seva construcció, que tenen avui dia entre 540 i 631 dies de mitjana d'espera, dos anys.

També reduirà l'executiu català els terminis de tramitació de projectes renovables, "i en particular aquells no relacionats amb el procés de participació pública, com per exemple establir un període màxim per a la publicació d'un projecte al tauler d'anuncis o en el DOGC, així com per a la devolució de garanties econòmiques".

Permetre canvi de titular

El Govern pretén a més poder permetre el canvi de titular mentre es tramita un projecte renovable, "de manera que projectes avançats on el promotor inicial vol desistir per raons econòmiques o organitzatives puguin ser continuats per altres promotors".

Dotar de recursos l'empresa pública L'Energética perquè la Generalitat cobreixi totes les seves teulades amb panells solars abans de 2030 (200 MW d'autoconsum) i donar també més recursos i estructura als qui s'ocupen de tramitar els projectes renovables són altres mesures contemplades per la nova Conselleria.

L'equip d'Illa vol també aclarir la normativa urbanística per a la construcció de pèrgoles solars en párquings i altres espais oberts i reforçar el seguiment del compliment de terminis i condicions respecte a l'autoconsum col·lectiu.

Més enllà de les energies fotovoltaiques i d'eòlica terrestre, la conselleria de Paneque advoca per "accelerar la tramitació de projectes estratègics", com pot ser l'eòlica marina a la Costa Brava o els projectes d'hidroelèctriques reversibles en el Berguedà i Terres de l'Ebre, "assegurant les degudes compensacions al territori i la protecció del medi ambient".

Així mateix, és necessari "establir una regulació clara sobre les bateries, per donar seguretat jurídica a aquest sector emergent i permetre d'aquesta forma fer viables projectes de renovables", apunta el document amb el diagnòstic i les mesures.

El govern socialista proposa també un full de ruta de l'electrificació a Catalunya, prioritzant la mobilitat terrestre la climatització domèstica i l'electrificació industrial, complementat amb una aposta "decidida" pel biogàs per als sectors de difícil descarbonització.

Vol, finalment, Territori agilitar la implantació de punts de recàrrega elèctrica (alguns d'ells a càrrec de L'Energètica als edificis públics) i un acord amb Xarxa Elèctrica i el Ministeri de Transició Ecològica perquè la pròxima planificació de cara a 2030 inclogui les inversions necessàries en xarxes elèctriques.