Iberdrola ha iniciat la posada en marxa del parc eòlic marí 'Vineyard Wind I', el primer projecte a gran escala d'aquesta tecnologia i el més gran als Estats Units, amb 806 megawatts (MW) de capacitat, ha informat aquest dijous la companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán.
En concret, la instal·lació ha començat ja a subministrar energia verda a Massachusetts, Estat que proveirà d'electricitat eòlica a més de 400.000 llars, el que en suposa més de la meitat d'una ciutat com Boston o a tota l'illa de Mallorca, ha destacat la companyia.
El projecte, que espera tenir cinc turbines funcionant a ple rendiment en els primers compassos de l'any, ha comptat amb 3.000 milions de dòlars d'inversió (més de 2.700 milions d'euros al canvi actual) garantits mitjançant contractes amb les tres principals empreses elèctriques de l'Estat.
El parc va començar la seva construcció el 2021 i estarà en ple funcionament aquest mateix any, evitant l'emissió de més d'1,6 milions de tones de CO2 a l'any, l'equivalent a retirar 325.000 vehicles de les carreteres.
Cada una de les turbines, les peces de transició del qual han estat fabricades per l'asturiana Windar Renovables, permetrà proporcionar energia a més de 6.000 llars i empreses.
Formades per una torre, tres pales i una gòndola, compten amb una capacitat nominal de 13 megawatts (MW), "la qual cosa la converteix a la turbina més gran del món occidental", segons ha remarcat Iberdrola, que ha afegit que, amb una sola rotació, aquesta turbina pot subministrar energia a una llar de Massachusetts durant tot un dia.
"Estem lliurant la primera energia eòlica marina neta a la xarxa de Massachussets. Estem en un moment decisiu per a l'acció climàtica als Estats Units i estem vivint una alba per a la indústria eòlica marina del país. A mesura que la capacitat d'aquest projecte històric es vagi posant en marxa, continuarem donant suport a tots els socis que han fet possible aquest èxit", ha recalcat Pedro Azagra, conseller delegat d'Avangrid, filial nord-americana d'Iberdrola.
Avangrid i el grup inversor danès Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), copropietari del projecte, van anunciar el mes d'octubre passat que 'Vineyard Wind 1' havia tancat un paquet de capital fiscal per valor de 1.200 milions de dòlars (uns 1.135 milions d'euros), sent aquest el primer del seu tipus per a energia eòlica marina a escala comercial amb tres bancs amb seu als Estats Units.
L'empresa espanyola Windar Renovables ha estat l'encarregada de fabricar les 62 fonamentacions dels aerogeneradors. El contracte, per un import proper als 100 milions d'euros, ha suposat la creació de prop de 400 llocs de treball a les seves instal·lacions d'Astúries.
Per la seva part, la italiana Prysmian Group s'ha ocupat de la posada en marxa del sistema de cable submarí que connecta el parc eòlic marí amb la xarxa elèctrica continental dels Estats Units. En total, s'han requerit més de 134 quilòmetres de cable elèctric de corrent altern d'alt voltatge.
L'empresa nord-americana Southwire, per la seva part, s'ha encarregat del disseny, la fabricació i la instal·lació dels més de 51 quilòmetres de cable d'alta tensió terrestre.
El juliol de 2023 es va acabar la instal·lació de la subestació marina, que donarà servei a tot el projecte de Vineyard Wind I. És la primera subestació d'aquest tipus instal·lada per Iberdrola als Estats Units i la sisena al món, amb un pes major a les 5.000 tones, la qual cosa la converteix en la més gran que ha instal·lat la companyia en la seva història.
Iberdrola s'assegura el seu pla a 2025
Dins de la cartera de renovables d'Iberdrola, l'energia eòlica marina és una de les grans ben plantades de la companyia, amb noves plataformes de creixement a Polònia, Suècia, Irlanda, els Estats Units, el Brasil, les Filipines i el Japó, que li ha permès comptar actualment amb una cartera eòlica marina superior als 30 gigawatts (GW).
D'aquesta manera, la companyia té assegurat el compliment del seu pla 2025, quan assolirà els 3.100 MW en operació.
Entre els projectes més destacats de la companyia, a més de 'Vineyard Wind I', destaquen al Regne Unit el complex 'East Anglia Hub', que contenen tres projectes amb una capacitat instal·lada total de 2.900 MW, Saint-Brieuc, a França, o els seus tres parcs en aigües bàltiques: Wikinger, Baltic Eagle i Windanker.