La Generalitat invertirà 80 milions d'euros fins al 2026 per impulsar la producció de biogàs a Catalunya. L'objectiu del Govern és multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs i passar de les 72 instal·lacions actuals a les més de 150 el 2030. Així ho ha anunciat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, qui ha afegit que es preveu reduir l'emissió de 350.000 tones de CO₂ cada any. Mascort ha fet l'anunci durant la inauguració de la primera planta de l'Estat que produirà biometà a gran escala.
La presentació s'ha dut a terme a l'abocador de Can Mata (Hostalets de Pierola) i transformarà el biogàs procedent de la degradació dels residus en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de gas d'efecte hivernacle i la finalitat és evitar l'emissió de 17.000 tones de CO₂ cada any.
Catalunya, "punt estratègic en la generació de biogàs"
En aquest sentit, el conseller d'Acció Climàtica ha indicat que el Govern aprovarà aquest 2023 l'Estratègia pel biogàs de Catalunya 2023-2030 amb la finalitat d'incentivar la producció d'aquest gas renovable al país. Entre altres mesures, Mascort ha comunicat que entre els anys 2024 i 2026 s'invertiran 80 milions d'euros en ajuts per poder finançar noves plantes de biogàs, però també a la depuració del biogàs al biometà i a les connexions fins a la xarxa de distribució.
De fet, Mascort creu que Catalunya "serà un punt estratègic en la generació de biogàs a tot l'Estat" i ha assenyalat que el Govern té sobre la taula pràcticament un centenar de projectes de plantes d'aquestes característiques. Tot això perquè es pugui multiplicar per 3,5 la producció actual l'any 2030 fins a representar el 5,7% del consum actual de gas natural.
Transformar els residus en energia neta
La nova planta de producció de biometà aprofita el biogàs generat pels residus dipositats a l'abocador de Can Mata a través de la biometanització, un procés biològic en què part de la matèria orgànica dels residus es transforma en una mescla de gasos. El projecte està impulsat pel grup PreZero, que gestiona l'abocador, amb dos socis més: Waga Energy, que ha desenvolupat la tecnologia, i Nedgia, que s'encarrega de la seva distribució a través de la xarxa. El projecte ha costat uns 10 milions d'euros i ha rebut una subvenció de 2,4 milions d'euros més de fons europeus, segons l'ACN. Es calcula que s’injectarà prou biogàs a la xarxa per garantir el consum de gas de 14.000 llars.
Les plantes de biogàs poden oferir energia en l’entorn on s’instal·len, sigui produint electricitat, calor o biometà, dinamitzen l’economia, sobretot en zones rurals, i treuen profit del potencial local de generació d’energia renovable amb criteris d’eficiència energètica. A més, permeten aprofitar els materials orgànics residuals per generar energia, cosa que contribueix a la millora ambiental, i afavoreixen el tractament de les dejeccions ramaderes per millorar la seva gestió i la seva valorització com a biofertilitzants.