Les indústries càrnia i làctia europees estan pressionant, "amb èxit" a la Unió Europea perquè freni els seus plans de reducció de l'empremta ambiental de les dietes i del bestiar de la que són responsables. Així ho determina un extens informe del think-thank ambiental InfluenceMap, que ha analitzat els discursos d'alguns actors rellevants d'ambdós sectors i la seva influència en les polítiques públiques europees.

"El retrocés en la política ambiental a Europa no pot explicar-se únicament per la pressió de les protestes camperoles observades en els últims mesos", acaba l'informe, sinó que "anys de construcció narrativa estratègica del sector corporatiu carni i lacti han exercit un paper fonamental".

En línies generals, la narrativa de les empreses càrnies ha subratllat els beneficis per a la societat i la salut del consum de carn i lactis obviant els missatges de la comunitat científica sobre el saludable de reduir les quantitats de carn i han intentat distanciar la seva imatge de les emissions, en contra d'evidències científiques i associant-la a l'impacte positiu sobre l'agricultura.

L'European Livestock and Meat Trades Union (patronal europea del bestiar i la carn), juntament amb l'European Livestock Voice i Copa-Cogeca, "han emfatitzat la importància del consum de bestiar per a la salut humana", apunta l'estudi. "Tanmateix, el 2019 un estudi d'EAT-Lancet indicava que les dietes sanes i sostenibles consisteixen en menys quantitat d'aliments d'origen animal, que podrien evitar 11,1 milions de morts per any de cara a 2030," apunta l'estudi.

Un altre exemple ofert per InfluenceMap és el productor de carn Tönnies Group, que es va defensar sobre l'impacte de les emissions de metà de l'agricultura al·legant que formava part de "mantenir els cicles naturals". "Això contrasta amb els resultats de l'Informe de l'IPCC de 2021, que apunten que les emissions del sector, concretament del bestiar, estan creixent i emfatitza la necessitat de revertir aquesta tendència", explica l'informe.

Influència sobre el Partit Popular Europeu

Segons InfluenceMap, les veus del sector es reflecteixen sobretot en les posicions adoptades pel Partit Popular Europeu, partit amb més representació en el Parlament Europeu i del qual forma parteix la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen.

Un informe de la Comissió d'octubre de l'any passat va acabar que les reduccions d'emissions per assolir les metes climàtiques al sector de l'agricultura anava "massa lent". I InfluenceMap defensa que és "en part pels esforços duts a terme pel Partit Popular Europeu al Parlament Europeu".

Encara que les protestes d'agricultors a Europa durant el mes de febrer passat van forçar la Comissió Europea a revertir algunes de les seves polítiques mediambientals per com perjudicaven els treballadors del camp en augmentar la seva burocràcia i elevar els seus costos per ser competitius, Von der Leyen ja havia defensat el setembre de 2023 que calia "garantir la seguretat alimentària en un futur".

"Donem suport a una transició verda per al sector agrícola. Però moltes de les propostes legislatives posen proposades per la Comissió estan mal orientades i perjudicaran encara més la nostra producció d'aliments que beneficiaran al medi ambient. A més, a mesura que s'acumulen les propostes, l'efecte combinat crea una càrrega burocràtica asfixiant", va defensar Von der Leyen el maig de 2023.

Oposició frontal a polítiques públiques

Després de revisar els posicionaments del sector a les polítiques públiques europees per a la reducció d'emissions, InfluenceMap conclou que hi va haver una oposició massiva de l'European Dairy Association (EDA, patronal làctia), FoodDrinkEurope, European Livestock and Meat Trades Union (UECBV, patronal càrnia), Copa-Cogeca i European Livestock Voice, a polítiques com la revisió de la promoció dels productes de granja.

Tres d'elles es van oposar també frontalment a les directives de reducció d'emissions industrials amb una posició ambigua de FoodDrinkEuropa i el silenci de la patronal càrnia, que com la resta d'associacions van mantenir posicions de no suport als nous marcs reguladors de menjar sostenible.

Tan sols empreses com Danone, Nestlé o Unilever s'han mostrat favorables a algunes d'aquestes polítiques, moltes vegades contradient les seves pròpies patronals.

En general, les patronals han emfatitzat els impactes positius de la seva activitat en la salut humana i l'economia agrícola i rebaixat les necessitats d'un canvi de dieta i l'impacte de les emissions del seu sector, amb un clar reflex en les polítiques europees al cap i a la fi.

"Els productors de carn i lactis, i les associacions industrials que els representen, semblen estar manllevant tàctiques i narratives del manual dels combustibles fòssils per frenar les polítiques destinades a abordar les seves emissions de GEI. Després del comportament obstructiu de la indústria i la infiltració de narratives de la indústria en el Parlament i la Comissió de la UE, les polítiques que són fonamentals per reduir les emissions de GEI, d'acord amb l'assessorament científic, s'han debilitat significativament o s'han estancat. Sense polítiques basades en la ciència que abordin el sector, no sembla probable que les emissions agrícoles europees de GEI es redueixin al ritme d'1,5°C", defensa la líder del programa de la UE en Influence Map, Venetia Roxburgh.