Encara que és la Generalitat qui concedeix els ajuts a plaques solars, fonts del Govern apunten a l'estat per l'embús en les subvencions a plaques solars. Tal com publica aquest dimarts el canal públic de notícies 324 i han confirmat a ON ECONOMIA fonts del Departament d'Acció Climàtica, Catalunya tan sols ha atorgat l'1,4% de les subvencions disponibles, 2,617 milions. Fins ara, ha aprovat el lliurament de 82,3 milions sobre els 187 milions de pressupost disponible, o sigui un 44% del pressupost.
Fonts de la Generalitat apunten que "amb les condicions que posa l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE, dependent del ministeri de Transició Ecològica), la situació és aquesta". Malgrat comptar amb 74 professionals contractats per resoldre expedients, "el problema és que l'IDAE marca uns requisits molt exigents de concessió que comporten molt temps" i, a més, molts expedients es reobren quan hi ha una ampliació de pressupost, ja que l'allau inicial excedia del pressupostat.
Segons les dades publicades per la televisió pública catalana, la Generalitat té 75.435 expedients sobre la taula que ascendeixen a 405 milions d'euros, però la Generalitat tan sols té disponible pressuposat per a aproximadament la meitat, 187,12 milions. Del que té disponible, ha resolt el 44%, 15.678 expedients per valor de 82,3 milions d'euros. Però el retard principal arriba en els ajuts ja pagats, que assoleixen tan sols els 2,617 milions.
En total, en tot l'estat s'han concedit fins ara 733 milions d'ajuts a autoconsum, renovables tèrmiques residencial i emmagatzemament btm (bateries per a plaques solars), un 37% sobre un total de 1.971 milions d'ajuts incloent el repartiment inicial i les ampliacions aprovades a les Comunitats autònomes. La ciutadania ha demanat, no obstant això, 3.300 milions en ajuda, un 169% sobre el pressupost assignat.
Catalunya té una resolució una mica superior a l'espanyola i ha concedit un 39% dels ajuts disponibles, això és, 140 milions sobre un total de 362 milions aprovats. Ha rebut peticions d'ajuts per valor de 712 milions, un 197% del pressupost assignat incloent les ampliacions. Euskadi, amb un 67% de resolucions aprovades sobre el pressupost disponible, és la comunitat més àgil en els tràmits, mentre que, segons les dades d'IDAE, Extremadura no ha concedit si més no una ajuda fins ara i a la Regió de Múrcia tan sols s'han resolt el 6% d'expedients sobre el total pressupostat incloent les ampliacions.
La problemàtica es trasllada també als ajuts al vehicle elèctric. Tan sols s'han pagat a Catalunya 7,10 milions a 1.592 expedients sobre un total de 16.432 expedients atorgats i 67 milions concedits, la majoria fins i tot sense pagar. Els 24.336 expedients sol·licitats d'ajuts per pagar el cotxe elèctric assoleixen els 97,74 milions.