Iberdrola i BP s'uneixen en la nova empresa Castelló Green Hydrogen amb una inversió de 70 milions d'euros per construir una planta d'hidrogen verd a la refineria BP de Castelló, que amb 35 MW serà la més gran d'Espanya i s'espera que sigui operativa en el segon semestre de 2026. Entre la inversió es compten amb 15 milions d'euros dels programes d'ajuda a la Cadena de Valor Innovadora i Coneixement en Hidrogen Renovable del Pla Espanyol de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons assignats per NextGenerationEU de la Unió Europea.

La planta convertirà 200 GWh/any d'energia renovable d'Iberdrola en hidrogen verd, que contribuirà a l'estratègia de descarbonització de BP.

Es preveu que 2.800 tones anuals d'hidrogen verd podran substituir part de l'hidrogen gris que utilitza actualment la refineria, produït actualment a partir de gas natural, i s'espera evitar l'emissió de 23.000 tones de CO2 a l'any, equivalents a les emissions de 5.000 cotxes en el mateix període. Aquesta planta podria crear fins a 500 nous llocs de treball directes durant la seva construcció.

La presidenta de BP Energia Espanya, Oblit Moraleda, ha assenyalat que aquest projecte "marca una fita" en la seva estratègia i reflecteix la importància de la col·laboració, tant amb altres empreses que comparteixen la seva visió, com Iberdrola, com en l'àmbit publicoprivat.

"D'aquesta forma, no només avancem en la transformació de les nostres infraestructures a Castelló, sinó que pretenem enfortir el teixit econòmic i la capacitat industrial de tota la Comunitat Valenciana," ha subratllat.

Per la seva part, el conseller delegat d'Iberdrola España, Mario Ruiz-Tagle, ha destacat que aquest projecte és "un exemple més" de la seva aliança estratègica amb BP, que els uneix per liderar el futur de l'hidrogen renovable en la Comunitat Valenciana.

"Continuem treballant amb socis compromesos per posicionar a Epaña com a referent tecnològic, impulsant la creació d'una indústria de l'hidrogen verd a Europa", ha ressaltat.

Paral·lelament a aquest projecte inicial de 25 MW, BP continua avaluant oportunitats per augmentar la capacitat en els anys vinents. En fases posteriors del projecte, l'hidrogen verd produït podria utilitzar-se també en indústries clau difícils de descarbonitzar de la Comunitat Valenciana, com el sector ceràmic, en substitució del gas natural utilitzat en els seus processos, en indústries químiques i en el transport pesat.

El llançament d'aquest projecte s'ha anunciat a penes unes setmanes després que BP firmés una carta d'intencions amb el Govern valencià per reforçar la posició de la regió com a líder en la transició energètica.

En els últims mesos, Iberdrola ha tancat diverses aliances a llarg termini per impulsar la descarbonització de l'economia amb Norges Bank Investment Management, Masdar, Mapfre i Energy Infrastructure Partners per continuar avançant en el desenvolupament de les energies renovables, i amb GIC per ampliar les xarxes de transmissió al Brasil.